SATURN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planeta Uran.
Advertisements

Vznik, vývoj a zánik Sluneční soustavy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Planety sluneční soustavy
Uran.
Geologický průvodce po Marsu
Země ve vesmíru.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Neptun Tereza Mašátová. Popis Je to plynný obr. Je to plynný obr. Jeho atmosféra se skládá z molekulárního vodíku (85%), helia (13%) a metanu (2%). Jeho.
Jupiter.
Registrační číslo projektu
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
MPrezentací se prochází klikáním myši
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Vypracovali: Ondřej Jeřábek a Martin Hron
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Uran Sabina Bartůšková Lucie Vávrová. Popis Uranu Uran na rozdíl od většiny ostatních planet má výrazně skloněnou osu rotace. Je nakloněný na stranu o.
Obří planety Fyzika RNDr. Zdeňka Strouhalová
Vesmír.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Sluneční soustava jako celek
Adam Stibůrek Monika Vančurová
… aneb letem světem Sluneční soustavou
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pluto.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Saturn Michaela Vidímová IX.A. Obsah  Saturn  Zajímavosti o Saturnu  Jméno planety  Roční období  Prstence  Historie pozorování  Závěr  Zdroje.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA N EPTUN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
JUPITER planeta sluneční soustavy Marek Bartoš. OBSAH Všeobecné Povrch Měsíce Zajímavosti.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
JUPITER.
Planety sluneční soustavy
Saturn Planeta s prstenci.
Základy astronomie, Slunce
Uran.
Saturn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Saturn.
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

SATURN

Vysvětlení jména, jeho vzniku SATURNUS- vládce bohů, měl v římské tradici stejné osudy jako řecký bůh Kronos, s nímž Saturn splynul. Za vlády Saturnovy bylo v Itálii období zlatého věku. Saturnus chránil přírodu, lidstvo, naučil pěstovat ovocné stromy a vinnou révu. Dal lidem mravní řád. Byla to nejšťastnější doba lidstva. Saturnus měl chrám na foru na úpatí Capitolia. V pozdějších dobách byl Saturnus bohem symbolizujícím Čas. SATURNUS

Popis tělesa Saturn je druhou největší planetou sluneční soustavy a díky svým prstencům je považován za jeden z nejkrásnějších objektů ve vesmíru. Saturn patří mezi velké planety, podobá se Jupiteru (jeho hmotnost je však jen třetinová). Jde o z velké části plynné těleso, složené převážně z vodíku s nejnižší hustotou (690 kg·m−3) v celé sluneční soustavě. Sklon osy rotace vůči oběžné dráze má velký význam z hlediska viditelnosti Saturnova prstence. Sklon osy

Popis tělesa Velmi nápadné je u Saturna jeho zploštění na pólech, způsobené rychlou rotací (takže rovníkový průměr je 120 660 km, zatímco polární průměr činí jen 98 000 km - možným vysvětlením tohoto jevu je spíše tekutá než pevná fáze vodíku v jádru, která se za vnitřních tlaků nezmění až do teploty 7000 K). Saturn Saturn

Nitro Jádro planety je tvořeno patrně těžšími prvky a ledem. Je asi třikrát větší než Země, ovšem jeho hmotnost je 25násobná. Nad kamenným jádrem se nachází vrstva tekutého vodíku, která sahá asi do poloviny poloměru planety. Nad ní je vrstva tekutého molekulárního vodíku a hélia.

Atmosféra Ze Země byl v atmosféře Saturnu zjištěn molekulární vodík, čpavek a metan. Přístroje kosmických sond objevily dále hélium, fosfen, etan, acetylén, metylacetylén a propan. Díky stokilometrové vrstvě zmrzlých čpavkových krystalků nejsou v Saturnově atmosféře pozorovány tak výrazné pruhy a mračné víry jako u Jupitera.

Atmosféra Rudá skrvna na Saturnu Po pozorování televizními kamerami sondy Voyager bylo zjištěno, že podél rovníkového pásu (asi do úrovně 35. rovnoběžek) vane silný západní vítr rychlostí až 1 800 km/h. Ve vyšších saturnografických šířkách se vyskytují oblasti se západním i východním prouděním, rychlosti jsou však podstatně nižší. Atmosféra severní polokoule Saturnu Rotace atmosféry Saturnu. Oběh 1x za 10 hodin.

Magnetické pole Magnetické pole Saturnu je zcela souměrné. Radiační pásy poblíž prstenců a měsíců jsou děravé, protože částice prstenců a měsíců dokonale pohlcují nabité částice. Magnetosféra se otáčí patrně stejně rychle jako jádro (v oblasti dráhy Titanu je to 200 km·s−1). Magnetosféra obklopuje Saturn do velké vzdálenosti, kde jsou nabité částice chyceny magnetickým polem.

Schéma magnetického pole Saturnu

Polární záře Polární záře nejsou příliš silné Byly zachyceny pouze v  ultrafialovém oboru pomocí HST - STIS. Důvodem pro jejich špatné pozorování bylo zřejmě rozptýlené a odražené světlo na prstencích. HST rozložil světélkující kruhový pás centrovaný na severní pól, který se rozkládá jako "opona" až 2000 km nad vrcholky mraku. Během dvouhodinového pozorování HST tato "opona" rychle měnila svoji jasnost a velikost. Polární záře v ultrafialovém oboru HST

Prstence Rozlišujeme čtyři hlavní a tři slabší skupiny prstenců, poblíž skupin prstenců oddělené mezerami, nazvanými "dělení". V rovině rovníku Saturnu je soustava prstenců, které mají dohromady průměr 280 000 km Skládají se z částic o velikosti od centimetrů po desítky metrů a jsou převážně z ledu

Prstence Saturnu

Měsíce Počet měsíců: 60 Průměr (km) 1. Pan 30 (35 × 35 × 23) km 2. Daphnis 6 - 8 km 3. Atlas 31 (46 × 38 × 19) km 4. Prometheus 86 (119 × 87 × 61) km 5. Pandora 81 (103 × 80 × 64) km …

Název absolutní relativní(Země=1) Charakteristika Název absolutní relativní(Země=1) Objevitel neznámý Datum objevení předhistorické Hmotnost 5,69·1026 kg 95,2 Rovníkový poloměr 58 232 km Průměr planety (rovníkový) 120 660 km Hustota 690 kg·m−3 Gravitační zrychlení 1,16 Úniková rychlost 35,6 km·s−1 Střední vzdálenost od Slunce 9,539 Otočka kolem osy – siderická 10,2 hod Doba oběhu – siderická 29,46 let Doba oběhu – synodická 378,1 dnů Výstřednost dráhy 0,056 Sklon rotační osy 26,7° Sklon oběžné dráhy 2,49° Povrchová teplota -185°C (při tlaku 1 bar)

http://planety.astro.cz/saturn/ http://images.google.cz/ Zdroje http://planety.astro.cz/saturn/ http://images.google.cz/

Michaela Mocová 1.a 2007/2008 Děkuji za pozornost