Podnikání jako základ prosperity pohled ze strany podnikatele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

Jan Mládek: Vážím si každého poctivého živnostníka, sám jsem živnostník od roku 1992.
CePo – cesta k podnik ání seminář pro zástupce cílových skupin Garant: NARP Vyškov, složení účastníků - průběh - výsledky a návrhy k využití.
LEASING z pohledu daně z příjmu
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Struktura daní v ČR.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Hospodářská politika státu
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
NS-LEV 21 pro český sport Jiří Šlégr http://
Implementace systému flexibilních benefitů
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
„Od Czech Pointu přes Jednotné kontaktní místo, Jednotné inkasní místo až k Jednotnému kontrolnímu místu“ Konference „PODNIKÁNÍ JAKO ZÁKLAD PROSPERITY“
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Martin Říman Méně byrokracie. Plníme své slovo  Dost bylo šikany:  registrační pokladny.
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Sazby jsou ovšem to jediné, co je shodné. Rozdílný je vyměřovací základ. U zaměstnanců jím je hrubá mzda. U OSVČ je to letos 45 %, v příštím.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Sociální podnikání v Praze
účetnictví, daně a controlling
Aktiva a pasiva podniku
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Malé a střední podnikání
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Transkript prezentace:

Podnikání jako základ prosperity pohled ze strany podnikatele

 Proč jsou malé a střední podniky důležité? Jaký je jejich přínos pro stát? 19/2/2015

 Malé a střední podniky jsou protipólem ekonomické a politické moci. Lidé v těchto podnicích dělají rozhodnutí, která přímo rozhodují o bytí a nebytí jejich firem, jsou nuceni k větší zodpovědnosti, jakýkoli omyl může znamenat neúspěch, který nesou osobně.  Stabilizují společnost, neboť významná politická nejistota nebo radikální proudy jsou pro ně zdrojem rizik.  Můžeme říci, že pro liberální demokratickou společnost jsou základním předpokladem existence. Samostatní, zodpovědní jedinci, kteří kriticky hodnotí jak a co se děje kolem nich, tak svá každodenní rozhodnutí. Těžko manipulovatelní konzumem, nebo populismem levného dobra pro všechny. 19/2/2015

Shrnutí současného stavu Vláda svůj přístup k oblasti rozvoje podnikání a péče o podnikatelské prostředí definovala jasně již před svým nástupem a to ústy dnešního ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který osobitým způsobem zařadil živnostníky do skupiny parazitů. Vláda v tichosti a bez jakéhokoli komentáře zrušila jednotného inkasního místa (JIM), které mělo fungovat od 1. ledna 2015 a v současné době již měli zaměstnavatelé odvádět daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění na jedno místo, jednou platbou, s jedním výkazem a také s následnou kontrolou pouze jedním úřadem. 19/2/2015

 Vláda postupuje proti živnostníkům a malým podnikatelům systematicky. Od roku 2016 jim přidá další významnou administrativní zátěž ve formě kontrolních hlášení. Každý plátce DPH bude muset odevzdávat pravidelně finančnímu úřadu seznam všech zdanitelných plnění na vstupu i výstupu včetně identifikace protistrany.  Další zbytečnou administrativní zátěží je zavedení třetí sazby DPH od ledna Již tak složitý daňový systém se stává ještě složitějším, výběr daně obtížnějším a skuliny pro daňové úniky se zvětšují, místo aby se zmenšovaly. Připomeňme jenom, že kdyby vláda raději nedělala nic, byla by dnes podle zákonů schválených v minulém období jedna sazba DPH, což by zamezilo daňovým únikům, snížilo administrativní náročnost a snížilo náklady státu i podnikatelům. 19/2/2015

 Výdaje státu se vesele navyšují a pod heslem honby za daňovými úniky se spíše skrývá honba za větším vytěžením – resp. vyždímáním stávajících platících daňových subjektů z řad drobných a středním podnikatelů a firem.  České firmy se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků s technickým či přírodovědným vzděláním. Stejně tak chybí na trhu práce kvalitní řemeslníci.  V Česku máme jedny z nejvyšších odvodů sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance. 19/2/2015

 Ukončení zaměstnaneckého poměru ze strany zaměstnavatele se stává pro mnohé podnikatele noční můrou a tak raději volí alternativní možnosti zaměstnávání, které do statné kasy nepřinesou takřka nic. (DPP, DPČ). Co je však zásadní, vláda svými kroky nemotivuje k práci. Dává najevo, že kdo pracuje intenzivně, zaslouží si přísné zacházení. A kdo nepracuje, o toho se stát postará. Však on to daňový poplatník (zaměstnanec, živnostník, podnikatel) rád zaplatí. Nebo ne? 19/2/2015

Co nejmenší byrokratická zátěž tam je možné udělat hodně, zjednodušovat a omezovat, JIM trefuje do černého, JKM ani nemluvě. Stabilní, přehledná legislativa, máme moc nesrozumitelných zákonů a pořád přidáváme další a další, potřebujeme vymahatelnost práva ne nové zákony. Přiměřené, ale hlavně stabilní daně, s daněmi asi nebude nikdy nikdo spokojen, alespoň ale, ať se pořád nemění. Neustálé změny v daňové soustavě nedovolují pracovat se střednědobou natož dlouhodobou rozvahou. 19/2/2015 Budoucí žádoucí stav

 Trh bez deformací státních pobídek a dotací, veškeré dotace upřednostňují jedny na úkor druhých, jednomu podniku třeba pomůžeme, kolik jiných ale díky tomu zanikne, nebo vůbec nevznikne?  Stát začne urychleně vnímat podnikatele a živnostníky jako partnery a ne jako parazity.  V této souvislosti stát zaměstnancům ve služebním poměru nevydá živnostenský list a zamezí tak, rádoby podnikání z velké části na náklady státu a v pracovní době, kdy mají jednotliví zaměstnanci státní správy pracovat pro stát a ne sami na sebe. 19/2/2015

Závěrečné konstatování:  Tak jen nevím, zda-li dnešní vládě záleží na nějaké liberální demokracii. Jedni by chtěli demokracii sociální, další křesťanskou a ti poslední asi jen trošku více těch státních dotací. 19/2/2015