V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
ZEMĚ A VESMÍR.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
TEPLO A SVĚTLO.
Planety sluneční soustavy
ORIENTACE NA OBLOZE.
HVĚZDY Navrátilová Pavlína. Holly Marie Combs Narozena: Místo narození: San Diego, Kalifornie, USA Výška : 1,55 m Náboženství: Protestantské.
Registrační číslo projektu
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Kosmonautika.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
VESMÍR.
Realizace – leden 2013 ZŠ KUJAVY 4., 5. ročník
Obzorníkové souřadnice
VESMÍR A HVĚZDY.
Planetárium Most.
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Pří_141_Rozmanitost přírody_Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Galaxie Mléčná dráha.
Souhvězdí.
Zdroj obrazového materiálu
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Sluneční soustava.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Trocha historie na úvod začalo to v 90. letech zálibou několika nadšenců pro hlavolamy, kvízy a matematické hádanky 2004 vznik Muzea zábavného poznávání.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Saturn Michaela Vidímová IX.A. Obsah  Saturn  Zajímavosti o Saturnu  Jméno planety  Roční období  Prstence  Historie pozorování  Závěr  Zdroje.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
HVĚZDÁRNA ĎÁBLICE listopad Průzkumníci vesmíru Takhle jsem si připadal ve hvězdárně v Ďáblicích, kde jsme pozorovali noční oblohu dalekohledy. Koukli.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
MĚSÍC.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pohyby Země.
Saturn Planeta s prstenci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Prezentace – výklad učiva
Souhvězdí Vesmír Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Odchylka mezi ekliptikou a rovinou Galaxie
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KOMETY A METEORY -Prezentace do fyziky – Pracovali: Kryštof Klapal
VESMÍR.
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Sluneční soustava.
Simona Hanuliaková a Eliška Jírovcová
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Slunce.
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A NAŠE EXKURZE V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A

Toto je obrázek planetária

Něco o planetáriu Planetárium stojí nedaleko Výstaviště. Planetárium zahájilo pravidelnou činnost 20.listopadu 1960. V roce 1979 se Planetárium oddělilo od tehdejšího PKOJF (nyní Výstaviště) a stalo se jedním ze středisek Hvězdárny a planetária hl. města Prahy. Planetárium Praha patří k největším na světě.  

Pokračování Hlavní úlohou Planetária je popularizace astronomie, kosmonautiky, geografie a příbuzných věd. Ročně jej navštíví asi 200 tisíc návštěvníků, z toho 3/4 tvoří děti a mládež.

Astronomický sál Je to kruhový sál o průměru 23,5 m pro 210 diváků. Kopule sálu tvoří promítací plochu, která napodobuje pomyslnou nebeskou klenbu.

Astronomický sál Nabídka zahrnuje všechny věkové kategorie – od pohádek s astronomickou tématikou, přes pořady pro školy, speciální pořady pro vysokoškoláky, až po atraktivní audiovizuální pořady pro dospělé…

Promítací přístroj Kosmorama

Promítací přístroj Kosmorama Ve středu sálu stojí velké planetárium Kosmorama. Planetárium je specializovaný projekční přístroj, který astronomické jevy znázorňuje promítáním na kopuli, která nahrazuje nebeskou klenbu.

Pořad, který jsme viděli my Byl to pořad „Pozorujeme noční oblohu“ a trval skoro hodinu. Ukazovali v něm různá souhvězdí a hvězdy.

Hubbleův teleskop Teleskop obíhá ve výšce 610 km nad povrchem Země - jeho zorné pole není omezeno neklidnou atmosférou. Hlavní teleskop je reflektorický, jako většina teleskopů umístěných na Zemi. Je schopen pořídit krystalově čistý obraz předmětu z té nejvzdálenější části vesmíru. Hubbleův teleskop je ale tvořen i dalšími teleskopy včetně infračervených kamer.

Hubbleův teleskop

Co jsou souhvězdí? Už před několika tisíci let lidé v duchu spojovali nejjasnější hvězdy na nebi a vytvářeli z nich různé vzory a obrazy, které nazýváme postavy z literatury, zvířata a předměty. Na obloze se dnes nachází Velká medvědice (jinak zvaná Velký vůz), ale i hrdina Herkules. Na noční obloze se nalézá 88 souhvězdí.

Souhvězdí velké medvědice – Velký vůz Souhvězdí z pořadu Souhvězdí velké medvědice – Velký vůz

Souhvězdí z pořadu Souhvězdí malého lva

Souhvězdí z pořadu

Souhvězdí z pořadu

Asi všechna souhvězdí z pořadu – na dalším snímku

Slunce Slunce umožňuje fotosyntézu V zimě je blíže k horizontu, v létě dále Slunce má cca 5000°C Je tak velké, že kdyby bylo duté, vešlo by se do něj více jak milion planet velikosti Země.

Souhvězdí na doplnění

Souhvězdí na doplnění

Shrnutí na závěr „ Planetárium je škola, divadlo a film zároveň. Posluchárna pod hvězdnou oblohou, divadlo, kde úlohu herců hrají sama kosmická tělesa.“