Strojírenství Strojírenská technologie Krystalické mřížky (ST11)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STROJÍRENSTVÍ Technické kreslení Značky polohy (ST20)
Advertisements

Diagram -FeC.
Tato prezentace byla vytvořena
KRYSTALIZACE KOVŮ Název školy
Digitální učební materiál
PEVNÉ LÁTKY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Strojírenství Strojírenská technologie NC stroje (ST53)
CHEMIE
Šablony GEOLOGIE 6. Vnitřní stavba krystalu
Krystalové soustavy krystaly můžeme třídit podle středu souměrnosti, os souměrnosti a rovin souměrnosti do 7 krystalových soustav.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Krystalové mřížky Většina technicky důležitých kovů krystalizuje v soustavě krychlové plošně středěné (fcc), krychlově tělesně středěné (bcc) a šesterečné.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Krystaly Jaroslav Beran.
Rovinné útvary.
Mřížkové poruchy Mřížka skutečných krystalů není nikdy dokonalá
1 ÚVOD.
Chemie a její obory.
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Poruchy v krystalu (ST11) Vrtací přípravky Vladimír Pata STROJÍRENSTVÍ.
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
Krystalové mřížky.
Krystalové mřížky Většina technicky důležitých kovů krystalizuje v soustavě krychlové plošně středěné (fcc), krychlově tělesně středěné (bcc) a šesterečné.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Digitální učební materiál
Vnitřní stavba pevných látek
Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Pevné látky. Druhy látek Pevné stálý objem a tvar, který je určen silnými přitažlivými silami mezi částicemi Plastické při dodání energie či změny tlaku,
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Strojírenství Technické kreslení Technické zobrazování (ST15)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
STATIKA TĚLES Název školy
Stavová rovnice pro ideální plyn
Vzájemná poloha dvou rovin
Principy krystalografie
Diagram Fe- Fe 3 C.
Difrakce elektronů v krystalech, zobrazení atomů
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství.
Fyzika kondenzovaného stavu
Vnitřní struktura technických materiálů
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
Základy metalografie - test
Digitální učební materiál
MD SIMULACE TAVENÍ KRYSTALU MĚDI
Poruchy krystalové mříže
CZ.1.07/1.5.00/ KRYSTALIZACE KOVŮ A SLITIN
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Transkript prezentace:

Strojírenství Strojírenská technologie Krystalické mřížky (ST11) Vladimír Pata

krystalografie

krystalografie Nauka, která se zabývá studiem struktury krystalů a jejich poruchami Základní dělení krystalů: monokrystaly polykrystaly

monokrystaly Všechny částice jsou v jedné krystalické struktuře, která není přerušená, rozložení částic se periodicky opakuje v celém krystalu Celý monokrystal má pravidelný geometrický tvar Typickou ukázkou takových látek jsou např. monokrystaly křemíku nebo germania

polykrystaly Skládají se z velkého počtu drobných krystalků (tzv. zrn s rozměry od 10 µm po několik mm). Částice uvnitř mají opakující se strukturu, ale zrna jsou uspořádána nahodile. Pro nás je nejdůležitější fakt, že sem patří kovové materiály

Kovová struktura Krystalové struktury většiny technických kovů lze zobrazit uspořádáním tzv. tuhých koulí (pod kterými si představujeme atomy) o stejném poloměru tak, že vyplňují prostor co nejhospodárněji.

Nejtěsnější uspořádání koulí v prostoru

Krychlová (kubická) mřížka prostá Jedná se pouze o teoretickou mřížku (někdy je také nazývána mřížkou elementární), protože v ní nekrystalizuje žádný kov. Jak již bylo řečeno, její význam je pouze teoretický. Představujeme si ji jako krychli, která má v rozích umístěné atomy.

Krychlová (kubická) mřížka plošně středěná Tuto mřížku si představujeme jako krychli, která má v rozích umístěné atomy kovu. Další atomy se vyskytují ve středu stěn. V této mřížce krystalizuje například Pb (olovo), Au (zlato), Cu (měď), Ni (nikl) apod.

Krychlová (kubická) mřížka prostorově středěná Tuto mřížku si představujeme jako krychli, která má atomy kovu umístěny v rozích a v průsečíku prostorových uhlopříček. V této mřížce krystalizuje např. W (wolfram), Mo (molybden), V (vanad) nebo modifikace železa „α“ a „δ“

Šesterečná (hexagonální) mřížka Z technických kovů, které krystalizují v tomto typu mřížky jsou např. Be (berilium), Mg (mangan), Zn (zinek)

Matematický popis krystalických mřížek Zvolíme-li libovolný atom soustavy v pevném skupenství za výchozí bod a postupujeme-li z tohoto bodu podle přímky orientované v určitém směru zjistíme, že na takové přímce jsou umístěny atomy v pravidelných vzdálenostech od sebe. Tato vzdálenost mezi středy sousedních atomů v daném směru se nazývá „mřížková konstanta“. Bývá označena nejčastěji písmenem d a příslušným indexem (1,2…)

Seznam použitých zdrojů Kraus I.: Struktura a vlastnosti krystalů. Academie, Praha 1993. Valvoda V., Polcarová M., Lukáč P.: Základy strukturní analýzy. Universita Karlova, Praha1992. Shriver D. F., Atkins P. W., Langford C. H.: Inorganic Chemistry. Oxford University Press,¨Oxford 1994. Rosický J., Algebra, grupy a okruhy. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 140 s. ISBN 80-210-2303-1. Dvořák L., Úvod do fyziky kondenzovaných látek. Vyd. 1. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1993. 236 s. ISBN 80-7067-280-3.

Děkuji za pozornost