0 Vývoj trhu se zemním plynem v ČR Dr. Ulrich Jobs předseda představenstva, CEO RWE Transgas, a.s. Praha, 9. prosince 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Gas Business Breakfast
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Privatizace a liberalizace v energetickém průmyslu, ztráty a příležitosti v důlním průmyslu Balatongyörök, 29. duben 2006 Vilmos Holló ředitel majetkové.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Obsah Postavení skupiny RWE v Evropě Údaje o RWE Transgas, a.s.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
0 Postavení RWE Transgas, a.s. v Evropě a pohled na otevírání trhu s plynem po vstupu ČR do EU Dušan Jurečka, Head of Retail RWE Transgas, a.s. Praha,
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

0 Vývoj trhu se zemním plynem v ČR Dr. Ulrich Jobs předseda představenstva, CEO RWE Transgas, a.s. Praha, 9. prosince 2005

1 Průběh privatizace RWE Transgas, a.s. Schválení fúze Transgas a RWE Gas AG, 16. května 2002 se Transgas stává členem skupiny RWE Podpis kontraktu o dodávkách zemního plynu ze SSSR do západní Evropy Restrukturalizace českého plynárenství Duben - rozhodnutí o diverzifikaci Rusko / Norsko Rozhodnutí o transformaci státního podniku na akciovou společnost Květen – založení Transgas, a.s. Prosinec – česká vláda rozhodla o prodeji 97 % akcií Transgas, a.s., společnosti RWE Gas AG Vláda rozhodla o prodeji zbývajících 3 % akcií Transgas společnosti RWE Gas; Tím je ukončen proces privatizace českého plynárenství

2 Diverzifikované zdroje zemního plynu pro Česko Jistota pro zákazníky je dána nezávislostí na jednom zdroji Z celkového množství zemního plynu RWE Transgas nakupuje cca. ¾ z Ruska a ¼ z Norska. Spolehlivost dodávek je zajištěna díky dvěma nezávislým zdrojům – smlouva s norským dodavatelem podepsána r Pro potřeby zákazníků v České republice nakoupil RWE Transgas v roce 2004 celkem 105 mld. kWh zemního plynu RWE většinový podíl Jižní Čechy Severní Čechy Východní Čechy Severní Morava Jižní Morava SRN Polsko Rakousko Západní Čechy TG Norsko Rusko Střední Čechy

3 Argumenty pro privatizaci Principielně by prostředky pocházející z daní neměly být investovány do energetických podniků. Privátní společností dovedou lépe než státní správa řídit rizika spojená s tímto typem podnikání. Tržní prostředí a tržní ceny umožní lépe a efektivněji přerozdělovat potřebné vysoké investice. Částka 125 miliard korun za prodej státního Transgas a podílů v 8 regionálních distribučních společnostech v roce 2002 výrazně přispěla do státního rozpočtu. Požadavek EU na privatizaci energetických společností se opírá především o následující argumenty:

4 Harmonogram unbundlingu RWE Transgas RWE Energy CZ Transgas RWE Transgas RWE Transgas Net Regionální distribuční společnosti Distribuční společnosti DSOs Unbundling DSO Sjednocení a Unbundling TSO

5 Smlouvy o dodávkách zemního plynu mezi RWE Transgas a jednotlivými RDS V roce 2004 byly podepsány dlouhodobé smlouvy s distribučními společnostmi, které jsou členy skupiny RWE v ČR. Podepsané smlouvy obsahují přiměřená rizika i příležitosti vyplývající z podmínky Take or Pay, ke které je zavázán RWE Transgas. Distribuční společnosti mimo skupinu RWE v ČR se zatím buď nerozhodly podepsat novou smlouvu a nesou tudíž cenové riziko vyplývající pro jejich oprávněné zákazníky, nebo se rozhodly pro uzavření jednoleté smlouvy. RWE Transgas má se všemi distribučními společnostmi v České republice smlouvu na dodávku zemního plynu.

6 Postup liberalizace Počet oprávněných zákazníků 35>144 tis.>2,7 mil. Podíl oprávněných zákazníků na celkovém odběru v [%] 100% 54,1% 15,3% Regulováno - Přeprava - Distribuce - Obchod pro chráněné zákazníky (včetně skladování) Neregulováno - Obchod pro oprávněné zákazníky - Sjednaný přístup k zásobníkům (pro oprávněné zákazníky)

7 0, , , , ,44062 I.05II.05III.05IV.05V.05VI.05VII.05VIII.05IX.05X.05XI.05XII.05I.06II.06III.06 CZK/kWh Cena komodity pro oprávněné zákazníky v r Regulovaná cena komodity pro stávající chráněné zákazníky Regulovaná cena komodity pro chráněné zákazníky Regulovaná cena komodity pro nové chráněné zákazníky Zásadní problém cen roku 2005 Srovnání komoditní nákupní ceny ZP chráněný vs. oprávněný zákazník Cena pro oprávněné zákazníky, která aktuálně reaguje na světové ceny, byla již od dubna 2005 disproporčně vyšší než regulovaná cena pro chráněné zákazníky.

8 Vývoj cen ropy Brent a ropných derivátů za období (v %) 50% 100% 150% 200% 250% 300% 350% 400% I.02 III.02 V.02 VII.02 IX.02XI.02 I.03 III.03 V.03 VII.03 IX.03XI.03 I.04 III.04 V.04 VII.04 IX.04XI.04 I.05 III.05 V.05 VII.05 IX.05XI.05 Ropa Brent, LTO, TTO: nárůst cen (I/02 = 100%) BrentLTO TTO Indikativní forwardní ceny Leden 02: P(TTO) = 107 $/t Leden 02: P(LTO) = 164 $/t Leden 02: P(Brent) = 19.5 $/BBL

9 Jak dál pro rok 2006? 2006 Je otázkou, zda nově nastavené marže jsou dost atraktivní, aby spustily konkurenční soutěž. 3 Na celém trhu je de facto znovu zavedena cenová regulace tisíc zákazníků však může změnit svého dodavatele. 2

10 Evropský trh skladovacích kapacit Zásobníky zemního plynu na Slovensku, v Německu a v Rakousku jsou k dispozici pro dodavatele zemního plynu a uživatele skladovacích kapacit 21 provozovatelů zásobníků disponujících 71 zásobníků ZP představuje vysoce konkurenční prostředí v regionu střední Evropy Skladovací kapacita (bcm): Rakousko3,3 Česká Rep.2,8 Německo19,3 Slovensko2, Celkem ve střední Evropě28, Belgie0,7 Dánsko0,8 Francie10,5 Maďarsko3,6 Itálie14,1 Nizozemsko2,5 Polsko1,1 Španělsko1,3 Velká Británie3, CELKEM66,4

11 Závěrečné shrnutí RWE Transgas je dnes regulérní obchodník, který plně nese veškerá ekonomická rizika nákupu a prodeje zemního plynu. Při současných pohybech světové ceny se pohybují v řádech stovek miliónů a miliard korun. Všichni podnikatelé potřebují spolehlivé a dlouhodobě platné podmínky pro své podnikání. Časté státní intervence a změny poškozují důvěru i investiční klima, které je důležité i pro nové obchodníky se zemním plynem.

12 Děkuji za pozornost.