WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič WWW.CAREERMARKET.CZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Analýza a popis pracovního místa
Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze
Kariérní systém učitelů
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Celoživotní vzdělávání
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální strategie mezinárodní firmy
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
MŠMT červen Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Prioritní osy 4a Systémový rámec celoživotního.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič

Co je WBL? WBL je přístup ke vzdělávání, ve kterém zaujímá centrální postavení rozvoj kompetencí a ve kterém se navzájem doplňuje formální učení, neformální učení a informální učení v postupu k získání komplexního vzdělání, uznaného a akreditovaného jako vzdělání vysokoškolské. Vzdělávací paradigma – vzdělávání založené na výstupech (outcome oriented education)

Charakteristické rysy WBL ve vysokoškolském vzdělávání WBL umožňuje získat udržitelné vysokoškolské vzdělání, které pružně reaguje na společenské požadavky dynamických pracovních trhů, celoživotního učení a nově vznikajících oblastí znalostí napříč vědními obory. WBL vyžaduje partnerství sjednané mezi klíčovými účastníky: zaměstnavateli, studenty a institucemi vysokoškolského vzdělávání nebo dalšího vzdělávání. WBL přístupy a programy zahrnují formální akademické uznání všech znalostí a zkušeností získaných v předchozích formách vzdělávání na základě přezkoušení v rámci “Akreditace předchozího učení” (APL) a “Akreditace předchozího zkušenostního učení “(APEL); UNIV – Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení.UNIV – Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení Vysokoškolské instituce hodnotí studijní výkon, dovednosti a studijní výsledky WBL programu a formálně certifikují studium udělováním evropských stupňů formální kvalifikace 6, 7 a 8 (bakalář, magistr a Ph.D.).

Struktura WBL přehled učení; posouzení pro akademické uznání; studijní dohoda (learning agreement); (na obsahu založený) studijní moduly, e-learning atd.; projekt(y) založen(y) na práci; podpora studenta. …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU

Přehled učení 1. Popis práce by měl zahrnout, analyzovat a kriticky reflektovat tyto prvky: současnou a práci a práci vykonávánu v nedávné minulosti, pracovní úkoly, znalostí, kompetence, schopnosti a dovednosti, pracovní požadavky – zkušenost, kvalifikace, odpovědnost, odbornost, postoje, motivaci, pracovní metodologie a postupy, profesionální a osobní cíle včetně kariérního rozvoje. …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU

Přehled učení 2. Životopis nebo osobní prohlášení by měl identifikovat vzdělávací a profesní dráhu v minulosti včetně reflektivního a analytického přehledu s následujícím obsahem: osobní/profesní vývojová dráha, která může prokazovat více různorodých směrů, význam a zaměření těchto drah, současná a předchozí práce, neformální učení (skrze volontérskou práci), doklady o výsledcích vzdělání. 3. Formální vzdělání by mělo identifikovat a reflektovat způsoby, jak předchozí učeni ovlivnilo současný osobní vývoj a jak je aplikováno v současné profesní praxí. Vyžadováno je doložení údajů o: kurzech definovaných v kreditech (plně nebo částečně), profesních kvalifikacích, interních vzdělávacích kurzech v zaměstnání. …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU

Posouzení pro akademické uznání uznání jíž existujících kreditů z jiných zdrojů (akreditovaný kurzy profesního vývoje), posouzení studijních výsledků formálního neakreditovaného učení (kurzy profesních institucí nebo interní vzdělávací kurzy), zjištění aktuality, významu a úrovní těchto kurzů a přisuzování odpovídajících kreditů, pokud je to přiměřené, uznání experienciálního (skrze zkušeností) učení a implicitního učení, které bylo explikováno za pomoci nástrojů jako přehled učení a evidence a jejich posouzení podle kriterií akademických úrovní, zmapování experienciálního učení podle vzorce kompetencí nebo profesních standardů. …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU

Studijní dohoda Partnerství v programu WBL jsou regulována dohodami: Bilaterálními – mezi podniky nebo zaměstnanec.organizacemi a vysokoškolskou institucí. Tripartitními – mezi studentem, vysokoškolskou institucí a podniky nebo organizacemi. …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU

Bilaterální dohoda mezi vysokoškolskou institucí a podniky profesní profil a požadované dovednosti vycházející z analýzy potřeb provedené mezi klíčovými účastníky náčrt, cíle studijního programu a výslednou kvalifikaci plán studijního programu roli vzdělávací instituce, roli podniku /organizace v AP(E)L organizaci studijního procesu na pracovišti roli vzděl.instituce, podniku /organizace ve fázi hodnocení interakci mezi lektory ve vzdělávací instituci a v podniku /organizaci posouzení připravenosti vš pedagogů a lektrorů podniku/ organizace a potřebu školení pro pedagogy/lektory založení skupiny řídící praktickou výuku finanční podporu studenta a zabezpečení zdrojů podnikem / organizací práva a povinnosti každého účastníka …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU

Tripartitní studijní dohoda mezi studenty, VŠ institucemi a pracovními organizacemi nebo podniky studijní výsledky prostřednictvím dovedností, obsahů, cílů, postupu a časového harmonogramu studijního programu studijní zdroje zabezpečené vzdělávací institucí a pracovní organizací individuální perspektivy s ohledem na profesní rozvoj a kariéru, které se nabízí studentovi práva a povinnosti každého partnera …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU

Podpora studenta koučování ze strany kolegů, vzdělávací instituce a pracoviště, mentorování/tutorování/poradenství poskytované organizaci nebo vzdělávací instituci, časovou dotaci přidělenou na program, vzájemné zpětné vazby studenta, vzdělávací instituce a pracoviště, dobrou provázanost mezi učitelským týmem a studentem, podporující skupiny kolegů, jasné směrnice a podpůrné materiály, včetně kriterií pro posouzení akademické úrovni, procedur pro odvolání a arbitráž atd., jasné, transparentní komunikační kanály k administrativním systémům a procedurám. …KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU