Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Poruchy v krystalu (ST11) Vrtací přípravky Vladimír Pata STROJÍRENSTVÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Poruchy v krystalu (ST11) Vrtací přípravky Vladimír Pata STROJÍRENSTVÍ."— Transkript prezentace:

1 UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Poruchy v krystalu (ST11) Vrtací přípravky Vladimír Pata STROJÍRENSTVÍ

2 PORUCHY V KRYSTALU »Jsou-li krystalové struktury geometricky zcela pravidelné, hovoříme o tzv. “ideálním krystalu“. »Je nutné si uvědomit, že i tzv. čisté kovy obsahují určité, třebže jen nepatrné, množství atomů cizích prvků »V běžné technické praxi se vyskytují určité nedokonalosti v krystalické mřížce. »Tyto nedokonalosti se souhrnně nazývají mřížkové poruchy.

3 ZÁKLADNÍ TYPY PORUCH KRYSTALICKÉ MŘÍŽE

4 BODOVÉ (BEZROZMĚRNÉ) VADY »Vakantní místa »Intersticiály

5 FRENKELOVA PORUCHA KRYSTALOVÉ MŘÍŽE A BIVAKANCE

6 SUBSTITUČNÍ ATOMY

7 ČÁROVÉ (JEDNOROZMĚRNÉ) VADY (DISLOKACE) »Hranová dislokace »Šroubová dislokace

8 PLOŠNÉ (DVOUROZMĚRNÉ) VADY »Hranice podzrn »Hranice zrn

9 PROSTOROVÉ (TŘÍROZMĚRNÉ) VADY

10 1.Kraus I.: Struktura a vlastnosti krystalů. Academie, Praha 1993. 2.Valvoda V., Polcarová M., Lukáč P.: Základy strukturní analýzy. Universita Karlova, Praha1992. 3.Shriver D. F., Atkins P. W., Langford C. H.: Inorganic Chemistry. Oxford University Press, Oxford 1994. 4.Rosický J., Algebra, grupy a okruhy. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2000. 140 s. ISBN 80-210-2303-1. 5.Dvořák L., Úvod do fyziky kondenzovaných látek. Vyd. 1. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1993. 236 s. ISBN 80-7067-280-3. SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ

11 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Poruchy v krystalu (ST11) Vrtací přípravky Vladimír Pata STROJÍRENSTVÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google