Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,"— Transkript prezentace:

1 Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
že je po vydání cenného papíru nelze bez této listiny uplatnit ani převést. (§ 514 NOZ) Právo vázne na listině, listina je nezbytná pro vznik práva výkon práva převody práva trvání práva Pokud osoba listinu nemá, nemůže právo s ní spojené vykonávat ani převádět. Cenné papíry jsou hmotné movité věci.

2 Cenné papíry a zaknihované cenné papíry
Podoba cenného papíru Úprava v NOZ již nerozlišuje podobu cenného papíru. Cenným papírem je pouze ten, který je listinou. Zaknihované cenné papíry jsou nehmotné movité věci, u nichž je cenný papír nahrazen zápisem do evidence (§ 525, 526, § 527, § 528 NOZ) a převádějí se změnou zápisu v této evidenci. Ustanovení o cenných papírech se na ně použijí tehdy, pokud to nevylučuje jejich povaha, NOZ nebo jiný právní předpis. (§ 525 NOZ) z. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu – část osmá Zaknihované cenné papíry jsou vedeny v centrální evidenci cenných papírů, kterou vede centrální depozitář, nebo v samostatné evidenci.

3 Zahrnuje i evidenci navazující na centrální evidenci.
Evidence zaknihovaných cenných papírů z. č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu evidence samostatná centrální Evidence všech zaknihovaných cenných papírů podle českého práva s výjimkou cenných papírů vedených v samostatné evidenci podle § 93 ZPKT Zahrnuje i evidenci navazující na centrální evidenci.

4 Osoby vedoucí evidenci - § 92 ZPKT
Vede centrální evidenci zaknihovaných cenných papírů Centrální depozitář + Osoby oprávněné vést evidenci navazující na centrální evidenci Obchodník s cennými papíry ČNB Zahraniční osoba oprávněná poskytovat investiční služby v ČR Zahraniční centrální depozitář Osoba oprávněná podle zákona o kolektivním investování vést evidenci zaknihovaných podílových listů nebo investičních akcií

5 Účty v evidenci zaknihovaných cenných papírů - § 94 ZPKT
Centrální depozitář vede evidenci - na účtech vlastníků - na účtech zákazníků osoba vedoucí navazující evidenci eviduje cenné papíry na účtech vlastníků Zápis do evidence zaknihovaných cenných papírů se provede na základě příkazu oprávněné osoby. Převádí-li se zaknihovaný cenný papír na nového vlastníka, dochází k převodu vlastnictví v okamžiku zápisu na účet zákazníků. Majitel účtu zákazníků je povinen neprodleně zapsat tuto změnu na účtu vlastníka, nejpozději však do závěrky dne; změna se zapíše k okamžiku zápisu na účet zákazníků. Převádí-li se zaknihovaný cenný papír a změna se nezapisuje na účtu zákazníků, dochází k převodu vlastnictví k okamžiku zápisu na účet vlastníka; změna se zapíše neprodleně.

6 Forma cenného papíru Forma cenného papíru na doručitele na řad
na jméno Převody – nabytí vlastnického práva: § 1103 NOZ CP na doručitele: vlastnické právo se převádí smlouvou k okamžiku předání CP CP na řad: vlastnické právo se převádí rubopisem a smlouvou k okamžiku předání CP CP na jméno: vlastnické právo se převádí samotnou smlouvou k okamžiku její účinnosti Zaknihované cenné papíry: vlastnické právo se nabývá zápisem zaknihovaného CP na účet vlastníka - § 1104 NOZ + § 95 a § 96 ZPKT

7 Cenné papíry - druhy Podle úpravy uvedené ve speciálních zákonech:
NOZ: náložný list (§2572 n.), skladištní list (§ 2417 n.), kupon (§ 523) z. č. 191/1950 Sb., zákon směnečný a šekový: směnky, šeky z. č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech – cenné papíry kolektivního investování (podílové listy, investiční listy, zakladatelské a investiční akcie) z. č. 190/2004 Sb., o dluhopisech (dluhopisy, hypoteční zástavní listy) ZOK: akcie, zatímní listy, opční listy z. č. 307/2000 Sb., o zemědělských skladních listech z. č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby: investiční kupony Druh cenného papíru Cenným papírem může být i listina, která není upravena zákonem, pokud jsou práva s ní spojená určena alespoň odkazem na emisní podmínky a je uveden údaj o emitentovi (§ 515 NOZ).

8 Zastupitelné a imobilizované cenné papíry
Zastupitelný cenný papír: cenné papíry téhož druhu vydané týmž emitentem v téže formě, z nichž vznikají totožná práva. Je možno je nahradit hromadnou listinou - § 524 NOZ. Imobilizované cenné papíry: cenné papíry uschované do hromadné úschovy (§ 2410 NOZ) emitentem (§ 2413 NOZ). Akcionáři nejsou oprávněni požadovat vydání svých imobilizovaných akcií z hromadné úschovy - § 274 ZOK, § 93a zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

9 Další třídění cenných papírů
Cenné papíry cirkulační, úložné a spekulační Cenné papíry obchodovatelné a neobchodovatelné Konstitutivní a deklaratorní cenné papíry Cenné papíry kauzální a abstraktní Cenné papíry hlavní a vedlejší Cenné papíry veřejné a soukromé Cenné papíry věcněprávní, obligační a podílnické

10 Podílnické cenné papíry
Cenné papíry vydávané akciovou společností Cenné papíry vydávané společností s ručením omezeným – kmenové listy

11 Cenné papíry vydávané akciovou společností
Akcie Zatímní listy (§ 285 ZOK) Opční listy (§ 295 – 297 ZOK) prioritní Dluhopisy (§ 286 – 294 ZOK) vyměnitelné Kupony (§ 523 NOZ) – samostatně převoditelné právo na podíl na zisku Jsou cenné papíry vydané společností, se kterými je spojen podíl na základním kapitálu nebo hlasovacích právech ve společnosti, a cenné papíry, s nimiž je spojeno právo takové cenné papíry získat. Účastnické cenné papíry (§ 245 ZOK)

12 Vydání cenného papíru Okamžik, kdy vznikají práva a povinnosti spojená s cenným papírem. Úprava v § 520 obč. zák. – cenný papír je vydán dnem, kdy splňuje náležitosti stanovené pro něj zákonem nebo jiným právním předpisem a kdy se stanoveným způsobem stane majetkem prvního nabyvatele. § 521 obč. zák. Byl-li nabyvatel v dobré víře, že nabývá řádně vydaný cenný papír, je vydán i přesto, že nebyly dodrženy náležitosti postupu při vydání cenného papíru nebo že se papír nestal vlastnictvím prvního nabyvatele stanoveným způsobem. Emise a datum emise - § 519 obč. zák.

13 Pramen práva: zákon směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.
Směnky Směnka je listinný cenný papír se zákonem předepsaným obsahem, ve kterém jeho výstavce buď sám slibuje, že zaplatí jiné osobě určitou peněžitou částku (směnka vlastní), nebo přikazuje jiné osobě, aby peněžitou částku zaplatila (směnka cizí). Směnečné klauzule: Směnka vlastní: „za tuto směnku zaplatím…….“ Směnka cizí: „za tuto směnku zaplaťte ……“ Pramen práva: zákon směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.

14 Náležitosti směnky cizí
Směnečná klauzule – označení listiny jako směnka uvedené v textu Příkaz zaplatit směnečnou sumu – bezpodmínečný Označení směnečníka Splatnost směnky – podle úpravy splatnosti: vistasměnka, lhůtní vistasměnka, datosměnka, fixní směnka Platební místo Označení toho, komu má být placeno (remitent) Den vystavení Místo vystavení Podpis výstavce

15 Účastníci směnečných vztahů
Výstavce Směnečník – akceptant Remitent Směnečný rukojmí (aval, avalista) Převodce směnky (indosant) a nabyvatel směnky (indosatář)

16 Převody směnek Směnka je cenný papír na řad, převody se proto realizují rubopisem a následnou tradicí. Forma a obsah rubopisu: jednostranné prohlášení indosanta umístěné na směnce nebo na přívěsku Převádějí se veškerá práva ze směnky Text: „Za mě na řad Karlu Novému.“ + podpis indosanta Účinek rubopisu: legitimační, garanční, převodní Blankoindosament – i jen pouhý podpis indosanta na rubu směnky

17 Placení směnek a protestace
Majitel směnky je povinen předložit ji k placení v den platební nebo v jeden z následujících pracovních dní v platebním místě. Platba směnky oproti vydání směnečné listiny Pokud není zaplaceno: majitel směnky může vykonat postih proti nepřímým dlužníkům ze směnky, Směnečný protest: písemné osvědčení, které na žádost oprávněného vydává stanovený orgán (soud, notář, obecní úřad), význam má důkazní (veřejná listina prokazující, že nebylo zaplaceno), zachovací úkon (opominutí protestu má za následek zánik práv proti nepřímým dlužníkům) Obsah protestní listiny: jméno toho, pro něhož protest činěn a toho, proti komu se protest činí, údaj, že povinný byl neúspěšně vyzván k placení nebo že jej nebylo možno zastihnout, místo a datum výzvy, doslovný opis směnky, podpis protestního orgánu Majitel směnky potom může žádat o zaplacení kteréhokoli nepřímého směnečného dlužníka


Stáhnout ppt "Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,"

Podobné prezentace


Reklamy Google