Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_060310 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Systém bank v ČR.
Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Majetek podniku a zdroje financování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Na finančním trhu obchodujeme s penězi v různých formách. Je to trh, kde se střetává nabídka s poptávkou a utváří se cena peněz. Cenou peněz je úrok. Finanční trh

FINAČNÍ TRH NABÍDKA Domácnosti Banky Spořitelny Investiční a podílové fondy POPTÁVKA Domácnosti Firmy Stát Úrok

obchoduje se zde s krátkodobým kapitálem 1.Peněžní trh obchoduje se zde s dlouhodobým kapitálem 2.Kapitálový trh zde se obchoduje s devizami 3.Devizový trh zde obchodujeme se zlatem, stříbrem, diamanty atd. 4.Trh s drahými kovy

Obchoduje se zde z krátkodobými cennými papíry. Jsou splatné do 1 roku. Nástroje: Netermínované vklady Krátkodobé termínované vklady Krátkodobé úvěry Depozitní certifikáty Směnky Státní pokladniční poukázky

Zde se obchoduje se střednědobými a dlouhodobými cennými papíry. Doba splatnosti je delší než 1 rok. Nástroje: Střednědobé a dlouhodobé termínované vklady Střednědobé a dlouhodobé úvěry Akcie Obligace Podílové listy Hypoteční zástavní listy

Obchodování se realizuje: 1.přes Burzu cenných papírů 2.přes RM-systém Co je motivem nákupu cenných papírů? 1.Vyšší procento výnosnosti oproti vkladům v bance 2.Očekávaný růst hodnoty cenných papírů 3.Spekulace

Utváří se zde cena cenných papírů = kurz cenných papírů. Kurz určuje tržní hodnotu cenného papíru. Tržní hodnota je cena, za kterou se prodává na burze. Burza cenných papírů

Burza cenných papírů PrahaPlodinová burza BrnoČeskomoravská komoditní burza v KladněObchodní burza Hradec Králové (sídlo Praha) další:Komoditní burza PRAHA, Komoditní burza PROFIT, Ostrava atd.

1871 – založena Pražská burza pro zboží a cenné papíry – patřila k deseti nejvýznamnějším burzám v Evropě – byla pozastavena činnost. 1. Historie

1993 – vznikla Burza cenných papírů Praha jako akciová společnost. Činnost burzy se řídí Zákonem o burze cenných papírů č. 214/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Pravidla obchodování se řídí Burzovním řádem a Burzovními pravidly – koupila burzu Vídeňská burza (92,4 %). 2. Současnost

nejvyšší orgán společnosti Valná hromada statutární orgán řídí činnost burzy rozhoduje o přijetí cenného papíru k obchodování Burzovní komora kontrolní orgán Dozorčí rada kontrolní orgány Burzovní rozhodčí soudy a výbory

Česká národní banka Akcionáři burzy Členové burzy (makléři)

Sledujeme pomocí indexů. Index je denní průměr cen vybraných cenných papírů. V ČR používáme Index PX → sleduje vývoj nejobchodovatelnějších cenných papírů. KB, AAA, ČEZ, ERSTE GROUP apod. Obchodování na burze

Je akciová společnost, kterou vlastní Podnik výpočetní techniky (PVT). Předmětem činnosti je organizování trhu s cennými papíry prostřednictvím počítačové sítě. V RM-S může obchodovat jakákoli fyzická nebo právnická osoba. RM-systém

Centrální pracoviště Praha Stanoví pravidla nákupu cenných papírů Vstupní pracoviště Zadávají vstupní data nákupu a prodeje CP

Nákup CP Klient musí složit dostatečné množství peněžních prostředků na speciální účet. Prodej CP Klient musí prokázat vlastnictví cenného papíru prostřednictvím Centrálního depozitáře.

Centrální depozitář je registr cenných papírů v zaknihované podobě. V roce 2010 byla ukončena činnost registru pod názvem Středisko cenných papírů, tzn. že byl ukončen převod evidence cenných papírů do Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s.