9. Organizační struktury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Organizační a řídící struktury
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
Organizační struktury
Řídící struktury.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Výběr organizační struktury
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Řídící struktury : malé a velké organizace
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Řídící struktury v organizaci
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Personální management
Účetní informace pro řízení po linii odpovědnosti
Organizační struktury, příklady
1 Kriteria hodnocení simulace – Balanced Scorecard (BSC) Toto metoda může být s úspěchem využita i pro stanovování cílů konkrétních projektů. Detailně.
Jan Škoda Nikola Kačerová
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ORGANIZOVÁNÍ.
Prosperita organizace
Předmět: Management 1 Téma 5: O R G A N I Z O V Á N Í
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Organizování a kontrola
NAUKA O PODNIKU I Podniková organizace.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Poradenství v obecném řízení
Boukalová Kate ř ina Pavelková Petra O RGANIZAČNÍ STRUKTURY.
Odpovědnostní účetnictví
Organizace a organizování podniku
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Dobré odpoledne.
Management - Organizování
Management - Organizování
Přednáška 2, 3, 4: Organizování
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Výrobní faktory v podniku
Organizační struktury
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Management - Organizování1 Ladislav Blažek Organizování PS 2015/16 Osnova: 1. Organizace a trh 2. Organizační struktura 3. Parametry organizační struktury.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Organizační struktury Ročník / obor studia:IV.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Organizační struktury
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Assessment centrum.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ekonomika malých a středních podniků
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Organizování a kontrola
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Ing. Veronika Dostálková MBA
Principy inovace.
Teorie fiskálního federalismu
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Transkript prezentace:

9. Organizační struktury

Abys mohl jenom sedět a nic nedělat, musíš sedět hodně, hodně vysoko. Vrána si sedí na stromě a celé dny nic nedělá. Králíček uvidí vránu a ptá se jí: "Můžu taky sedět jako ty a celé dny nic nedělat?" Vrána odpověděla: "Samozřejmě, proč ne." A tak se králíček posadil na zem pod vránu a odpočíval. Z ničeho nic se objevila liška, skočila na králíčka a sežrala ho. Manažerská lekce: Abys mohl jenom sedět a nic nedělat, musíš sedět hodně, hodně vysoko.

Úrovně managementu Typ organizace Úroveň managementu Výrobní Podnik Vzdělávací instituce Vládní organizace Vrcholová úroveň (strategická) Výkonný ředitel Rektor Předseda Střední úroveň (technická) Vedoucí úseku Děkan Ředitel odboru Provozní úroveň (operační) Vedoucí provozu Vedoucí katedry Vedoucí oddělení

Úrovně managementu ÚROVEŇ MANAGEMENTU PROVOZNÍ STŘEDNÍ VRCHOLOVÁ Koncepční dovednosti Lidské dovednosti Technické dovednosti

Charakteristika organizačních struktur STUPEŇ FORMALIZACE vyjadřuje, do jaké míry jsou specifikovány, písemně vypracovány a vynucovány očekávané výsledky práce vyšší stupeň formalizace – firmy, kde jsou uplatňovány technicky náročné standarty pracovních operací, provádění různých výrobních procesů nebo jsou přesně definovány firemní strategie nižší stupeň formalizace – výzkumné ústavy, vysoké školy – tj. jsou ustavena nepsaná pravidla a dohody

Charakteristika organizačních struktur STUPEŇ CENTRALIZACE centralizace je způsob delegování pravomocí k rozhodování a k provádění prací v rámci organizace čím vyšší stupeň centralizace, tím je nižší pravomoc rozhodování u nižších vrstev managementu DELEGOVÁNÍ - je to v podstatě rozdělení celkového objemu prací mezi jednotlivé pracovníky podniku, současně s přidělením úkolu se přiděluje i pravomoc a odpovědnost za jeho splnění

Charakteristika organizačních struktur STUPEŇ SLOŽITOSTI výsledek dělby práce a vytváření oddělení – závisí na počtu specifikovaných prací a na počtu organizačních jednotek v souvislostí se stupněm složitosti se ještě udává: - vertikální diferenciace – počet stupňů řízení - horizontální diferenciace – počet odlišných prací na jednom stupni řízení

Tvorba organizačních struktur organizační struktura musí definovat role jednotlivých jednotek v podniku a vzájemné vazby a vztahy mezi nimi - funkční role – je dáno, kdo a co bude v podniku dělat - vztahy mezi jednotkami – prostřednictvím dělby pravomocí a odpovědnosti za výsledky činností jednotlivé organizační jednotky lze potom vytvářet třemi způsoby: - podle funkcí v podniku - vytvářením divizí - kombinací obou způsobů

Funkcionální organizační struktura VEDENÍ PODNIKU KONSTRUKCE VÝROBA FINANCE PRODEJ PERSONALISTIKA

Funkcionální organizační struktura Organizace je rozdělena podle činností, které jsou nutné pro její chod: výroba, marketing, financování, technická příprava výroby, účetnictví a personalistika, příp. jiné dle potřeb organizace. VÝHODY: - prosazení specializace - operativnost a snazší koordinace v rámci jedné funkce - hospodárnost - vhodné pro menší organizace - uplatnění centralizace NEVÝHODY: - specializace znamená úzký rozhled na vyšších stupních - vhodné pouze pro menší organizace s méně výrobními činnostmi

Divizionální organizační struktura VEDENÍ PODNIKU VÝROBEK 1 VÝROBEK 2 VÝROBEK 3 VÝROBEK 4 VÝROBEK 5 VÝROBA FINANCE VÝVOJ

Divizionální organizační struktura Organizace je rozdělena do divizí, to může být provedeno např. podle výrobků (výrobková struktura), podle oblastí (geografická struktura), podle různé orientace na trh (zákaznická struktura), aj. VÝHODY: - vhodná pro velké firmy - lepší koordinace prací - nutnost vyšší kvalifikace pracovníků NEVÝHODY: - nákladnější typ organizace - nutné určení a definování odpovědnosti jednotlivých divizí a zaměstnanců

Maticové struktury Vedení podniku Funkce 1 Funkce 2 Funkce 3 Projekt 1

Maticové struktury kombinace divizionální a funkcionální struktury, snaží se minimalizovat slabé stánky a maximalizovat silné stránky těchto dvou organizačních struktur je vyčleněn vedoucí programu, který plně odpovídá za splnění cíle programu (projektu) a disponuje k tomu příslušnými pravomocemi výhodou je univerzálnost a pružnost systému, nevýhodou dvojí podřízenost pracovníků (zároveň liniovému nadřízenému a vedoucímu projektu – tzv. překrývání pravomocí)

Strategické obchodní jednotky Vedení podniku Divize A Divize B Divize C V1 V2 V3 V4 V5 V6 V7 SBU 1 SBU 2 SBU 3 SBU 4

Strategické obchodní jednotky (SBU) jsou dány skupinou zákazníků a jejich potřeb jsou to tzv. zisková střediska, tedy střediska orientovaná a hodnocená na zisk má své vlastní cíle, plány, řízení zdrojů, odpovídá za své hospodaření jsou využívány v podnicích, které vyrábí více různých výrobků pro různé trhy např.: http://www.spolchemie.cz http://katalog.brano.cz/

Plošné organizační struktury tzv. podniky v podniku vytváří se tam, kde podniky chtějí zajistit rychlou reakci podniku na změny okolí, ale zároveň chtějí zachovat výhody kolosu minimální počet organizačních úrovní jednotlivé organizační jednotky mají rozsáhlé pravomoci a samostatnost nazývá se také tzv. bezhierarchickou strukturou, nicméně vždy existuje systém řízení a komunikační systém

Student musí umět vše! Odborný asistent musí vědět, co a v jakých knihách najde! Docent musí vědět, v jakých knihovnách ty knihy jsou! Profesor musí alespoň tušit, kde je docent!