Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MATERIÁLOVÉ A ENERGETICKÉ TOKY v procesech výroby / služby
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Komplexní hodnocení možností inovací udržitelné spotřeby a výroby v podnicích Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. EMPRESS, Na Rovnosti 1, Praha 1
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Životní cyklus výrobku
Produkt.
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
MARKETING.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
POSTAVENÍ FIRMY - Rizika povolání FIRMA ORGANIZACE LIDSKÝ FAKTOR CÍLE Ekonomie Politika Ekologie Legislativa Trh Riziko v centrálně řízené ekonomice v.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
NAUKA O PODNIKU I Hmotný investiční majetek a materiál jako výrobní faktory.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_MARKETING.
Presentation Title 1st September 2002
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Ekodesign

Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování kapacit podpory udržitelné výroby a spotřeby v Libereckém kraji

Ekodesign EKODESIGN je koncept, který usiluje o takový design výrobku anebo služby, který minimalizuje dopady na životní prostředí ve všech fázích životního cyklu. EKODESIGN je tržně orientovaná metodika vývoje výrobků, která má za cíl prodat více kvalitnějších výrobků při snížení zatížení životního prostředí. EKOdesign přináší efekty EKOnomické i EKOlogické zároveň. Ekodesign přináší zároveň inovaci výrobku při dosahování udržitelného rozvoje.

Ekodesign Hlavní dopady ekonomických aktivit na životní prostředí se přesunuly z výroby do dalších fází životního cyklu Nástroje ekodesignu: Hodnocení životního cyklu Benchmarking Radikální inovace (např. systémy výrobek – služba) Environmentální značení výrobků Přes 80% dopadu na životní prostředí u výrobku, který využívá energii, je předurčeno ve stádiu jeho návrhu - Nenavrhujte výrobky, ale životní cykly!

Ekodesign Strategie ekodesignu 1.Výběr materiálů s malým dopadem 2.Redukční materiály 3.Optimalizace výrobních metod 4.Efektivní systém distribuce 5.Omezení dopadu uživatele 6.Optimalizace užívání výrobku 7.Optimalizace systému konce životnosti 8.Vývoj nových koncepcí

Ekodesign 1. Výběr materiálů s malým dopadem Bezpečné materiály Obnovitelné materiály Nízký obsah energie Recyklované materiály Recyklovatelné materiály

Ekodesign Příklad: Foxfibre bavlna, která přirozeně roste v různých barvách organické pěstování plodiny, bez umělých hnojiv a pesticidů přirozeně zbarvená bavlna eliminuje užívání barviv, formaldehydu a bělících prostředků

Ekodesign 2. Redukční materiály Snížení hmotnosti Snížení (přepravního) objemu Příklad: IKEA VZDUŠNÝ NÁBYTEK

Ekodesign 3. Optimalizace výrobních metod Čistší produkce (efektivnější využívání vstupů výroby, náhrada nebezpečných látek) – minimalizace odpadu a znečištění náhrada vstupů (obnovitelné materiály, netoxické materiály) dobré hospodaření čistší technologie recyklace na místě

Ekodesign 4. Efektivní systém distribuce Málo výrobních obalů / čisté výrobní obaly Efektivní způsob přepravy Efektivní logistika

Ekodesign 5. Omezení dopadu uživatele Nízká spotřeba energie Zdroj čisté energie Při použití je třeba jen málo spotřebního zboží Toto zboží je „čisté“

Ekodesign 6. Optimalizace užívání výrobku Spolehlivost a trvanlivost Snadná údržba a oprava Stavebnicová struktura výrobku Zvýšená péče o výrobek

Ekodesign 7. Optimalizace systému konce životnosti Opětovné použití výrobku Přepracování výrobku na nový Recyklace materiálů Čisté spalování

Ekodesign 8. Vývoj nových koncepcí Dematerializace Společné užívání výrobků Slučování funkcí Optimalizace funkcí Systémy výrobek-služba

Ekodesign Příklad: Systém výrobek - služba Systém výrobek-služba se zaměřuje na prodej funkce výrobku namísto prodeje výrobku samotného a na dosažení zlepšení (úspor) spojených s touto změnou. Úspory materiálů a energií anebo snížení rizik vedou také k environmentálním efektům. Použití tohoto nástroje zahrnuje: Definování elementů systému výrobek- služba (výrobek, služba, infrastruktura, síť aktérů) Zapojení aktérů do optimalizace systému (například diskuse se zákazníky jak zlepšit jejich užitek náhradou produktu službou) Návrh systémových opatření a jejich hodnocení Ověření návrhu v rámci pilotních projektů

Ekodesign Děkuji za pozornost Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ENVIROS, s. r. o. Tel.: