Účetní uzávěrka a závěrka „23“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Účetní závěrka a uzávěrka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Účetnictví.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní závěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závěrka ve fiktivní firmě.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE122 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Úvod do účetnictví.
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Finanční analýza.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Devátá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
[Pařížská 15, Ústí nad Labem]
Finanční výkazy obchodních společností
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.
STATUTÁRNÍ MĚSTO CHOMUTOV Ing. Jan Mareš Závěrečný účet města za rok 2013.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Účetní uzávěrka a závěrka – II. část. Sestavení účetní závěrky Seskupování konečných zůstatků v účetních knihách do jednotlivých složek účetních výkazů:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Účetní uzávěrka a závěrka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Podniková ekonomika.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Účetní uzávěrka a závěrka „23“

Definice Účetní závěrka = účetní výkazy zachycující údaje o podniku k 31.12. Účetní uzávěrka = činnosti prováděné k 31.12., které vedou k uzavření účetních knih Přípravě podkladů pro sestavení účetních výkazů výpočtu HV a základu daně výpočtu daně z příjmů FO/PO

Postup Inventarizace Uzávěrkové operace Zjištění HV Výpočet a účtování daně Uzavření účetních knih Sestavení účetních výkazů Audit Schválení Valnou hromadou Zveřejnění Otevření účetnictví v novém roce

1. Inventarizace Viz. maturitní téma Inventarizace

2. Uzávěrkové operace Účtování k 31.12. Cíl: promítnout rizika a existující ztráty do HV časově rozlišit NaV zaúčtovat všechny účetní případy (i ty ke kterým není doposud doklad)

Třída 0: Třída 1: odpisy opravné položky KR k majetku v cizí měně IR materiál/zboží na cestě nevyfakturované dodávky účet 111 a 131 musí být 0

Třída 2: Třída 3: opravné položky KR k majetku v cizí měně IR odpis pohledávek časové rozlišení NaV dohadné položky

Třída 4: rezervy KR k majetku v cizí měně IR odložený daňový závazek/pohledávka

3. Zjištění HV HV = Výnosy - Náklady Výsledek hospodaření podniku během účetního období HV = Výnosy - Náklady Kladný = zisk Záporný = ztráta

Dělení HV Provozní V – provozní N = provozní HV Finanční V – finanční N = finanční HV Mimořádné V – mimořádné N = mimořádný HV Provozní HV + finanční HV = HV z běžné činnosti HV z běžné čin. + mimoř. HV = HV za úč. období

4. Výpočet daně z příjmů 4 KROKY Výpočet účetního HV Transformace účetního HV na daňový HV (základ daně) Transformace daňového HV (základ daně) na upravený základ daně Výpočet a zaúčtování daně

1. Krok – výpočet HV Výnosy (účtová třída 6) Mínus Náklady (účtová třída 5) rovná se HV účetní přenést do daňového přiznání na daň z příjmů

2. Krok – transformace HV na ZD HV účetní Mínus Výnosy nezahrnované do základu daně Plus Náklady daňově neuznatelné Plus účetní odpisy / mínus daňové odpisy rovná se základ daně = daňový hospodářský výsledek

3. Krok – úprava základu daně Základ daně (daňový HV) mínus Odčitatelné položky §34 Zákona o dani z příjmů, např. ztráta minulých let §20 Zákona o dani z příjmů, např. dar max. 10% ze základu daně sníženého o uplatněnou ztrátu rovná se upravený základ daně zaokrouhlit na celé tisíce dolů Zaokrouhlený upravený základ daně

4. Krok – výpočet daně Upravený a zaokrouhlený základ daně Krát sazba daně (v roce 2015 sazba DPPO je 19%) rovná se daň z příjmů Mínus Slevy na dani §35 Zákona o dani z příjmů – např. zaměstnávání pracovníků se ZTP Rovná se Daň po slevě (591 / 341)

5. Uzavření účetních knih Rozvahové účty se přeúčtují na účet 702 – rozvahový účet konečný Výsledkové účty se přeúčtují na účet 710 – účet zisků a ztrát Vypočítaný HV se přeúčtuje z účtu 710 na účet 702 (k 31.12. nemá HV číslo účtu je dán jako rozdíl mezi výnosy a náklady)

6. Sestavení účetních výkazů Rozvaha Výkaz zisku a ztráty Příloha Výkaz Cash flow

Rozvaha Účetní výkaz, který zachycuje stav majetku a kapitálu k určitému datu

Sloupce - aktiva Řádky – aktiva Běžné období Minulé období Brutto Korekce Netto Minulé období Řádky – aktiva A = Pohledávky za upsaný základní kapitál B = Dlouhodobý majetek Nehmotný, hmotný, finanční C = Oběžná aktiva Zásoby, dl. a kr. pohledávky, kr. fin. majetek D = časové rozlišení Náklady PO, komplexní NPO, příjmy PO

Sloupce - pasiva Řádky – pasiva Běžné období Minulé období A = vlastní kapitál ZK, kapitálové fondy, rezervní fondy, nedělitelný fond a fondy ze zisku, HV minulých let, HV běžného období B = cizí zdroje Rezervy, kr. a dl. závazky, bankovní úvěry C = časové rozlišení Výdaje PO, výnosy PO

Výkaz zisku a ztráty Účetní výkaz, který zachycuje výnosy, náklady a hospodářský výsledek za určité období (nejčastěji účelově řazený)

Sloupce Řádky Sledované období Minulé období Výnosy (římské číslice) Náklady (velká písmena) Mezivýpočty (+) Obchodní marže Přidaná hodnota HV Provozní HV (*) Finanční HV (*) HV za běžnou činnost (**) Mimořádný HV (*) HV za účetní období (***) HV před zdaněním (****)

Příloha Výkaz zachycující informace, které byli pro podnik významné a nejsou zjistitelné z Rozvahy nebo výkazu zisku a ztráty Forma není dána, zákon stanoví jen obsah

Obecné údaje Popis účetní jednotky Používané účetní metody, obecné účetní zásady a způsoby oceňování Způsob ocenění majetku Změny oceňování, odpisování a postupů účtování Opravné položky k majetku Odpisování Přepočet cizích měn na českou měnu Stanovení reálné hodnoty majetku a závazků oceňovaných reálnou hodnotou  Doplňující údaje k Rozvaze a k Výkazu zisku a ztrát Rozpis hmotného majetku zatíženého zástavním právem Pohledávky a závazky – po splatnosti, kryté zástavním právem, k osobám blízkým

Výkaz Cash flow Peněžní tok za určité období představuje rozdíl mezi příjmy a výdaji peněžních prostředků za toto období. Vypovídá o schopnosti podniku generovat peníze.

P = stav peněžních prostředků na začátku období Z = zisk / ztráta A = peněžní tok z provozní činnosti B = peněžní tok z investiční činnosti C = peněžní tok z finanční činnosti R = stav peněžních prostředků na konci období

7. Audit Nezávislé ověření účetních výkazů auditorem Vyslovení názoru, zda předložené účetní výkazy jsou pravdivé a věrné a zda jsou v souladu s odpovídajícími předpisy Cílem auditu je zvýšení věrohodnosti účetních informací společností Odvozeným cílem auditu je působení proti vzniku chyb a podvodů.

Povinnost ověření účetní závěrky akciové společnosti, které splnily alespoň jedno kritérium obchodní společnosti a družstva, které splnily aspoň dvě kritéria Kritéria pro povinnost auditu Zákonem stanovená bilanční suma (suma aktiv) Zákonem stanovený roční úhrn čistého obratu Zákonem stanovený stav zaměstnanců

8. Schválení Valnou hromadou Podle ustanovení § 128 Obchodního zákoníku se musí konat valná hromada, která schvaluje řádnou účetní závěrku, nejpozději do šesti měsíců od posledního dne účetního období. Valná hromada nemusí schválit účetní závěrku ihned po předložení účetní závěrky ke schválení. Účetní závěrka musí však být schválena nejpozději do konce následujícího roku. V případě, že účetní závěrka v tomto termínu schválena nebude, je nutno zveřejnit informaci o případném neschválení závěrky.

9. Zveřejnění Povinnost zveřejnit účetní závěrku stanoví zákon o účetnictví Platí pro účetní jednotky, které jsou zapsány v obchodním rejstříku, nebo ty, kterým povinnost zveřejnění stanoví zvláštní právní předpis. Účetní závěrka sestavuje v plném (je povinný audit) nebo ve zjednodušeném rozsahu (není povinný audit) Kde se zveřejňuje Do sbírky listin (obchodní rejstřík) V Obchodním věstníku Jako příloha k daňovému přiznání

10. Otevření dalšího roku účet Rozvahová účet počáteční (je zrcadlový k účtu 702) Počáteční stavy aktivních a pasivních účtů se přenesou na příslušné účty (nákladové a výnosové účty počáteční stavy nemají) Hospodářský výsledek z minulého roku se přeúčtuje na účet 431 – Hospodářský výsledek ve schvalovacím řízení

A to je vše přátelé ….. Teď už zbývá se to jen všechno naučit Napsat poslední písemku Udělat maturitu a …..