Počítačová podpora konstruování I 4. přednáška František Borůvka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Advertisements

Počítačová podpora konstruování I 1. přednáška František Borůvka.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
BU51 Systémy CAD RNDr. Helena Novotná.
Sbírka úloh CNC programování – SURFCAM Vypracoval: Bc. Milan Samec Dis. CZ.1.07/1.1.1O/
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Počítačová podpora konstruování I 10. přednáška František Borůvka.
Počítačová podpora konstruování I 5. přednáška František Borůvka.
Mechanika s Inventorem
Kovoprog – geometrické prvky, modifikace a kontury frézování
GEOMETRICKÉ MODELOVÁNÍ
Modelování v AUTOCADU Křivky v prostoru, modelování z těles a povrchů,
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Počítačová podpora konstruování I 11. přednáška
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Mechanika s Inventorem 4. Prostředí aplikace Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty.
Počítačová podpora konstruování I 6. přednáška František Borůvka.
Plochy - vytvoření, rozdělení, tečná rovina a normála.
Frenetův trojhran křivky
Power Point– popis prostředí
Střední škola stavební Jihlava
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
Počítačová podpora konstruování I 3. přednáška František Borůvka.
Téma 7, ODM, prostorové a příčně zatížené prutové konstrukce
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Počítačová podpora konstruování I 2. přednáška
Deskriptivní geometrie DG/PÚPN
Soustavy souřadnic – přehled
Databázové modelování
MKP 1 – Podklady do cvičení
4.OBECNÁ AXONOMETRIE A KOSOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ
Diferenciální geometrie křivek
Prostý tah a tlak Radek Vlach
Počítačová podpora konstruování I 7. přednáška František Borůvka.
Diferenciální geometrie křivek
ProgeCAD Hladiny a kóty.
Příklad 3 Stabilita svahu 2D. Kroky k řešení úlohy Modelování geometrie Definice atributů (vlastnosti a materiál) Zavedení vlastní tíhy Generování sítě
ZPG -Základy Počítačové Grafiky cvičení 3
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Počítačová podpora konstruování I 8. přednáška František Borůvka.
Konstruktivní geometrie
Počítačová podpora konstruování I 14. přednáška František Borůvka.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Parabola.
Křivka Množina bodů v rovině či prostoru, která je dráhou pohybujícího se bodu.  Grafické (empirické) křivky  Graf funkce jedné reálné proměnné  Množiny.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
BU51 CAD systémy RNDr. Helena Novotná. Obsah přednášek  Co potřebujeme z teorie  Ovládání a přizpůsobení AutoCADu (profily, šablony, pracovní prostory,
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Solidworks. Solidworks Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
ArchiCAD nástroj Střecha 2
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Technické zobrazování
Geometrické modelování
Technologie – souřadné systémy CNC strojů
Grafické systémy II Kubín Tomáš.
Druhy číslicově řízených systémů
ProgeCAD Hladiny a kóty.
Druhy číslicově řízených systémů - test
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Topografické plochy.
Transkript prezentace:

Počítačová podpora konstruování I 4. přednáška František Borůvka

Cíl přednášky Pomocné prvky Roviny Osy Souřadné systémy Body Křivky Grafy

Pomocné prvky n n Netvoří geometrii modelu, nejsou to geometrické prvky n n Napomáhají konstrukci geometrie modelu jako: u Reference při skicování u Skicovací roviny a k orientaci modelu u Napomáhají sestavování komponentů v sestavách u Pomáhají při tvorbě některých geometrických prvků n n Jsou to: u Roviny, osy, souřadné systémy, body, křivky, grafy n n Opakované vytváření konstrukčních prvků u Repeat_datum_create - „yes“

Roviny n n Používají se pro přidávaní konstrukčních prvků tam kde není dostatek rovinných ploch, skládání sestav, kótování prvků… n n Jsou nekonečně velké, mění se pouze velikost jejich zobrazení n n Dají se vytvářet technikou „za chodu“, při tvorbě geometrie n n Barva a jména pomocných rovin u Žlutá nebo červená podle směru pohledu u DTM1, DTM2,…atd. lze je přejmenovat n n Vtváření pomocných rovin u Through u Offset u Parallel u Normal  Tangent

Osy n n Používají se jako reference při vytváření geometrických prvků, pomocných rovin, pro umísťování soustředných objektů znásobených prvků n n Atomatická tvorba u Při vytváření rotačních prvků u Protažené kružníce u Protažené oblouky F Show_axes_for_extr_arcs - „yes“ n n Vytváření pomocných os u Through F Hrana(osa), dva body, dvě různoběžné roviny u Normal F Pomocný bod a plocha, ploch a reference pro kóty u Tangent F Křivka a koncový bod n n Lze je vytvářet „za chodu“

Body n n Pomocné body lze použít jako konstrukční elementy při modelování geometrie, jako známé body pro výpočetní systémy a analýzu modelu,pomocné elementy pro tvorbo os, pomocných rovin, poznámek, děr apod. n n Typy pomocných bodů u Obecný bod (General point) — pomocný bod vytvořený na entitě nebo v průsečíku entit, nebo pomocí odsazení od entity. u Skicovaný (Sketched). u Odsazený od souřadnicového systému (Offset from a coordinate system). u Field bod — bod použitý v Behavioral Modeling pro účely analýzy. n n Prvek Datum point může obsahovat více pomocných bodů, které jsou vytvořeny během stejné operace. u V okně Model Tree se všechny pomocné body objeví pod uzlem prvku. u Všechny body v prvku Datum Point se chovají jako skupina. Vymazáním prvku Datum Point se vymažou všechny body, které leží v tomto prvku. u Pro vymazání jednotlivých bodů v prvku Datum Point musíte editovat jejich definici n n Zobrazení bodů u datum_point_symbol u Datum display

Souřadné systémy n n Souřadnicové systémy (coordinate systems) jsou referenční prvky, které jsou přidávány do součástí a sestav pro: u Výpočet hmotnostních charakteristik. u Sestavení komponent. u Umístění podmínek pro FEM. u Podporu operací obrábění, jako reference pro dráhy nástroje. u Jako reference pro umístění jiných prvků (souřadnicových systémů, pomocných bodů, rovin a os, importovaných geometrií atd.). u Pro většinu metod modelování můžete použít souřadnicové systémy jako reference směru. n n Základní možnosti tvorby souřadných systémů u Cartesian - odsazení souřadnicového systému nastavením hodnot X, Y a Z. u Cylindrical - odsazení souřadnicového systému nastavením hodnot Radius, Theta a Z. u Spherical - odsazení souřadnicového systému nastavením hodnot Radius, Theta a Phi.  From File - umožňuje importovat umístění souřadnicového systému ze souboru, který obsahuje transformace.  From File - umožňuje importovat umístění souřadnicového systému ze souboru, který obsahuje transformace.

Křivky n n Pomocné křivky (datum curves) jsou v režimu Part používány pro vytváření ploch a konstrukčních prvků nebo pro trajektorie prvků sweep. n n Skicované pomocné křivky n n Křivky definované body n n Křivky definované rovnicemi n n Křivky definované souborem bodů *.ibl n n Promítané křivky n n Nabalované křivky n n Křivky vytvořené jako prvek „průsečík“ (intersect)

Grafy n n Umožní přidat k součásti funkci. n n Není zobrazován,nejedná se o geometrii n n Použití v relacích n n Prvky sweep s více trajektoriemi n n Je vyhodnocován pro hodnoty definované na ose X