Adoptujte břehuli!. Břehule říční Naše nejmenší vlaštovka Hnízdí v norách, které vyhrabává do kolmých stěn Zvláště chráněný živočich (kategorie ohrožených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nabízené služby společnosti  Poskytování služby Excel24 ( outsourcingový způsob řešení úkolů a problémů s tabulkovým procesorem ) ; Ing. Roman Ševčík.
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Řešení problematiky nezaměstnanosti Ing. Jiří Paroubek předseda strany.
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Legislativní a socioekonomické aspekty obnovy Ekologická obnova.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Ministerstvo životního prostředí Podpora turistických stezek v mobilu.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Městské lesy Hradec Králové a.s.
Půda – složka životního prostředí
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Náhradní rodinná péče.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace PTAČÍ BUDKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
Návrhy na ochranu existujících letišť (podpora poslanecké iniciativy)
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Právní úprava ochrany lesa
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Krajina a životní prostředí
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Webové stránky AVL Webové stránky AVL www. avlcr.ic.cz www. avlcr.ic.cz.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/ Terénní exkurze k environmentálním problémům Černovická terasa
Ochrana půdy a lesa.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Přírodověda 4. ročník Ekosystém potoků a řek Živočichové OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_07 Název materiáluČeská vysočina.
Česká inspekce životního prostředí – Údržba silniční zeleně Příklady z praxe Mgr. Jana Cháberová Ing. Pavel Korábek , Jihlava.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
 Naše paní třídní učitelka Bartoníková, domluvila s panem učitelem Růžičkou (Big Boss) Projekt z ptačí říše. Rozdělili jsme se na skupinky a vybrali.
Programy regionálního a municipálního rozvoje Mgr. Oldřich Hájek.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
o ochraně přírody a krajiny
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
ŠKODY IMISEMI.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
Právní režim ochrany přírody a krajiny
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Krajský úřad Středočeského kraje
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Rekultivace × přirozená sukcese
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Adoptujte břehuli!

Břehule říční Naše nejmenší vlaštovka Hnízdí v norách, které vyhrabává do kolmých stěn Zvláště chráněný živočich (kategorie ohrožených druhů) Stavy břehulí se dlouhodobě snižují v celé Evropě

Hlavní příčiny ohrožení Nedostatek původních hnízdišť v březích řek (regulace) Zánik drobných „selských“ pískoven, koncentrace těžby štěrkopísku do velkých dobývacích prostorů Přirozené příčiny (problémy při migraci a na zimovištích, sesouvání hnízdních stěn Hnízdní stěna v Přechodně chráněné ploše Pískovna Lžín (vyhlášena v roce 2001 z iniciativy sdružení Calla)

Stav v jižních Čechách Mezi lety 1999 a 2009 pokles početnosti z 4875 párů na 2070 párů, pokles počtu hnízdišť o 55 % Příprava hnízdních stěn v aktivních i opuštěných těžebnách Podařilo se alespoň zastavit prudký propad početnosti Hnízdní stěna v přechodně chráněné ploše Pískovna Třebeč

Co děláme? Obnova hnízdních stěn (v r Lžín na Soběslavsku, Třebeč na Borovansku, Nakolice na Novohradsku) Odstraňování náletových dřevin před stěnami Monitoring hnízdních stěn a jeho vlivu na jiné druhy Poradenství a poskytování metodických materiálů pro ochranu břehulí (těžební firmy, NNO, úřady) Úprava stěny pro břehule a blanokřídlý hmyz v pískovně Lžín

Jak adoptovat břehuli? Finanční příspěvek na obnovu hnízdních stěn Zapůjčení techniky pro obnovu stěn Souhlas s obnovou stěn na vhodných pozemcích Podrobnosti na

Bližší podrobnosti o ochraně břehulí a možnostech jejich adopce naleznete na webové stránce Kontakt: Jiří Řehounek,