Management and Marketing Firemní kultura a její změna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
Vymezení a pojetí sociální práce
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Analýza možností vzniku chyb
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Pro úspěch práce manažera a jím vedeného kolektivu je důležité i to, v jakém prostředí společně pracují, co je spojuje, jaké hodnoty a cíle sdílejí, jaká.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Facility management ČSN EN
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Taktická příprava Michal Lehnert.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Psychologie II Sociální psychologie
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Rozhodovací procesy.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Řídící struktury, malé a velké organizace
Poradenství v obecném řízení
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Moderní personalistika Úvod
Moderní personalistika I. BLOK
Management - Organizování
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
FIREMNÍ KULTURA.
Projekt DP – POT MKH DIS1 téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku autor: Petr Kuchař,
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Projekt BP – POT MKH DIS1 téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku téma DP: Vliv podnikové kultury na efektivnost podniku autor: Petr Kuchař,
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Struktura podnikatelského plánu
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Model struktury strategického managementu
Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
STRATEGIE ČIŽP Rob Bakx
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Podklady pro zpracování semestrální práce
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Téma: Spolupráce MŠ a ZŠ v rámci jednoho právnického subjektu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Osobní management – modul č.4
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Transkript prezentace:

Management and Marketing Firemní kultura a její změna

Firemní kultura je často pokládána za příčinu nejrůznějších organizačních neduh, či vytváření kladných vlastností. Je nezbytná pro pochopení chování organizací a vysvětlení organizačních problémů a činností. Jejím základním úkolem je tedy zlepšit naši schopnost analyzovat organizační chování pro lepší řízení a vedení skupiny.

Jednotlivci v firemní kultuře se liší, a to je nejméně do jisté míry produktem rozdílnosti povah. Kultura může vést k tomu, že jedna skupina lidí se chová, myslí, a dokonce vypadá jinak než druhá. Tyto odlišné skupiny mohou mít rozdílné názory, rozdílné hodnoty, rozdílnou interpretaci věcí kolem sebe.

V knize Peterse a Watermana In Search of Excellence z roku 1982 rozeznáváme šest druhů kultury: Subkultura: Společné znaky skupiny, která tvoří podskupinu větší organizační nebo profesní kultury. Profesní kultura: Společné znaky zaměstnanců ze stejné profese. Např.lékaři, technici mající společné kulturní způsoby konání a myšlení. Organizační kultura: Typická pro většinu organizací. Vliv má síla identity právnické osoby na jednotlivé složky, které ji tvoří. Pracovní kultura: Pravidla chování v dlouhotrvajících sektorech. Mají vliv na parametry prostředí a kladou omezení strategií. Národní kultura: Nejprůhlednější projev kultury. Např. rozdíly mezi Brity, Francouzi, Rusi ale i mezi etnikami. Nadnárodní kultura: Společné znaky lidí z mnoha zemí. Např. západní kultura versus východní kultura nebo Křesťanství versus Islám.

Dalším názorem na pojem kultura pochází od Scheina (1985), který hovoří o třech úrovní kultury: předpoklady a názory lidí: předpoklady o charakteru, lidské povaze a vztazích kulturní hodnoty leží na střední úrovni na povrchu se kultura projevuje sama v chování a kulturních výtvorech (rysy technických plánů, technologie apod.)

A nakonec třetím modelem kultury je pohled Charlese Handyho(1989) na čtyři typy kultury: Mocenská: výskyt v malých organizacích spočívající na centrální moci, neformální komunikaci a důvěře. Schopnosti, pružnost a dynamičnost závisí zcela na centrální osobě. Tento způsob vedení klade obrovské požadavky na personál. Funkční : Podobný mocenské kultuře ale s mnohem větším stupněm byrokracie a formálnosti. Namísto centrální osoby je zde skupina vedoucích s normami a pravidly. Poskytují zaměstnancům mnohem větší pocit bezpečí a předvídatelnosti.

Úkolová: Zde moc spočívá v průsečíku zodpovědností. Zaměstnanci udržují společnou zodpovědnost a zároveň samostatnost. Důležitá odbornost, ne postavení. Rychlé rozhodování a pružnost na úkor horší specializace a úspor z rozsahu. Osobní: Založena na shromáždění jednotlivců za účelem společného užitku (např.skupina profesionálů). Neexistuje formální řízení a žádný jednotný cíl. Autorita je společná, založená na odbornosti a vzájemných ohledech.

Předmětem značných debat je řízení kulturní změny, které je podle mnohých nezbytné pro zajištění nepřetržité organizační dynamičnosti. Existuje mnoho modelů kulturní změny jako např. Dobsonův čtyřstupňový přístup: politika přijímání, povýšení a propouštění. reorganizovat a restrukturalizovat organizaci, účinně sdělovat nové hodnoty, změnit systémy pro posílení nových názorů a hodnot.

Dalším popisem jsou Pettigrewových 7 důvodů obtížnosti změny firemní kultury (1990): Úroveň - kultura existuje na řadě úrovní Všudypřítomnost - kultura zahrnuje celou organizační činnost Implicitnost - mnohé se zda být samozřejmé a proto obtížné změnit Socializace – kultura má hluboké historické kořeny Političnost – kultura má vliv na rozdělení moci a proto je těžké měnit moc(kulturu) v organizaci Pluralita – mnoho subkultur s rozdílnými zvyky a chováním v organizaci Vzájemná závislost – úzké spojení s politikou organizace, strukturou, systémy, lidmi a prioritami.

Děkuji.

Použitá literatura: Brooks, I.: Firemní kultura – jedinci, skupiny, a jejich chování. Computer Press Brno, 2003 Poznámky z předmětů PEF, ČZU Praha