13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojištění odpovědnosti za škody Pojištění majetku Pojištění osob
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
7. července 2013VY_32_INOVACE_100303_Bankovnictvi_3_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
POJIŠTĚNÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY POJIŠT Ě NÍ POJIŠŤOVNICTVÍ. STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: 315.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Pojišťovnictví Charakteristika.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_POJISTOVNICTVI_S.P.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Pojištění v ZOB. Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO164 Název.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_13 NázevZajištění Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční gramotnost.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Pojišťovnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
EU_62_A_sada 2_13_M_Druhy pojištění_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Komerční pojišťovna.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Transkript prezentace:

13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

 je specifický ekonomický obor  řeší minimalizaci rizik  smyslem pojištění je zabezpečit pojištěného pro případ nahodilých nepříznivých událostí  pojištění sice nemůže zabránit ztrátám na majetku, vrátit zdraví nebo život, ale je předpokladem pro zmírnění následků těchto nepříznivých událostí

 pojištění má význam pro osoby fyzické i právnické  každodenní život je totiž spojen s mnoha riziky (úrazy, nemoci, krádeže, živelné pohromy atd.)  lidé se potřebují proti těmto rizikům bránit, proto vzniklo pojišťovnictví

 pojistitel ten, kdo pojišťuje (pojišťovna), má právo na pojistné a má povinnost vyplatit pojistné plnění v případě pojistné události  pojistník ten, kdo uzavírá s pojišťovnou pojistnou smlouvu (fyzická nebo právnická osoba, která sjednává pojištění), má povinnost platit pojistné  pojištěný osoba, která je pojištěna (na její zdraví, život, majetek nebo odpovědnost se pojištění vztahuje)  oprávněná osoba osoba, které bude vyplaceno pojistné plnění (nejčastěji pojištěný, ale může to být i rodinný příslušník nebo společník)

pojistné  je peněžní částka za poskytování pojistné ochrany  obvykle je placeno opakovaně v dohodnutých obdobích (běžné pojistné) nebo najednou za celou pojistnou dobu (jednorázové pojistné)  pojistné je povinen platit pojistník  stanoví se pomocí sazby (buď částkou nebo %)

pojistné plnění  vyplácí pojišťovna v případě, že nastane pojistná událost  výše plnění vychází z pojistné smlouvy pojistná částka  maximální výše pojistného plnění, kterou je pojišťovna ochotna vyplatit při určité pojistné události pojistná událost  je skutečnost, se kterou je spojena povinnost pojistitele (pojišťovny) vyplatit plnění  konkrétní vymezení pojistné události je dáno pojistnou smlouvou a všeobecnými pojistnými podmínkami

pojistná smlouva  je právní dokument v písemné formě  jejím obsahem jsou ujednání a podmínky pojistného vztahu, které jsou závazné pro obě strany  je to dvoustranný právní úkon, na jehož základě vzniká a trvá smluvní pojištění  součástí smlouvy jsou všeobecné pojistné podmínky, na které se pojistná smlouvy odvolává a které jsou k ní připojeny

pojistná doba  je časové období, na které se pojištění sjednává  pokud v tomto období dojde k pojistné události, má pojišťovna povinnost vyplatit pojistné plnění spoluúčast  je dohodnutá peněžní částka, kterou se pojištěný podílí na pojistné události  odečítá se od celkové výše pojistného plnění  má motivovat pojištěné osoby, aby předcházely vzniku škody, neboť se na ní budou také podílet  využívá se u např. havarijního pojištění, abychom si při řízení počínali opatrněji

výluky z pojištění  uvádí, na co se konkrétní pojištění nevztahuje bonus  poskytuje se těm, kteří nemají žádnou pojistnou událost  je to sleva z pojistného  typický je u havarijního pojištění malus  používá se u těch, kteří mají mnoho pojistných událostí a uplatňují tak nároky u pojišťovny častěji  je to přirážka k pojistnému

 postup se bude lišit podle druhu pojištění a pojistné události  vždy je ale potřeba učinit několik kroků: 1. zajistit na místě, aby škoda dále nevzrostla (pokud je to možné) 2. zajistit úřední zjištění škody, např. policií 3. umožnit zástupci pojišťovny zjistit rozsah a příčinu škody 4. zajistit si svědky a škodu zdokumentovat (vyfotit) 5. předložit pojišťovně originály potřebných dokladů, jako je doklad o tom, že jsme pojištěni, doklad o zaplacení pojistného a doklady, které prokazují výši škody (faktury za opravy, policejní protokol atd.)

pojišťovací činnost  hlavní činnost pojišťovny  zahrnuje sjednávání a správu pojištění, vyřizování pojistných událostí, uskutečňování pojistného plnění zajišťovací činnost  jde v podstatě o pojištění pojišťovny  využívá se zejména v případech, kdy hrozí mimořádně vysoké škody (např. živelné pohromy)  zajišťovna převezme část plnění určité pojišťovny a riziko se tak rozloží mezi několik pojišťoven

asistenční služby  využívají se zejména při cestách  jedná se o komplexní balíček služeb  zahrnují např. odvoz do hotelu po nehodě, dopravu do zdravotnického zařízení nebo zajištění opravy poškozeného vozidla) zábranná činnost  činnost, která směřuje k předcházení škodám (prevence, propagace, výchova) poradenství  pojišťovny pomáhají podnikům stanovit vhodný rozsah pojištění (malý rozsah pojištění totiž znamená značné riziko, příliš velký rozsah naopak zbytečně velké náklady)

pojištění zákonné  je automaticky uzavřeno ze zákona  musí se povinně platit pojistné  nesjednává se pojistná smlouva  pro všechny pojištěné existují jednotné podmínky  příkladem je pojištění odpovědnosti organizace za škodu způsobenou pracovním úrazem

pojištění smluvní  záleží pouze na občanovi nebo podniku, jestli si ho sjedná  např. pojištění proti odcizení, životní pojištění, úrazové pojištění povinně smluvní  týká se oblastí, kde je zvýšené nebezpečí, že ohrozíme ostatní  patří sem pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (povinné ručení)  můžeme si vybrat pojišťovnu, u které uzavřeme pojistnou smlouvu

pojištění škodové  nahrazuje určitou výši škody, která vznikla v důsledku pojistné události  pojišťovna tuto škodu vyčíslí a proplatí pojištění obnosové  vyplacené pojistné plnění nezávisí na výši škody, která vznikla  používá se v případech, kdy by bylo obtížné nebo zcela nemožné škodu vyčíslit (třeba u životního pojištění)  výše pojistného plnění tedy není dána velikostí škody, ale pojistnou částkou, která byla sjednána při uzavření pojištění

Podle toho, co pojišťujeme, můžeme pojištění rozdělit na:  pojištění osob  pojištění majetku  pojištění odpovědnosti za škodu

 chrání rodiny před následky úrazů a vážných nemocí, tedy především před ztrátou příjmů  při úmrtí pomáhá nahradit pozůstalým zdroj příjmů  oprávněnou osobou může často být nikoliv pojištěný, ale jeho rodinní příslušníci  výplata pojistného plnění může být sjednána jednorázově nebo formou důchodu (vyplácí se pravidelná částka)

Mezi nejčastější druhy pojištění osob patří:  Životní pojištění ◦ Rizikové životní pojištění ◦ Kapitálové životní pojištění  Důchodové pojištění  Úrazové pojištění  Rodinné pojištění a pojištění dětí a mládeže  Pojištění léčebných výloh  Pojištění příjmů v době pracovní neschopnosti  Pojištění vážných chorob

 pojištění chrání majetek před riziky jako jsou živelné pohromy, odcizení nebo vandalismus  mezi nejčastější druhy pojištění majetku patří:  Pojištění domácnosti  Pojištění nemovitosti  Havarijní pojištění  Pojištění průmyslových a podnikatelských rizik  Pojištění zemědělských rizik  Úvěrové pojištění

 pojištěný má právo, aby za něj pojišťovna uhradila škodu, kterou způsobil jinému  může jít o škodu na životě, zdraví nebo majetku  chrání nás před náklady, které by nám vznikly při zranění jiných osob nebo poškození cizího majetku  náhradu za tyto škody vyplácí pojišťovna  nevztahuje se na škodu, kterou jsme způsobili úmyslně

 Jaký je rozdíl mezi havarijním pojištěním a povinným ručením?  Je důležité před cestou do zahraničí uzavírat pojištění léčebných výloh?  V čem se liší pojištění domácnosti od pojištění nemovitosti?  Jak funguje kapitálové životní pojištění?

KLÍNSKÝ, Petr. Ekonomika 3. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., ISBN Prezentace byla vytvořena v MS PowerPoint 2010