PREZENTACE KA 1 a 3 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Coufalík, CSc., Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, 28.-29.1. 2008 Institut Trhu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Závěrečná konference k regionálním individuálním projektům (RIP) „Dobrá práce v Jihočeském kraji“ reg.č.: CZ.1.04/2.1.00/ a „Cesta do práce v Jihočeském.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
PREZENTACE PRO ITP Ing. Věra Bláhová, ITP Institut Trhu Práce.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Systém péče o ZP formou pracovní rehabilitace občanů evidovaných.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Nová závěrečná zkouška Komentář
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Transkript prezentace:

PREZENTACE KA 1 a 3 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Coufalík, CSc., Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Klíčová aktivita č. 1 Podrobná analýza současné struktury služeb zaměstnanosti a subjektů podílejících se na těchto službách Řešitelé: NVF Spolupráce: ÚP, VÚPSV, FSS MU v Brně 3 okruhy prací: struktura SZ spolupráce SZ struktura a spolupráce SZ v zahraničí

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Struktura SZ v ČR Identifikováno 16 prací o struktuře SZ z let 2000 – 2006 z různých pracovišť, vč. MPSV Zpracovány dosavadní návrhy na úpravy struktury SZ Konzultace, workshopy 2 dílčí výstupy

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Struktura SZ v ČR Hlavní zjištění: 1.Z možných 4 modelů služeb zaměstnanosti je pro současnou ČR nejvhodnější model „státní zaměstnanost“ 2.Struktura služeb zaměstnanosti se 2 úrovněmi (národní, regionální) se osvědčila 3.Vyčlenit SSZ z MPSV

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Struktura SZ 4. MPSV: koncepce zaměstnanosti SSZ: realizace politiky zaměstnanosti 5. Osvědčila se právní subjektivita ÚP 6. Chybí evaluace služeb zaměstnanosti 7. Návrhy na úpravy struktury činností SZ, zejména úřadů práce

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (2) Struktura SZ v zahraničí Zaměření na Německo, Rakousko, Slovensko Shromažďování informací 5 pracovních cest 2 dílčí výstupy: Soubor více než 60 materiálů Analýza struktury SZ v zahraničí

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (2) Struktura SZ v zahraničí Hlavní zjištění: Jiné modely SZ: větší role sociálních partnerů 2 nebo 3 stupně řízení SZ Oddělení národního orgánu SZ a ministerstva Různé způsoby financování SZ Větší orientace regionálních orgánů SZ na výkon Efektivnější práce s klienty v zónách

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (3) Spolupráce SZ Dotazníkové šetření Spolupráce úřadů práce s dalšími organizacemi: údaje ze 67 ÚP ze 77 (87 %) 2 studie o legislativních aspektech spolupráce Průzkum Hodnocení spolupráce úřadů práce z hlediska různých subjektů veřejného i soukromého sektoru

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (3) Spolupráce SZ Vybraná zjištění: Spolupráce je rozsáhlá, nejčastěji se zaměstnavateli Nízký zájem obcí, měst a krajů o spolupráci při řešení nezaměstnanosti Značná (někdy zbytečná) zátěž ÚP při spolupráci vyplývající ze zákona Nepropojenost informačních databází

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (3) Spolupráce SZ Vybraná doporučení: Propojit informační systémy Zlepšit vzájemnou informovanost Zjednodušit administraci (např. potvrzení o bezdlužnosti) Umožnit účast zástupců ÚP na jednáních představitelů regionu Společně doporučovat projekty RLZ

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Klíčová aktivita č. 3 Vyhodnocení účinnosti využívání nástrojů APZ a možnosti propojení národních programů APZ s programy OP RLZ Řešitelé: NVF Spolupráce: ÚP, VÚPSV, FSS MU v Brně 3 okruhy prací: nástroje APZ v ČR nástroje APZ v zahraničí přínos projektů OP RLZ

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Nástroje APZ v ČR 4 dílčí výstupy: Charakteristika nástrojů APZ, statistika jejich využívání, shrnutí dosavadních výzkumů, výsledky dotazníkového šetření 2 souhrnnější výstupy: Analýza vybraných nástrojů APZ Hodnocení nových nástrojů APZ

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Nástroje APZ v ČR Veřejně prospěšné práce: Někdy nevhodné chápání zaměstnavateli (úspora financí) Absolvování VPP po určité době zvyšuje riziko nezaměstnanosti (oproti „neabsolventům“ VPP) Opakování VPP vytváří specifický segment TP se sníženými šancemi na otevřeném trhu práce U dlouhodobě nezaměstnaných jsou VPP téměř neúčinné z hlediska odchodu z nezaměstnanosti Výrazné sociálně integrační účinky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Nástroje APZ v ČR Chráněná pracovní místa a dílny: Složitý, ne vždy jednoznačný systém příspěvků chráněného zaměstnání často podněcuje spekulativní chování zaměstnavatelů (vliv na účinnost) Silný sociálně integrační efekt Absolvování zvyšuje šance na odchod z nezaměstnanosti na volný trh práce u některých kategorií OZP (oproti „neabsolventům“ CHPM/D) Chráněné zaměstnání může u OZP s lehčím postižením znesnadňovat přechod na volný TP

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Nástroje APZ v ČR Rekvalifikace: Z hlediska dopadů na zaměstnanost jsou nejúčinnější „specifické“ rekvalifikace Krátkodobý účinek na zaměstnanost – v delším období se vytrácí Krátké (levné) rekvalifikace bývají méně účinné (menší prostor pro zažití znalostí a nácvik dovedností) Vliv na zaměstnatelnost závisí na kvalitě kurzů – vyšší kvalita minimalizuje riziko uplatnění i bez rekvalifikace – hospodárnost

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Nástroje APZ v ČR Společensky účelná pracovní místa: Silný účinek na zaměstnanost i v delším horizontu Silná cílenost na mladé (absolventy) – vyšší riziko uplatnění i bez SÚPM - nehospodárnost U dlouhodobě nezaměstnaných jsou SÚPM málo účinná z hlediska odchodu z nezaměstnanosti SÚPM-SVČ vysoká účinnost na zaměstnanost, ale omezená použitelnost

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (1) Nástroje APZ v ČR Zjištění o nových nástrojích APZ: Málo se využívají v různých důvodů (legislativní úprava, malý zájem zaměstnavatelů, finanční omezení ÚP) Nelze činit spolehlivé závěry ohledně účinnosti (malý počet případů, doplňkovost k ostatním nástrojům) Nutnost lepšího nastavení nástrojů

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (2) Nástroje APZ v zahraničí Německo, Rakousko, Slovensko 2 výstupy: soubor materiálů ze zahraničí a Analýza nástrojů APZ v zahraničí Některá zjištění: V zahraničí se používá více nástrojů APZ Více specifických nástrojů pro určité cílové skupiny Nástroje APZ se častěji upravují Důkladněji se sleduje účinnost nástrojů

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (3) Přínos projektů OP RLZ Analýza 159 grantových (44 % celkového počtu) a 12 národních projektů v opatření 1.1 OP RLZ z 5 pilotních krajů projektu ITP Zjištění: týkající se dosavadních projektů OP RLZ týkající se příštích projektů OP LZZ

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (3) Přínos projektů OP RLZ Dosavadní projekty OP RLZ: Ne zcela výstižné monitorovací ukazatele Srovnatelné ukazatele u grantových a národních projektů Třetina projektů bez pracovních míst Nižší náklady u grantových projektů Projekty přispívají k APZ

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. (3) Přínos projektů OP RLZ Doporučení pro příští projekty OP LZZ: Propojovat motivační a vzdělávací aktivity s uplatňováním účastníků na trhu práce Specifikovat podmínky udržitelnosti pracovních míst Vzdělávání více zaměřovat na potřeby zaměstnavatelů Více projektů s praxí nebo pracovní rehabilitací u zaměstnavatelů

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ing. Jaromír Coufalík, CSc. Národní vzdělávací fond o.p.s. úsek Zaměstnanost Opletalova Praha 1 Tel.: