Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Informace z Monitorovacího výboru OPPI dne 9. února 2007.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Statut a Jednací řád Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce Praha 21. ledna.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Regionální politika ČR
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Pracovní setkání 28. června 2007
ROP JV – informace o novém programovém období
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Interní postupy MAS Brdy
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Operační program VaVpI spuštěn
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Transkript prezentace:

Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj

2 Východiska pro zvolení strategie a realizace postupu 1.Silný koordinátor 2.Osobnosti zapojené do vyjednávání s garancí odbornosti, schopnosti řídit a komunikovat na politické i expertní úrovni 3.Systém řízení a komunikace

3 Faktory působící rizika Dědictví minulosti:  devalvace v myšlení o cílech strukturální politiky u politiků, odborných pracovníků – nepochopení podstaty a významu strukturální politiky jako „střednědobého programového dokumentu“  nutnost přijímat rozhodnutí za omezeného času  úroveň programových dokumentů  neadekvátní reflektování a reakce na „pozice EK“ vůči NSRR zejména v kontextu cílů a významu strukturální politiky v podmínkách EU a ČR  nedostatky v úrovni a stavu řízení NSRR a programových dokumentů  stav a úroveň připravenosti realizace (monitorovací systém, stabilita pracovníků, koncepční řízení atd.)

4 Vyjednávací roviny NSRR a OP Tři roviny pro vyjednávání  Vládní - vládní výbor pro vyjednávání: předsednictvo složené z 1. mpř. vlády a ministra pro místní rozvoj, mpř. vlády pro evropské záležitosti a ministr financí, členové: statutární zástupci ŘO  MMR - vyjednávací tým složený z generálních sekretářů pro cíle NSRR  Týmy pro vyjednávání operačních programů předseda – zástupce jmenovaný ŘO OP, členové jmenovaní ŘO OP, NM MMR pro vyjednávání, generální sekretář, zástupce NF

5 Vládní výbor pro vyjednávání  projednává zásadní rozhodování spojené s NSRR a koordinací řídicích orgánů  projednává závěry a pozice spojené s jednáním o NSRR s EK, včetně upřesnění věcných záměrů operačních programů a prioritních, včetně organizačního zajištění  koordinuje a dohlíží na výsledky jednání operačních programů s EK a podle potřeb zapojení se do těchto jednání  věnuje pozornost přípravě vyjednávání operačních programů,  koordinuje systémová opatření týkající se realizace NSRR (monitorovací a informační systém, institucionální struktury, finanční kontrola apod.),  zajišťuje provázanost návrhů prioritních os s NSRR jako celku

6 Tým pro vyjednání NSRR  zodpovídá za projednání NSRR s EK  koordinuje vyjednávání s týmy operačních programů  spolupracuje podle potřeb s vládním týmem  informuje vládní tým o výsledcích jednání a přijímaných opatření k odstranění nedostatků vyplývajících z pozic EK  předkládá k projednání vládnímu týmu resp. Vládě ČR návrhy změn spojených s promítnutím vyjednaných pozic nad rámec znění operačních programů schválených

7 Tým pro vyjednání operačního programu s EK  zodpovídá za projednání operačního programu s EK  vyjednává s EK operační program  informuje vládní tým o výsledcích jednání a přijímaných opatření k odstranění nedostatků vyplývajících z pozic EK koordinuje systémová opatření týkající se realizace NSRR (monitorovací a informační systém, institucionální struktury, finanční kontrola apod.),  zajišťuje provázanost návrhů prioritních os s NSRR jako celku,  koordinuje systémová opatření týkající se realizace operačních programů s odbornými útvary ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí

8 Vyjednávací tým NSRR složení a působnost  generální sekretáři  zpracování pozice ČR pro vyjednávání za  cíle NSRR (koordinace a komunikace s ŘO OP)  projednávání pozice s „vládním výborem pro vyjednávání“  vyjednávání NSRR s EK  zástupce Národního fondu (Ministerstvo financí)  alokace a spolufinancování  zmocněnec regionálních rad  spolupracuje s generálními sekretáři na přípravě pozic s ohledem na zohlednění specifik ROP

9 Organizační zajištění na MMR

10 Schéma vztahů a vazeb vyjednání NSRR

11 Procesy vyjednávání NSRR- I. Fáze

12 Procesy vyjednání NSRR - II. fáze

13 SEZNAM ZKRATEK NSRR – Národní strategický referenční rámec OP – operační program EK – Evropská komise ŘO OP – Řídicí orgán operačního programu RR – regionální rada ROP – regionální operační program NF – Národní fond