Středisko integrace menšin Opava Husova 17 774 089 192.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Kariérové poradenství
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Diagnostika SPU.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Individuální národní projekt Střediska integrace menšin II – SIM PhDr. Jana Zapletalová Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozvoj a metodická podpora Poradenských služeb RAMPS VIP.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Škola pro všechny Setkání koordinátorů inkluze ZŠ Jeseník, Fučíkova
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Tisková konference
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Středisko integrace menšin Opava Husova

Projekt SIM Ověření podpůrného systému péče o žáky ze sociokulturně znevýhodněného prostředí zejména pak pro: etnické menšiny, migranty Romy, azylanty, kteří přichází na území ČR Zkvalitnění procesu integrace do společnosti Zlepšení podmínek pro kvalitní vzdělávání a následnou uplatnitelnost na trhu práce

Projekt tvoří čtyři základní komponenty: 1. Vznik Středisek integrace menšin V regionech s vysokou koncentrací cílové populace Služby zde budou poskytovat : psycholog, speciální pedagog, sociální pracovník, pedagogové didaktici pro ZŠ a SŠ, pedagog mimovýukových aktivit a kulturní antropolog (0,5), tutoři Charakter poskytovaných služeb: Poradenské (psychologické, speciálně pedagogické, sociální) Vzdělávací Informační a osvětové Volnočasové

Služby pro žáka a jeho rodinu Včasná péče o žáka a jeho rodinu Příprava na vstup do školy Identifikace vzdělávacích potřeb Vytváření adaptačních programů Vedení slabších žáků tutory z řad studentů VŠ

Služby učitelům Služby asistentům pedagoga

2. Práce s rizikovou mládeží Identifikace rizikových skupin Časná diagnostika a intervence Tvorba podpůrných programů jako prevence záškoláctví a dalších signálů rizikového chování Práce s rodinami ohrožených jedinců Práce se zástupci problematické komunity

3. Další vzdělávání pedagogických pracovníků Vzdělávání pracovníků středisek (SIM) Vzdělávání asistentů pedagoga v konkrétním regionu Vzdělávání pedagogů v regionu (včetně vytváření programů „na míru“) Vzdělávání pedagogických pracovníků v celé ČR, kteří pracují s těmito žáky

4. Mapování kulturních, sociálních, psychologických a dalších specifik, která ovlivňují vzdělávání menšin Implementace závěrů šetření do práce SIM a následně do vzdělávání pedagogů a dalších odborníků Ověřování nových diagnostických nástrojů Psychologické posudky pro práci s cílovou populací Průběžná realizace zpětné vazby

Region

Vytipovaná místa prvotního působení SIM Opava Opava Krnov Bruntál Vítkov Rýmařov Odry, Bílovec

Personální obsazení Koordinátor Psycholog Speciální pedagog Pedagog didaktik Pedagog mimovýukových aktivit Sociální pracovnice Kulturní antropolog

1. Fáze - mapování Ve vytipovaných oblastech oslovení a navázání spolupráce: základní školy MěÚ - odbory sociálních věcí a školství poradenská pracoviště – SVP, PPP, SPC NNO, SVČ, KVIC

2. Fáze – analýza lokální situace Na základě zjištěných informací vytvoření kompletní databáze ve vytipovaných oblastech Poskytovatelé sociálních služeb – nabídka Uživatelé sociální služeb - poptávka

3. Fáze – vytvoření nabídky služeb „šitých na míru“ Na základě zjištěných výsledků vytvoření takové nabídky služeb, která bude reflektovat potřeby v dané oblasti, doposud neuspokojované.

Děkujeme za pozornost.