Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní desky Marek Kougl 1.L.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní desky Marek Kougl 1.L."— Transkript prezentace:

1 Základní desky Marek Kougl 1.L

2 Základní deska Základní deska nebo Motherboard představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem je propojit jednotlivé části počítače do funkčního celku a poskytnout jim elektrické napájení. Typická deska umožnuje zapojení procesoru a operační paměti. Další komponenty (např. grafické karty, pevné disky, zvukové karty) se připojují pomocí rozšiřujících slotů nebo kabelů, které se zastrkávají do příslušných konektorů. Na základní desce je dále umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění.

3 Sběrnice je součástí základové desky. Sběrnicí se rozumí svazek vodičů, kterými proudí informace, řídící signály nebo adresy mezi jednotlivými komponenty počítače. Na rychlosti sběrnice hodně záleží, protože i ten nejrychlejší procesor je k ničemu, pokud rychle vypočítaná data proudí počítačem pomalu.

4 Rozšiřující sloty ISA - dnes již nepoužívané
EISA - dnes již nepoužívané(Rozříření ISA slotu) VESA - dnes již nepoužívané(Určeno pro grafické karty) PCI - běžně používaná. Postupně vytlačováno PCI E) AGP - navržená speciálně pro grafické karty. Je výrazně rychlejší než PCI. PCI Express - nástupce PCI a AGP. Dosahuje mnohem vyšších přenosových rychlostí. Zařízení určená pro PCI Express nejsou zpětně kompatibilní s PCI.

5 PCI AGP

6 CPU CPU (centrální procesorová jednotka) zásuvka nebo slot je elektrická součástka, která se váže k desce plošnými spoji. Jedná se o speciální typ integrovaného obvodu zásuvky určené pro velmi vysoký počet kontaktů. Socket CPU poskytuje mnoho funkcí, včetně fyzické struktury na podporu procesoru, podpory pro chladič. Nejdůležitější je, že tvoří elektrické rozhraní jak s CPU tak i s plošnými spoji na desce. Zásuvky CPU lze nejčastěji nalézt ve většině stolních a serverových počítačů. Typ zásuvky musí podporovat chipset a CPU.

7 Integrovaná zařízení na základní desce
Zvuková karta Grafická karta - zejména u kancelářských počítačů Síťová karta Input/Output čip Řadiče pevných disků.

8 Konektory pro připojení dalších zařízení
Interní – nachází se na ploše Základní desky IDE SATA FLOPPY Napájecí konektory Externí – nachází se na zadním panelu základní desky USB PS/2 ESATA FireWire Lan

9 Popis základní desky

10 Konec Prameny: Wikipedie Alza


Stáhnout ppt "Základní desky Marek Kougl 1.L."

Podobné prezentace


Reklamy Google