Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie – souřadné systémy CNC strojů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie – souřadné systémy CNC strojů"— Transkript prezentace:

1 Technologie – souřadné systémy CNC strojů

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_02_32_INOVACE_04

3 Souřadné systémy NC strojů
Předmět: Technologie Ročník: 2. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Anotace :přehled osové orientace využívané v řízení CNC strojů Klíčová slova: řízení, polární souřadnice, kartézský systém Osová orientace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek…….. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Souřadné systémy CNC strojů
Souřadné systémy NC strojů Charakteristická hlediska jsou: poloha os definice pohybu vztažné body

5 Souřadné systémy CNC strojů
Základní souřadná soustava je pravoúhlá pravotočivá (systém „pravé ruky“). Podle pravidla pravé ruky směřuje kladná osa X ve směru palce, ukazovák ukazuje kladný směr osy Y a ohnutý prostředník kladný směr osy Z. Natočení kolem souřadných os X, Y, Z označujeme adresami A, B, C, přičemž kladný smysl natočení se řídí podle pravidla „pravotočivého šroubu“.

6 Souřadné systémy CNC strojů
Pravoúhlý souřadný systém na stroji se umisťuje podle určitých pravidel: vždy musí být definována osa X osa X leží v upínací rovině obrobku nebo je s ní rovnoběžná osa Z je totožná nebo rovnoběžná s osou pracovního vřetena kladný smysl lineárních os je od obrobku k nástroji, tedy ve směru zvětšujícího se obrobku Pokud jsou na stroji další osy rovnoběžné s osami X, Y, Z, označujeme je U, V, W opět podle pravotočivé soustavy. Uvedené souřadné osy označují pohyb nástroje vůči nehybnému obrobku. Pokud se pohybuje obrobek vůči nástroji, označují se takové osy X´, Y´, Z´,přičemž platí že +X´=-X atd.

7 Souřadné systémy CNC strojů
Souřadný systém soustruhu

8 Souřadné systémy CNC strojů
Souřadný systém frézky

9 Souřadné systémy CNC stroje
Základní body CNC stroje Nulový bod (M) je stanoven výrobcem stroje a je to pocátek soustavy souradnic.Tento bod nemůže být měněn, protože se k němu vztahují míry všech odměřovacích systému. U soustruhu leží na ose vřetena na celní ploše upínacího vřetena. U frézek je zpravidla nulový bod na rohu levé přední straně stolu (pracovního prostoru). Referenční bod stroje (R) se používá v případě, že stroj nemůže po zapnutí suportem najet do nulového bodu (častý případ). V tomto prípade najíždí do jiného referenčního bodu. Vzdálenost od nulového bodu ve všech osách je známá a zobrazí se na obrazovce po zadání príkazu pro najetí do referencního bodu a vykonání příkazu. Referenční bod držáku nástroje (T) je pevně stanoven a uložen v paměti CNC systému. Nachází se zpravidla na celní ploše upínace a ose držáku.

10 Souřadné systémy CNC strojů
Nulový bod obrobku W je při programování a obrábění základním bodem (počátkem) souřadnicového osového systému, můžeme jej volit naprosto volně a v průběhu programu můžeme tento bod měnit podle potřeby. Od tohoto bodu jsou počítány rozměry obrobku a přepočítány zadané souřadnice pro jednotlivé pohyby Výchozí bod programu je definován jako místo pro počátek NC programů, je předepisován programovým listem a jeho umístění je zakresleno na seřizovacím listě. U většiny jednoduchých programů je totožný s nulovým bodem obrobku.

11 Podstata NC řízení Základní dva typy NC strojů:
s polohovacím systémem řízení - mají nesynchronizované motory, konečná poloha je docílena vždy samostatným pohybem jednotlivého motoru souvislým systémem řízení - umožňují souvislý pohyb v libovolných směrech, konečná poloha zadaného bodu je docílena vektorovým součtem rychlostí v jednotlivých směrech

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Technologie – souřadné systémy CNC strojů"

Podobné prezentace


Reklamy Google