Co je vztahová patologie?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právě v době recese či krize je to velmi aktuální otázka. Jak to poznat? Ti, kdo řídí podnik, některé typy znají. Většina manažerů však přivítá mít špičkového.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Mobbing ( a anti-mobbing?!!!) v ČR
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Management Ing. Jan Pivoňka.
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Prof. Dr. Rudolf O. Zucha, Wien „Mobbing a jeho zdraví poškozující následky“ Social Processes and Personality, Telc 2007, CZ.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Psychologie práce (úvodní prezentace)
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
Pracovní vztahy.
Řízení kolektivu.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Firemní komunikace ( několik postřehů z praxe) PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy / Civilcourage TV Tel ;
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Proces vnímání v komunikaci
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Mobbing psychický teror na pracovišti
(Katedra psychologie FF UK Praha)
Zpracovala: Simona Hyková
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ORGANIZOVÁNÍ.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_PSYPS15860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
FORMÁLNÍ A NEFORMÁLNÍ VZTAHY Aneta Jelínková C4A
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Sociální patologie SCPT SCPA
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Manager nebo leader? Management je pozice
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
Holistic management – celostní řízení Řeší: Formální strukturu vs. reálné work-flow Nefunkční strtategické nastavení firmy Špatnou.
MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Psychické násilí na pracovišti... Pojmosloví, diagnostika, obrana, (ochrana), a prevence … PhDr. Pavel Beňo Tel: n
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
MOBBING Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Mobbing jako součást nefunkční organizační kultury
Mgr. Michal Oblouk ŠIKANA.
Stres a vztahy na pracovišti …
Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření:
Neproduktivní vztahy …
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Jak se nám žije (a pracuje)?
Sexual harassement, mobbing
Příjemce podpory: TRIALOG
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Krátké zamyšlení pro začátek … … o práci a vztazích
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
seminář Teorie a metodiky výchovy
Autor práce: Michaela Janová
Organizační struktura
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Co je vztahová patologie? Pokus o netradiční vymezení tzv. mobbingu a bossingu Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy Tel. 22272898, 602349848 www.workrelations.eu E-mail: vztahy@volny.cz

Klasický pohled: Mobbing: Bossing : Systematické a opakované útoky – psychické násilí a teror (dle H. Leymanna v rozmezí nejméně 1x v týdnu po dobu nejméně 6-ti měsíců) Nevyřešený či nevhodně řešený konflikt (na pracovišti) 45 způsobů chování, které lze označit jako mobbing (menší či větší formy agrese, křik, znevažování osoby i výkonu, pomluvy, izolace od kolektivu, nerovné zacházení, obtěžování…) Bossing : Když se takto (viz výše) k podřízenému či podřízeným chová jejich vedoucí (boss). Bossing je mobbing z šéfovských pater!

Nový pohled: Vztahová patologie - mobbing či bossing - je (také) : Neochota či neschopnost vést dialog (s podřízenými?) Struktura osobnosti (charakteru) Paul Babiak a Robert Hare mluví o „hadech v oblecích“ (snakes in suits) Spiknutí „mocných“ (biologický princip strukturace skupiny?) „Nelegální“ prospěch (bolševismus: my resp. já jsem „více“ a proto si také více zasloužím/e a nadělím/e!)

3 otázky a 3 odpovědi: 3 otázky a 3 odpovědi: Za „klima“ či tzv. „kulturu“ odpovídá především management a za to je i placen. Školy v tomto směru nejspíše nejsou výjimkou! Přerostou-li obtíže se šikanou v problém, vedou stopy ve většině případů právě do ředitelny. Bossing a mobbing jsou smutnou realitou českých škol těchto dnů. Obrana není snadná, ale možností je vždy více, než by se na první pohled mohlo zdát. S tzv. „civilcourage“ – poškozených a zejména jejich kolegů – je mnohé snazší. Dobré vztahy na pracovišti jsou odměnou za dobré (kompetentní) vedení (leadership). V praxi to pak znamená méně politikaření a více průzkumů kvality vztahů a spokojenosti lidí, které vedeme. Méně marketingových triků a manipulací, více skutečného dialogu!