INTERREG IIIB CADSES Strategy for a Regional Polycentric Urban System in Central-Eastern Europe Economic Integrating Zone Regione Emiglia-Romagna (vedoucí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ
ECVET v Programu celoživotního učení
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
Projekt MISTER Military and Industrial SiTes Reuse Opětovné využití vojenských a průmyslových areálů.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Závěrečná konference projektu
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

INTERREG IIIB CADSES Strategy for a Regional Polycentric Urban System in Central-Eastern Europe Economic Integrating Zone Regione Emiglia-Romagna (vedoucí partner) Instytut Rozwoju Miast Kraków České vysoké učení technické v Praze Ministry of Environment and Spatial Planning Ljubljana Österreichisches Institut für Raumplanung Wien VÁTI Budapest Karel Maier, Filip Drda, Jakub Vorel, Irena Pokorná, ČVUT Praha Ondřej Mulíček, MU Brno Luděk Sýkora, Stanislav Grill, UK Praha

Cíle a postupy projektu integrovaná strategie pro vytváření regionálních polycentrických systémů podpora rozvoje potenciální ekonomické integrující zóny (PEIZ) ve středovýchodní Evropě posílení role středních a menších měst Postupy identifikace potenciálů v kontextu středovýchodní Evropy identifikace středních a menších měst, která mohou fungovat jako regionální centra funkčních regionů propojení měst a venkovského zázemí, role menších měst zvýšení účinnosti rozvojové politiky měst, podpora kapacity institucionální politiky jako součást decentralizačního procesu

Výstupy projektu  ukazatele pro empirickou analýzu center osídlení analýza prostorových, funkčních, hospodářských a společenských vazeb na národní a přeshraniční úrovni SWOT analýza na národní a regionální úrovni obyvatelstvo a systém osídlení ekonomika infrastruktury a dostupnost instituce a politiky analýza pilotních území, jejich problémy, potenciály Brno Plzeň strategie PEIZ síť středních a menších měst   

Role českého partnera v projektu koordinace WP3 empirická analýza stavu systému osídlení vyhodnocení prostorové, regionální a městské politiky SWOT analýza příprava národních podkladů empirická analýza stavu systému osídlení, vyhodnocení prostorové, regionální a městské politiky, SWOT analýza pilotní studie dvou městských regionů strategie PEIZ organizace seminářů, konferencí, diseminace pracovní seminář Praha – červenec 2006 mezinárodní konference REPUS Praha – listopad 2006 prezentace MMR + MDS – březen 2007 koordinační schůzka REPUS Praha – 28.-29. června 2007 …   

Vymezení funkčních urbanizovaných území Pracovní regiony (LLS) kriteria: min. 1000 pracovišť v centru min. 15000 obyvatel v obvodu 150 lokálních pracovištních obvodů

Vymezení funkčních urbanizovaných území FUA = funkční urbanizovaná území >30% ekonomicky aktivních dojíždí do centra FUA  8,01 mil. obyvatel ČR žije ve FUA

Dostupnost krajských měst pásma časové dostupnosti center krajských měst IAD z obcí území s časovou dostupností centra krajského města > 60 minut IAD

Integrované sídelní systémy indikátor - obousměrná dojížďka

Efektivita obsloužení obyvatel (vyjadřuje atraktivitu pro umisťování obslužných zařízení z hlediska počtu potenciálních klientů v okruhu do 60 min. dojížďky) Počet obyvatel území dostupného v časových pásmech 15, 30, 45 a 60 minut - nezávisle na příslušnosti k pracovním regionům LLS

Kapitalizace výstupů a výsledků podklady pro odbornou diskusi a přípravu dokumentů prostorového rozvoje v ČR revize Politiky územního rozvoje diskuse o regionální politice a pro regionální strategie městská politika šíření informací o projektu a výstupů informační letáčky http://gis.cvut.cz články v odborném tisku a příspěvky na konferencích Urbanismus a územní rozvoj 3/2007: Dopravní dostupnost funkčních městských regionů a urbanizovaných zón v České republice Konference From horse-drawn railway to high-speed transportation system: Time-Distance as a Development Factor for Czech Regions. ČVUT Praha duben 2007 vzdělávání výuka územního / prostorového plánování na ČVUT, PřFUK, MU celoživotní vzdělávání

Spolupráce s vedoucím partnerem a s dalšími partnery projektu vedoucí partner LP Regione Emiglia-Romagna scientific leader NOMISMA Bologna ostatní partneři VÁTI Budapest ÖIR Wien Urbanistični Inštitut Ljubljana Instytut Rozwoju Miast Kraków Řídící výbor prof. Roberto Camagni TU Milano

Finanční řízení projektu

Problémy při realizaci neúplné geografické pokrytí řešeného regionu Slovensko nejednotné pojetí FUA, LSS v jednotlivých zemích IT, A – předem definovaná území CZ, H – bylo nutno vymezit vlastní metodikou PL – absence dat pro vymezení organizační problémy překrývání Řídicího výboru a zpracovatelských týmů zasahování vědeckého vedoucího do činností Řídicího výboru problémy metodického vedení nejasná metodika, chaotická diskuse o ní přílišná centralizace rozhodování – hierarchie namísto sítě problémy při identifikaci potenciálních přeshraničních soustav finanční problémy neexistence průběžného financování velký rozdíl mezi dobou čerpání a dobou úhrady velká prodleva ve výplatě finančních prostředků z ERDF nutnost vytvoření fondů pro zálohové financování

Úspěchy při realizaci operativní spolupráce s MMR spolupráce národních týmů VÁTI Budapest aplikace metodiky vyvinuté českým týmem pro vymezování FUA / LSS CZ, H

Vize do budoucna návrhy na další projekty Výzkum pro řešení regionálních disparit MMR WD-40-07-1 POLYREG - Podpora polycentrického regionálního rozvoje MU Brno ČVUT Praha spolupráce středoevropských týmů na dalších projektech EK iniciativa spa-ce.net IÖR Dresden VÁTI Budapest STU Bratislava, AUREX Bratislava ÖIR Wien, TU Wien? Urbanistični Inštitut Ljubljana? IRM Kraków?

děkuji za pozornost maier@fa.cvut.cz