Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030104 Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Advertisements

První státní útvary západních Slovanů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Velká Morava Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Středověk v českých zemích
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava (Velkomoravská říše)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava Období století.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštůlka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Dej 1 Velkomoravská říše
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Velká Morava České země v 9. a 10. století Raný středověk.
Velká Morava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: René Descartes Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Velká Morava.
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Racionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Je to první stát na našem území. Velkomoravská knížata:
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava Lubomír Berka.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Velká Morava.
Velká Morava.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
 A) Vznik ze dvou knížectví – Moravského a Nitranského (831?)  B) Křesťanská říše  C) Vojensky stabilní  D) Rozšiřuje se postupně o tato území :
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem a panovníky Velkomoravské říše. Název:
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Velká Morava.
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas:15 – 20 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/ Stručná anotace Materiál slouží k výkladu Velké Moravy za vlády Svatopluka a Mojmíra II.

Svatopluk (871– 894) Rastislavův synovec r. 867 mu Rastislav udělil v léno Nitranské knížectví r. 870 Svatopluk Rastislava zradil a svěřil Nitranské knížectví pod ochranu Východofranské říše a Rastislav byl zajat, oslepen a zbytek života strávil v bavorském klášteře Brzy vypuklo na Moravě protifranské povstání, proti kterému východofranský král Karloman poslal 2 výpravy, velitelem franského vojska měl být Svatopluk, ale ten přeběhl na stranu povstalců a Franky porazil, pak se stal knížetem

1 Svatopluk v mnišském rouše na Arnulfově dvoře, Dalimilova kronika.

R. 874 se s Franky usmířil, když se zavázal k placení tribututributu V Čechách podporoval knížete Bořivoje, který se nechal na jeho dvoře také pokřtít i se svojí družinou Ovládl Panonii, Krakovsko, část Slezska a jeho vliv sahal až k Polabským SlovanůmPanonii Po Bořivojově smrti (888) vládl také v Čechách Odhaduje se, že závěrem jeho vlády mohla mít Velkomoravská říše cca 1,5 milionu obyvatel

2 Velká Morava za Svatopluka

Konec Velké Moravy Po Svatoplukově smrti nastává období vnitřní nejednoty - říše se rozpadá v důsledku mocenských sporů mezi jeho 2 syny Mojmír II. (894 – 907) Svatopluk II. (894 – 915) O třetím není zmínka – legenda o Svatoplukových prutech Sváry mezi oběma bratry a nájezdy kočovných Maďarů vymazaly Velkou Moravu z mapy Zanikla v letech 905 – – poslední zmínka o Velké Moravě

Osudy staroslověnštiny Představovala průlom do tří uznávaných liturgických jazyků Latina Řečtina Hebrejština Nejstarší literární památka kolem r.900- Kyjevské listy Český kníže Bořivoj vrátil zemi pod správu východofrancké diecéze Bohoslužby v jazyce srozumitelném všem ! Po Metodějově smrti Svatopluk jeho žáky vyhnal Odešli do Bulharska - vytvořili nové písmo - cyrilici - vyvinula se azbuka Dnes: Rusko, Bulharsko, Srbsko

Použité materiály a seznam citací Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, s. ISBN