Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek: http://www.dtect.com.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Otázky z fyziologie – přednášky
Výživa člověka.
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
1 ☼. 2 Biochemické aspekty výživy © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Látková výměna (metabolismus)
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Metabolismus látek a energií
Zásady výživy sportovce
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Základní pojmy ve výživě
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Žena a sport.
„EU peníze středním školám“
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Potraviny – zdroje energie
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Biochemie Úvod do biochemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Homeostáza a termoregulace
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
Poznámky k metabolismu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Energetická bilance.
Zdravotní problém lidstva
Výpočet denního energetického výdeje
METABOLICKÁ CHARAKTERISTIKA VÝKONU METABOLICKÉ KRYTÍ PODÍL AEROBNÍHO a ANAEROBNÍHO KRYTÍ.
Energetická bilance.
Energetická bilance.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
E-projekt: Chemie/Biologie
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny rostlinného původu
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
CHEMIE - Metabolismus živin
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
= přeměna látek a energií
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek: http://www.dtect.com

Co je to metabolismus? Metabolismus (látková přeměna) je soubor všech chemických a energetických reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v živých organizmech. Patří sem i příjem a zpracování živin. Podle směru probíhající změny, která se s chem. látkami děje, rozdělujeme metabolismus na: anabolismus (výstavbový proces, biosyntéza), vznikají při něm nové chemické látky. katabolismus (rozkladový proces), chemické látky jsou rozkládány na jednodušší. Zpravidla se při tomto procesu uvolňuje energie, například při spalování tuků.

Co ovlivňuje metabolismus? Metabolismus lidí je v základních rysech stejný, ale v mnoha drobnostech se odlišuje. Způsobuje to věk, pohlaví jedince (různá hladina hormonů), okolní prostředí, zdravotní stav, konzumovaná strava, způsob života a další faktory. Jedním z faktorů, který výrazně ovlivňuje metabolické pochody v těle a může vést až k závažným onemocněním, je dlouhodobý stres! www.mimifashion.cz www.fuquestions.com

Bazální metabolismus BMR Bazální metabolismus (BMR – basal metabolic rate) je potřeba energie pro udržení všech vitálních funkcí v klidovém stavu organismu. Ovlivňuje jej velikost člověka, věk, pohlaví, podnebí. Mladý muž průměrného vzrůst má bazální metabolismus přibližně 2000kcal = 8360kJ. V chladnějším podnebí BM roste! Jedna (kilokalorie) kcal je množství tepla potřebné k ohřátí 1 litru vody ze 14,5 na 15,5 °C. Ženy mají obecně nižší BMR než muži, rozdíl je asi 10% při stejném věku, výšce a váze. Starší lidé obecně mají nižší BMR než mladší lidé.

Rovnice pro výpočet BMR BMR muži = 66 + (13,7 x hmotnost) + (5,0 x výška) – (6,8 x věk) BMR ženy = 65 + (9,6 x hmotnost) + (1,85 x výška) – (4,7 x věk)

Metabolismus mozku Nedostatečná výživa se může projevit nedostatkem energie, což má za následek sníženou aktivitu mozku. Člověku se horší paměť, špatně se soustředí, chybně uvažuje a špatně se rozhoduje v kritických okamžicích, hůře se učí a podobně. http://scienceline.org http://ona.idnes.cz http://www.latinsky.estranky.cz

Metabolismus mozku Mozek tvoří asi 2 % hmotnosti dospělého člověka, ale spotřebuje minimálně 15 % energie metabolismu. Při zátěži mozku se spotřeba energie výrazně zvýší. Většina tkání vydrží 30 minut s anaerobním metabolismem (bez kyslíku, spaluje se glukóza, glykogen), ale mozek ne. Mozek má vysokou spotřebu energie, nízké zásoby glukózy i nízkou zásobu kyslíku. Proto nastává bezvědomí za 5 -10 sekund. Nulová hladina insulinu mozku nevadí, vysoká naopak velmi vadí, nastává kóma a psychické projevy.

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.