NĚKOLIK POZNÁMEK K VĚTRNÝM ELEKTRÁRNÁM NA VYSOČINĚ Vystoupení na semináři, Polná, 1.11.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Připojení fotovoltaických elektráren
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Solární systémy pro aktivní topení
Výroba a distribuce elektrické energie
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Větrné elektrárny Energie a ekonomika ve světě 3.A Jan Frydrych.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Prodej a marketing chorvatských rezidenčních/rekreačních projektů 23. listopadu 2006.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Větrná energie.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Vysoké učení technické v Brně
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Návratnost investic do fotovoltaických panelů rodinného domku Autor práce: Renata Tomšovicová Vedoucí.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

NĚKOLIK POZNÁMEK K VĚTRNÝM ELEKTRÁRNÁM NA VYSOČINĚ Vystoupení na semináři, Polná,

Síla větru na Vysočině ZDROJ: ÚSTAV FYZIKY ATMOSFÉRY AKADEMIE VĚD

Hypotéza Vysočina zřejmě nemá ideální přírodní podmínky pro výrobu elektřiny z větrných zdrojů Na stejný objem „větrné“ elektřiny vyrobené na Vysočině je třeba několikrát více větrníků než např. na severoněmeckém pobřeží (změna tváře krajiny Vysočiny)

Jak je to s cenou? Státní podpora větrným elektrárnám je zakotvena v zákoně 180/2005 Sb. Energetický regulační úřad stanovuje pevné ceny, ze které je elektřina z různých zdrojů vykupována. Výkupní cena je garantována na 15 let dopředu. (návratnost investice + přiměřený zisk)

POVINNÉ VÝKUPNÍ CENY Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Větrná elektrárna uvedená do provozu po včetně Větrná elektrárna uvedená do provozu od do včetně Sluneční elektrárna pro zdroj uvedený do provozu po včetně Sluneční elektrárna pro zdroj uvedený do provozu před Zdroj: Energetický regulační úřad

FOUKÁ TEDY VÍTR ZDARMA? PalivoNáklady (€/MWh) Emise CO 2 (kg/MWh) O kolik je dražší proti uhlí Uhlí odsířené % Jaderné % Biomasa % Vítr pevninský % Solární % Zdroj: Evropská komise Vítr sice fouká „zdarma“, ale přeměnit jej na elektřinu je velmi drahé

Výkupní ceny energií (graf) Zdroj:

DŮSLEDKY: Soukromé firmy se správně v nastaveném prostředí zorientovaly a využívají chyby politických rozhodnutí Drahé výkupní ceny se přenášejí do dražší elektřiny pro domácnosti a firmy

VĚTRNÍKY MAJÍ EXTERNALITY Zdroj: Zpráva Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd EXTERNALITY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN: Stínění (menší výnos plodin pod elektrárnou) Stroboskopický efekt (rychlé střídání světla a stínu může být obyvateli považováno za velmi obtěžující ) Hlukové emise (cca 100 dB, asi jako vlak) Estetický vjem (pozitivní i negativní externalita)

ESTETICKÁ EXTERNALITA pro někoho jsou to sexy progresivní zařízení, pro někoho monstra, která do krajiny nepatří

Další externality: vliv na cenu okolních nemovitostí (1) Prodejce nemovitostí z německého Kielu: "Nemovitosti v blízkosti větrných elektráren buďto zcela ztrácejí svoji hodnotu, nebo v okruhu do 1 km až 40% své hodnoty. V důsledku hluku klesají zisky z cestovního ruchu. Penzion, který byl vhodný pro trávení volného času a byl uzpůsobený pro jezdectví, se stal po výstavbě větrných elektráren v bezprostřední blízkosti neprodejným. Cena nemovitosti klesla o 50%. V celém Německu v průměru klesají hodnoty nemovitostí v důsledku výstavby větrných elektráren v jejich blízkosti mezi 20-40%.“ (zdroj: Hamburger Abendblatt, , Kieler Nachrichten, )

Další externality: vliv na cenu okolních nemovitostí (2) "Velké technické struktury bránící ve výhledu do krajiny, jako jsou stožáry, obilná sila, radary nebo větrné turbíny, mají negativní vliv na cenu nemovitostí. Cena venkovského domu může klesnout až o 30 %" (zdroj: Nondek, L. in Revue Politika 4/2007, CDK Brno).

Další externality: vliv na cenu okolních nemovitostí (3) "Je varující, že obchodníci s nemovitostmi neinformují kupující před přítomností zdrojů větrné energie v okolí. Každý Dán, který si může vypůjčit na nákup nemovitosti až 5 mil. dánských korun, nedostane ani pětník, pokud se v oblasti nachází aktivity spojené s větrnými elektrárnami“ (zdroj:Windpower Monthly, květen 1999, překlad IS)

Další externality: vliv na cenu okolních nemovitostí (4) "...k výraznému poklesu až 1/3 původní ceny nemovitosti dochází ve vzdálenosti asi 0,5 míle (800 metrů). Tato vzdálenost se zhruba shoduje s výraznou slyšitelností a viditelností větrné elektrárny. Proto se v USA vyžaduje souhlas okolních majitelů pozemků a staveb." (zdroj: The Royal Institution of Chartered Surveyors, březen 2007, překlad IS).

PROČ SE TEDY STAVÍ? Jedna z odpovědí: NAŘIZUJE NÁM TO EVROPSKÁ UNIE

PROČ TO EU NAŘIZUJE? Cílem je snížit emise CO 2, které vznikají při výrobě elektřiny spalováním uhlí Inspirováno je to spornou teorií o tom, že emise CO 2 produkované člověkem způsobují globální oteplování

SMĚRNICE EU č. 77/2001 Zdroj: Směrnice 77/2001, Smlouva o přistoupení Stav 1997 (TWh) Stav 1997 (%)Cíl pro rok 2010 (%) Belgie0,861,1 6,0 V. Británie7,041,7 10,0 Švédsko72,0349,1 60,0 Rakousko39,0570,0 78,1 ČR 2,363,88,0 Maďarsko0,22 0,73,6 Podíl obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny

Stavba elektrárny v Pavlově. Zdroj: Venti 1.Není ale vůbec jisté, že větrníky způsobují méně emisí CO 2 2.Při výrobě a montáži větrné elektrárny se spotřebuje spousta energie, při které se uvolňuje CO 2 3.teorie tom, že CO 2 způsobuje oteplování je SPORNÁ!

ZÁVĚR Bez nařízení EU a povinných výkupních cen by neefektivní větrné elektrárny nikdo nestavěl Větrné elektrárny zdražují elektřinu Masový rozvoj větrných elektráren by změnil ráz krajiny Vysočiny Větrné elektrárny mají své negativní externality Neměli bychom podporovat stavby větrných elektráren za každou cenu

MÁME SE OBÁVAT SANKCÍ EU? NE! Dojednáno ve Smlouvě o přistoupení: „Při přihlížení k orientačním referenčním [podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny] Česká republika poznamenává, že možnost dosažení uvedeného orientačního cíle vysoce závisí na klimatických faktorech, jež významně ovlivňují úroveň využití vodní, sluneční a větrné energie. Zdroj: Smlouva o přistoupení ČR k EU

ZDROJE INFORMACÍ Zpráva evropské komise o nákladech alternativních zdrojů elektřiny Zpráva Ústavu fyziky atmosféry AV ČR (povětrnostní mapa) Směrnice EU o kvótách na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů Stanovené hodnoty pro elektřinu z obnovitelných zdrojů pro nové státy EU: Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu Dojednaná výhrada na plnění pravidel ve Smlouvě o přistoupení Program STIN - výpočet stroboskopického efektu větrných elektráren

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST