Trh elektronických komunikací v ČR Aktuální témata regulace PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Rady ČTÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technický plán přechodu A co dál?
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Revize Nového přístupu
Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Budoucnost zemské TV v ČR – standard DVB-T2 vs digitální dividenda 2
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Regulační výzvy Jaromír Novák © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Výběrové řízení (aukce) na kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz TK ČTÚ k zahájení veřejné konzultace výběrového řízení 19. března 2012.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jan Husák: Digitální výzvy 2012 „ICT z pohledu PS“
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Účetní reforma v druhém roce
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Zákon o elektronických komunikacích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Český telekomunikační úřad
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Trh elektronických komunikací v ČR Aktuální témata regulace PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Rady ČTÚ

Agenda Trhy elektronických komunikací Aktuální témata regulace ČTÚ úkoly

The Volume of traffic of the company Telefónica O Traffic of TO2 in thousand real minutes Number of subscriber lines in th ousand

Number of subscriber lines number of subscriber lines Number of subscriber lines Residential linesBusiness lines

Penetrace v pevných sítích % Trend poklesu využití pevné sítě

Mobilní sítě

The Volume of calls in fixed lines of the company Telefónica O Volume of calls n Number of minutes of calls per one subscriber line

Number of active SIM cards Number of active SIM cards

Volume of voice calls and number of SMS SMS in thousand of minutes calls in thousand of minutes

,000 Volume of voice calls and the number of SM S Number of minutes of calls per one SIM card Number of SMS per one SIM card

Mobilní sítě

Internet

TPP 2011 – Harmonogram

Základní údaje Ústřední orgán státní správy, národní regulátor pro sektor elektronických komunikací a orgán dohledu pro poštovní služby, vykonává státní kontrolu el.komunikací, vydává Telekomunikační věstník Zákon o elektronických komunikacích č.127/2005 Sb. Zákon o poštovních službách č.29/2000 Sb. Předseda Rady ČTÚ (z členů Rady), mandát na 3 roky Rada ČTÚ (5 členů), mandát na 5 let Tři sekce, 7 oblastních odborů, 447 pracovníků Příjmy: mil.Kč, Výdaje: 946 mil.Kč 2008 – Příjmy: mil.Kč, Výdaje: 768 mil. Kč 2009 – Příjmy: mil.Kč, Výdaje: 537 mil. Kč

Regulace elektronických komunikací Cíle a základní zásady regulace, § 4 Regulace je prováděna za účelem nahradit chybějící účinky hospodářské soutěže, vytvářet předpoklady pro řádné fungování hospodářské soutěže a pro ochranu uživatelů a dalších účastníků trhu do doby dosažení plně konkurenčního prostředí.

Regulace elektronických komunikací Konzultace s dotčenými subjekty („veřejné“ vnitrostátní konzultace) Dotčený subjekt: obecný – kdokoliv, jehož práva, povinnosti nebo zájmy mohou být dotčeny zvláštní – ÚOHS, RRTV, ÚOOÚ, MPO Povinnost ČTÚ před faktickým provedením úkonu – návrhy OOP, rozhodnutí o ceně – rozhodnutí mající významný vliv na relevantní trh – jiné úkony, pokud tak stanoví zákon – nevztahuje se na rozhodování sporů !!!

Regulace elektronických komunikací Principy regulace ex ante: Analýza relevantních trhů (18/ I.- 7/II.) Určení SMP-dominantního operátora Rozhodnutí o nápravných opatření Monitorování trhů, možnost zrušení nápravných opatření Cyklus analýz ( , )

Základní parametry činnosti Počet došlých dokumentů ( ) Počet vygenerovaných čj. – (94 032) Počet vypravených dok. – ( ) Náklady na poštovné – tis.Kč ( tis.) Činnost úřadu ovlivňuje 249 předpisů

Vývoj zah á jených př í padů RS v letech k Celkem př í padů v tis í c í ch Počet zaměstnanců

Hlavní témata II. kolo analýz relevantních trhů – dokončuje se ART 6 Monitoring TPP – 3 zprávy Příprava - Strategie správy spektra a Digitální dividenda Správní řízení – rozhodování sporů

Hlavní témata 2011 III. kolo analýz relevantních trhů Spolupráce na implementaci revize regulačního rámce Spolupráce na strategickém dokumentu Digitální Česko Příprava aukce dle Strategie správy spektra (implementace Digitální dividendy) Test DVB-T2 Efektivní výkon kompetencí

Digitální dividenda Témata diskuse DD: HDTV v DTT a aplikace DVB-T2 Transfer DVB-T na DVB-T2 EU Harmonizace využití 60 plus kanálů pro mobilní komunikační služby Regionální a lokální TV vysílání

Digitální dividenda Další témata: -Digitalizace rozhlasového vysílání -Digitální TV vysílání v III. pásmu -Role různých modelů vysílání FTA vs PAY TV -Regionální/lokální DTV -Mobilní DTV Princip: Další opatření až v návaznosti na reálné vypínání/vypnutí ATV

Digitální dividenda Pásmo 800 MHz Shoda na využití kmitočtů MHz Dle závěrů WRC 2007 od 2015 Závisí na realizaci ASO Specifická situace v ČR (kanály 60…) Rozhodnutí EK ze dne o harmonizovaných technických podmínkách využívání pásma MHz

Rozhodnutí EK Není stanoven závazný termín (2015?) Rozhodnutí v pravomoci národních regulátorů Povinnost dodržet harmonizované technické podmínky –FDD/TDD stanice musí splňovat limity výkonu –Přidělované bloky musí být násobky 5MHz –Pro FDD – MHz/downlink, MHz/ uplink Očekávání RSPP (konec roku 2010) – RSPG Technické studie zajišťuje CEPT

Harmonizace v pásmu 790 – 862 MHz - harmonizované podmínky pro mobilní broadband “Preferovaná harmonizace” FDD 2 x 30MHz Velikost bloků – násobky 5 MHz kanálů Reversed duplex Počet operátorů ?

Základní souvislosti Efektivní využití radiového spektra = základní kompetence ČTÚ Broadband – jeho role v digitálním světě Broadband – rozmanitost platforem a jejich rozvoj v čase 2 kola diskuse, iniciované ČTÚ k Digitální dividendě = využití RS i pro mobilní služby (2008, 2009) Veřejná diskuse materiálu Strategie Správy Spektra Digitální Česko – připravovaný koncepční dokument MPO

Základní souvislosti Evropské souvislosti –WAPECS/CEPT (liberalizace, harmonizace) –Rozhodnutí EK k pásmům 900/1800 MHz (implementační termín ) –Revize regulačního rámce (květen 2011) –Série Doporučení k digitální dividendě Nejdůležitější závěry: –Harmonizace využití na úrovni EU = základní předpoklad pro efektivní využití RS –ASO – , ukončení ATV (z , KOM (2009) 586)

Základní souvislosti Situace na trhu: Dramatický růst požadavků na mobilní data (mobilní BB) – obecně nutnost BB koncepcí a NGN sítí/NGA Nutnost technologických inovací = nové technologie (LTE, WiMax – FDD,TDD) Refarming kmitočtů, migrační strategie operátorů Rozevírající se nůžky mezi požadavky na mobilní data a stagnující příjmy MO Konsolidace trhu

Základní cíle ČTÚ Vytvoření podmínek pro posílení soutěže a pro technologickou inovaci Naplnění požadavků evropské harmonizace v dotčených pásmech Vstupní podklad k připravovanéu národní koncepci rozvoje vysokorychlostního internetu „Digitální Česko“.

Zájmová kmitočtová pásma Pásma použitelná pro BB sítě a služby Hlavní využitelná pásma: –800 MHz – Digitální dividenda, tendr 2011/12 –900 MHz – Refarming –1800 MHz – Refarming, potenciál pro 4. MO v 2010 –2100 MHz – UMTS –2600 MHz – Tendr v 2010 –3500 MHz – K harmonizaci, přeuspořádat

TPP 2011 – Harmonogram TEST DVB-T2

ATV Digitální TV Optimalizace sítí DTV Nové sítě DTV DVB-T TEST DVB-T Výběrová řízení DVB-TDVB-T2

Cíle testu DVB-T2 Ověření parametrů DVB-T2 v podmínkách ČR v dlouhodobém testu Získání praktických zkušeností k využití rozsáhlých jednofrekvenčních sítí Plánování kmitočtových přidělení pro vysílací sítě DVB-T2 D-Book DVB-T2

Vybrané regulační gordické uzly Regulace NGN/NGA Síťová neutralita Rozsah universální služby Digitální dividenda a Digitální dividenda II Harmonizace

Informační zdroje Webová stránka ČTÚ – Měsíční monitorovací zprávy Zprávy o vývoji trhu elektronických komunikací (2008,2009) Monitorovací zprávy k TPP (září, březen)

Děkuji za pozornost Otázky? PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Rady ČTÚ