Zatmění Slunce a Měsíce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stín a polostín.
Advertisements

Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.
SLUNCE Obr. 1: NASA Goddard Laboratory for Atmospheres
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
SLUNCE.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Světelné jevy Optika I..
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Světlo.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Světlo.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Zatmění Měsíce.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Registrační číslo projektu
Gravitační síla. Gravitační pole
POHYBY ZEMĚ.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Měsíc Iva Ouhelová.
Světelné jevy Stíny Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Atmosféra Země a její složení
Neptun.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2013 Určeno:7. ročník ZŠ.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Světlo a šíření světla Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Prezentace – výklad učiva
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
SLUNCE.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Zatmění Slunce a Měsíce

Zatmění Slunce Za tímto zážitkem cestují lidé tisíce kilometrů Trvá jen několik minut

Zatmění Slunce Měsíc se dostane před Slunce Měsíc je asi 400x menší, ale je 400x blíže k Zemi Proto mají ona kotouče z pohledu pozorovatele přibližně stejný průměr Měsíc může zakrýt celé Slunce = mluvíme o ÚPLNÉM ZATMĚNÍ SLUNCE

Úplné zatmění Slunce Při úplném zatmění Slunce můžeme pozorovat KORONU KORONA = slabě zářící vnější vrstva Slunce, jinak je nepozorovatelná (přezářená slunečním zářením)

Postavení těles při zatmění Slunce Tělesa musí být na úsečce Slunce, Měsíc, Země Úplné zatmění pozorujeme jen na místech zastíněných Měsícem

Částečné zatmění Slunce V místech polostínu na zemském povrchu pozorujeme částečné zatmění Slunce

Částečné zatmění Slunce V místech, kde je pozorovatel v polostínu

Zatmění Měsíce Postavení těles: Měsíc, Země, Slunce Opět můžeme pozorovat na některých místech úplné zatmění Měsíce, jinde částečné zatmění Měsíce

Zatmění Měsíce Měsíc nejprve vstoupí do polostínu (trochu ztmavne) Měsíc vstoupí do stínu Země – částečné zatmění Je-li celý Měsíc ve stínu – úplné zatmění

Zatmění Měsíce I při úplném zatmění Měsíce je Měsíc stále pozorovatelný Zmenší se jeho jasnost a barva Stále na něj dopadají sluneční paprsky, rozptylují se v atmosféře Země Pozorujeme zbarvení Měsíce – oranžové, červené, hnědé

Zapamatuj a zapiš Zatmění Slunce: před Slunce se nasune Měsíc. Z míst, která jsou na Zemi ve stínu, pozorujeme úplné zatmění Slunce; z míst, která jsou v polostínu, pozorujeme částečné zatmění Slunce. Zatmění Měsíce: když se Měsíc dostane do stínu Země. Je-li Měsíc ve stínu celý – úplné zatmění Měsíce, není-li ve stínu celý – částečné zatmění.