Právní úprava cenných papírů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zákon o dluhopisech Předpis č. 190/2004 Sb..
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Cenné papíry.
BANKOVNICTVÍ Dluhopisy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ustavení a vznik.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Cenné papíry (akcie a dluhopis)
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Akciová společnost Nová právní úprava Od
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Akciová společnost.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ZSV – Obchodní společnosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Veřejná nabídka cenných papírů Michal Radvan. Financování aktivit emisí CP 1. Kótování CP na regulovaném trhu s invest. nástroji (na burze) 2. Nabízení.
Zvýšení základního kapitálu
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Akciová společnost Základní pojmy. Akciová společnost § 243 ZOK (1).... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Podnik 4.
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní postavení společníků
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná nabídka cenných papírů
Obchodní právo I. Akciová společnost
Postup při zřizování obchodní společnosti
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Transkript prezentace:

Právní úprava cenných papírů Tereza Hološková Michal Špicar Jan Tobolka

DLUHOPIS Zákon č. 190/2004 Sb. o dluhopisech I. Část: základní ustanovení II. Část: zvláštní druhy dluhopisů III. Část: státní dozor v souvislosti s vydáváním komunálních dluhopisů IV. Část: ustanovení společná, přechodná a závěrečná § 1 – upravuje postup při vydávání dluhopisů bez ohledu na to, kdo je osobou, která dluhopisy vydává (dále jen „emitent“), a některé další otázky s dluhopisy související

§ 2 Dluhopis a emise dluhopisů (1) – dluhopis je zastupitelný cenný papír, vydaný podle českého práva, s nímž je spojeno právo na splacení dlužné částky jeho emitentem a popřípadě i další práva plynoucí ze zákona nebo z emisních podmínek dluhopisu (3) – emisí dluhopisů se rozumí soubor dluhopisů vydávaných na základě týchž emisních podmínek a majících stejné datum emise a stejné datum splatnosti.

§ 4 Seznam vlastníků (1) – emitent vede seznam vlastníků jím vydaných listinných dluhopisů. Seznam vlastníků zaknihovaných dluhopisů vede osoba, která je oprávněna k vedení evidence zaknihovaných cenných papírů.

§ 6 Náležitosti dluhopisu (1) - listinný dluhopis obsahuje alespoň: Údaje nutné k jednoznačné identifikaci emitenta Označení, že jde o dluhopis Jmenovitou hodnotu jako dlužnou částku Výnos dluhopisu nebo způsob stanovení jeho výše Datum emise Způsob a místo splacení dlužné částky a vyplacení výnosu dluhopisu

§ 15 Vydání dluhopisu (1) – vydání dluhopisů zabezpečuje emitent nebo jím pověřená osoba, která obstará vydání emise (3) – nedojde-li k vydání dluhopisů, je emitent povinen do 30 dnů po dni skončení lhůty pro upisování vrátit upisovateli jím upsanou a splacenou částku, včetně úroku ve výši váženého průměru repo sazeb ČNB za období od data splacení

HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY § 28 (1) hypoteční zástavní listy jsou dluhopisy, jakož i obdobné cenné papíry představující právo na splacení dlužné částky vydávané podle práva cizího státu, jejichž jmenovitá hodnota a poměrný výnos jsou plně kryty pohledávkami z hypotečních úvěrů nebo částí těchto pohledávek

(2) hypoteční zástavní listy může vydávat pouze banka podle zvláštního právního předpisu upravujícího činnost bank se sídlem v České republice (3) hypoteční úvěr je úvěr, jehož splacení včetně příslušenství je zajištěno zástavním právem k nemovitosti, i rozestavěné, když pohledávka z úvěru nepřevyšuje dvojnásobek zástavní hodnoty zastavené nemovitosti (4) nemovitost se musí nacházet na území členského státu

§ 29 (1) zástavní hodnotu zastavených nemovitostí stanoví emitent hypotečních zástavních listů (2) zastavené nemovitosti se oceňují cenou obvyklou

§ 32 (1) emitent hypotečních zástavních listů je povinen vést o krytí souhrnu všech závazků z jím vydaných hypotečních zástavních listů v oběhu samostatnou evidenci poskytující úplné podklady pro posouzení, jak emitent hypotečních zástavních listů dodržuje ustanovení zákona (2) obsah a způsob vedení evidence stanoví Česká národní banka vyhláškou

AKCIE Zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Předpis č. 90/2012 Sb. Platnost od 22.03.2012 Účinnost od 01.01.2014

AKCIE § 256 ZOK (1) Akcie je cenný papír nebo zaknihovaný cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka podílet se podle tohoto zákona a stanov společnosti na jejím řízení, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při jejím zrušení s likvidací.

Náležitosti akcie § 259 ZOK (1) Akcie obsahuje a) označení, že jde o akcii, b) jednoznačnou identifikaci společnosti, c) jmenovitou hodnotu, d) označení formy akcie, ledaže akcie byla vydána jako zaknihovaný cenný papír, a e) u akcie na jméno jednoznačnou identifikaci akcionáře a f) údaje o druhu akcie, popřípadě i s odkazem na stanovy

Formy,podoba akcií § 263 ZOK Akcie na jméno Akcie na majitele Listinné akcie Zaknihované akcie Imobilizované akcie

Konec listinným akciím na majitele Nakládání s (již vydanými) listinnými akciemi na majitele: Zaknihovat listinné akcie na majitele Imobilizovat listinné akcie na majitele Změnit formu akcií z vlastní iniciativy na akcie na jméno

Právní úprava druhů akcií Současné druhy akcií: Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník Kmenové akcie - § 155 odst. 6 ObchZ Prioritní akcie - § 159 ObchZ

Právní úprava druhů akcií Historické druhy akcií: Úrokové akcie § 10 zák. č. 104/1990 Sb., o akciových společnostech 1989 - 1. 1. 1992 zrušeny obchodním zákoníkem Akcie zaměstnanecké § 158 ObchZ zákonem č. 370/2000 Sb. s účinností ode dne 1. 1. 2001 zrušeny Akcie se zvláštními právy tzv. „akcie zlaté“ akciová společnost byla založena Fondem národního majetku ČR, nebo Pozemkovým fondem ČR zrušeno 1. 1. 2006

Právní úprava druhů akcií Akcie kmenové § 276 ZOK - žádná zvláštní práva Prioritní akcie § 278 ZOK přednostní práva týkající se podílu na zisku nebo na jiných vlastních zdrojích nebo na likvidačním zůstatku společnosti Akcie se zvláštními právy § 276 ZOK jejich obsah se určí ve stanovách právo na úrok bez ohledu na hospodářský výsledek společnosti se zakazuje

Kusové akcie § 257 ZOK Doposud existují pouze akcie s jmenovitou hodnotou Kusové akcie – poměrné vyjádření hodnoty % ze základního kapitálu

Prospekt cenného papíru Vyhotovuje emitent cenného papíru Účel – Nezbytné informace investorům Zákon o podnikání na kapitálovém trhu (znění č. 134/2013 sb.)

Prospekt cenného papíru Obsahuje: Práva spojená s cenným papírem Majetek a závazky emitenta Finanční situace Zisk a ztráta Budoucí vývoj podnikání Budoucí finanční situace emitenta

Prospekt cenného papíru Podoba: Jednotný dokument Složený z: Registrační dokument Doklad o cenném papíru Shrnutí prospektu

Prospekt cenného papíru Odpovědnost za obsah prospektu (§36) Za obsah prospektu odpovídá osoba (případně více osob), které prospekt vyhotovili. Musí být uvedený údaje a prohlášení odpovědných osob

Prospekt cenného papíru Cenné papíry emitentů v jiném členském státu Evropské unie (§36) Podmínky platnosti prospektu: Osvědčení o schválení Vyrozumění Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy

Prospekt cenného papíru Uvěřejnění prospektu (§36h) Způsoby uveřejnění prospektu: Internetové stránky emitenta Alespoň jeden celostátní deník + 1. Brožura v sídle organizátora trhu Internetové stránky organizátora trhu Internetové stránky nabízejícícho

Prospekt cenného papíru Uvěřejnění prospektu (§36h) Uveřejnění způsobem dálkového přístupu: Dostupná internetová adresa Podoba datového souboru Dostupnost 5 let – přijetí k obchodování Dostupnost 12 měsíců – veřejná nabídka CP

Prospekt cenného papíru Platnost prospektu (§36i) Platný po dobu 12 měsíců Obsah nesmí být změněn

Prospekt cenného papíru Dodatek prospektu (§36j) Při změně skutečností uvedených v prospektu je osoba povinna předložit dodatek ke schválení ČNB Investor, který souhlasil s koupí, ale nenabyl vlastnické právo, může od koupě odstoupit ve lhůtě 2 pracovních dnů po uveřejnění dodatku

Děkujeme za pozornost