VODA Lukáš Mráček, 2.L 8.10.2013 VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Advertisements

Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
zpracovaný v rámci projektu EU
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
vypracovala: Vendula skalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Voda a vzduch = základ života
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Voda Kocmichová, Lukášová.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Hydrosféra – vody pevnin
Co je to vlastně voda? Klára Boháčová.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Koloběh vody v přírodě Dominik Cilc.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Hydrosféra Vodní obal země.
VODA.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

VODA Lukáš Mráček, 2.L 8.10.2013 VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc

- chemická sloučenina vodíku a kyslíku VODA (H2O) - chemická sloučenina vodíku a kyslíku

Voda úvod voda se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi představuje nezastupitelnou složku přírodního prostředí je přírodní zdroj, který určuje život a činnost lidské společnosti v krajinné sféře neustále obíhá veškeré zásoby vody na Zemi a v atmosféře tvoří hydrosféru

Hydrosféra hydrosféru tvoří veškeré zásoby vody na Zemi a v atmosféře hydrosféra představuje jednu ze složek fyzickogeografické sféry mezi složkami fyzickogeografické sféry dochází k neustálému oběhu vody Malý oběh vody – proces probíhá pouze nad pevninou nebo pouze nad oceánem Velký oběh vody – koloběh vody mezi oceánem a pevninou

KOLOBĚH VODY V PŘÍRODĚ Voda z oceánů, vodních toků a nádrží aj. ze zemského povrchu se účinkem sluneční energie vypařuje ve formě vodní páry do vzduchu. Nižší teplota v atmosféře způsobí její přeměnu do oblaků, kde se částice vody srážejí a padávají na zemský povrch v podobě deště a sněhu. Většina srážek padá zpět do oceánů, část do řek a část se vsakuje do půdy. Také tato voda je v pohybu a část znovu vtéká do moří, kde oběh vody „končí“ a „začíná“. 1. vypařování > 2. kondenzace > 3. srážení > 4. déšť, prosakování > 5. vodní toky > a opět vypařování…

Rozložení vody na zemském povrchu oceány 97,2 % ledovce 2,15 % povrchová a podpovrchová 0,635 % atmosféra 0,001 % Oceány a moře zaujímají přibližně 71% povrchu Země Veškeré oceány a moře se souhrnně označují jako světový oceán a představují rozhodující zásobu vody na Zemi

Dělení vody Podle skupenství : pevné - led, sníh kapalné - voda plynné - vodní pára Podle slanosti (salinity) : slaná - voda z moře, oceánu nebo slaného jezera sladká - v potocích, řekách, rybnících, jezerech i v podzemních vodách brakická - je slanější než sladká voda, ale není tak slaná jako voda mořská (Baltské moře je největší plocha brakické vody na světě) Podle tvrdosti : měkká - obsahuje málo minerálních látek tvrdá - z podzemních pramenů (obsahuje více minerálních látek) Tři skupenství vody pohromadě www.cs.wikipedia.org/wiki/Voda

- v ledovcích - sladká v pevném skupenství Podle hydrologie a meteorologie : povrchová - v oceánech - většinou slaná - v ledovcích - sladká v pevném skupenství - v řekách, potocích - vždy tekoucí, většinou sladká - voda v jezerech - někdy stojatá, tekoucí, sladká i slaná (viz. obr. Velké solné jezero ve státě Utah v USA) - ostatní povrchová voda podpovrchová - půdní vláha - podzemní voda v atmosféře - ve formě páry nebo srážek www.cs.wikipedia.org/wiki/Velké_Solné_jezero

- odpadní voda, např. splašková, průmyslově znečištěná Podle mikrobiologie : - pitná voda – zdravotně nezávadná voda, je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, má vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví, (např. minerální voda obsahuje mnoho minerálních látek), může to být i balená voda - užitková voda – např. v průmyslových závodech, dešťová, napájecí voda (voda k napájení zvířat) - odpadní voda, např. splašková, průmyslově znečištěná

Závěr Bez vody se nedá žít a její spotřeba neustále stoupá. Potřebujeme ji v domácnostech, v průmyslu i v zemědělství. Už i první lidé osidlovali oblasti tam, kde byly prameny, potoky nebo řeky. Proto je třeba s vodou zacházet hospodárně a chránit vodní zdroje, neboť voda je vzácná tekutina a bude čím dál vzácnější.

Čerpáno: Helena a Eduard Škodovi: Už vím proč - Albatros Praha 1987 Aleš Mareček, Jaroslav Honza: Chemie pro čtyřletá gymnázia, nakladatelství Olomouc s.r.o. J Demek, V.Voženílek, M. Vysoudil: Geografie pro střední školy 1 – SPN a.s. Praha 2001 Obrázek: www.cs.wikipedia.org/wiki/Voda (staženo) Obrázek: www.cs.wikipe dia.org/wiki/Velké_Solné_jezero (staženo)