Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je."— Transkript prezentace:

1 Základní deska

2

3 Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Postupem času se funkce základní desky rozšiřovala v tom, že sama začínala obsahovat některé součástky počítače, které se do ní dříve musely zapojovat zvlášť.

4 Typická základní deska umožňuje zapojení procesoru a operační paměti. Další komponenty (např. grafické karty, zvukové karty, pevné disky, mechaniky) se připojují pomocí rozšiřujících slotů nebo kabelů, které se zastrkávají do příslušných konektorů. Na základní desce je dále umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění.

5 Nejdůležitější integrované obvody jsou zabudovány v čipové sadě (anglicky chipset). Fyzicky může jít buď jenom o jeden čip, nebo dva (v tom případě se označují jako northbridge a southbridge). Čipová sada rozhoduje, jaký procesor a operační paměť je možné k základní desce připojit.

6 Rozšiřující sloty Rozšiřující sloty umožňují připojit k počítači další zařízení. Postupem času se vyvinul velký počet druhů. Odlišují se zejména přenosovými rychlostmi a schopnostmi napájet připojená zařízení.

7

8 ISA – Dnes již nepoužívané. Dřív se používala pro připojení třeba grafických karet (v té době 2D akcelerátorů), zvukových karet a dalších EISA – Dnes již nepoužívané. Rozšíření ISA slotu. VESA – Dnes již nepoužívané. Určeno pro grafické karty PCI – Dříve běžně používaný slot pro všechny rozšiřující karty, později už nestačil požadavkům grafických karet. V současnosti je vytlačován PCI Express slotem. AGP – Slot navržen speciálně pro grafické karty. Je výrazně rychlejší než PCI, v roce 2009 se ale vyskytuje už jen u starých základních desek (Socket A, Socket 478…). V nových se používá modernější PCI Express PCI-Express – Nástupce PCI a AGP. Funguje jako univerzální sběrnice pro připojení jakéhokoliv standardního typu přídavných karet (grafické, zvukové, síťové a další karty). Dosahuje mnohem vyšších přenosových rychlostí než předchůdci. Zařízení určená pro PCI Express nejsou zpětně kompatibilní s žádným předchozím slotem (AGP, PCI, …).

9 Design Základní deska nabízí elektrické přípojky, kterými komunikuje s ostatními komponenty systému. Typický stolní počítač má mikroprocesor, hlavní paměť a další důležité komponenty připojené k základní desce. Další komponenty, jako jsou externí úložiště, regulátory pro zobrazení videa a zvuku, a periferní zařízení mohou být připojeny k základní desce jako zásuvné karty nebo pomocí kabelů. U moderních počítačů je stále běžnější začlenit některé z těchto periferií do desky samotné. Důležitou součástí základní desky je čipová sada podporující mikroprocesory které poskytují podporu rozhraní mezi CPU s různými sběrnicemi a externími komponenty. Tato čipová sada určuje do jisté míry vlastnosti a schopnosti základní desky. Do moderních základních desek patří: Zásuvky (nebo sloty), ve kterých mohou být nainstalovány jeden nebo více mikroprocesorů Non-volatile paměťové čipy (bývají obvykle vkládány do moderních základních desek ve Flash ROM) – obsahující firmware nebo BIOS systému.

10 Teplota a spolehlivost Základní desky jsou obvykle chlazené vzduchem pomocí chladičů, často namontovaných na větší čipy, jako je Northbridge, v moderních základních deskách. Nedostatečným nebo nesprávným chlazením (K nesprávnému chlazení může často dojít pokud je na základní desce naneseno velké množství prachu, které se tam dostane pomocí ventilace) může dojít k poškození vnitřních součástí počítače, nebo způsobit jeho pád. Pasivní chlazení nebo ventilátor, který je namontován na napájení je dostačující pro mnohé stolní počítače do roku 1990. Novější desky mají integrovaná teplotní čidla pro detekci teploty základní desky a CPU a také kontrolovatelné konektory ventilátoru, které BIOS nebo operační systém může používat pro regulaci otáček ventilátoru. Některé počítače (které mají velmi výkonné mikroprocesory, velké množství paměti RAM a vysoce výkonné grafické karty) používají systém chlazení vodou, na rozdíl od běžných uživatelů. Základní desky používají elektrolytické kondenzátory pro filtraci stejnosměrného proudu. Nedostatečné chlazení a zvýšení teploty zhoršuje funkčnost základní desky.

11 CPU CPU (centrální procesorová jednotka) zásuvka nebo slot je elektrická součástka, která se váže k desce plošnými spoji. Jedná se o speciální typ integrovaného obvodu zásuvky určené pro velmi vysoký počet kontaktů. Socket CPU poskytuje mnoho funkcí, včetně fyzické struktury na podporu procesoru, podpory pro chladič. Nejdůležitější je, že tvoří elektrické rozhraní jak s CPU tak i s plošnými spoji na desce. Zásuvky CPU lze nejčastěji nalézt ve většině stolních a serverových počítačů. Typ zásuvky musí podporovat chipset a CPU.

12

13 KONEC


Stáhnout ppt "Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je."

Podobné prezentace


Reklamy Google