Základní principy a Akce Iniciativy Společenství EQUAL Denisa Faltová a Alexandra Dubová Národní kancelář EQUAL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Vymezení Iniciativy Společenství EQUAL.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Informace o projektech z I. kola Iniciativy Společenství EQUAL Alexandra Dubová, Denisa Faltová, Hana Kuželková Národní kancelář EQUAL.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Interreg III A Česká republika -Bavorsko Iniciativa INTERREG IIIA program přeshraniční spolupráce Česká republika- Svobodný stát Bavorsko Plzeň
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Principy účasti v EQUAL, seznámení s dokumenty k výzvě Ing. Eva Bosáková, CSc. Národní kancelář EQUAL.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Představení projektu Program Iniciativy Společenství EQUAL Petra Přibylová, DiS. koordinátorka projektu Dopravní vzdělávací institut, a. s. dceřiná společnost.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Praktické rady a zkušenosti jak vytvořit RP, jak připravit program RP Eva Bosáková Národní kancelář EQUAL.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (účastníkům).
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
ICHNOS Plus – INTERREG 4C Ing. Petr Pavlinec – kraj Vysočina.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Living Lab, ScienceShop, RRI
Transkript prezentace:

Základní principy a Akce Iniciativy Společenství EQUAL Denisa Faltová a Alexandra Dubová Národní kancelář EQUAL

Iniciativa Společenství EQUAL2 Obsah n Základní principy Iniciativy Společenství EQUAL n Akce Iniciativy Společenství EQUAL

Iniciativa Společenství EQUAL3 Iniciativa Společenství EQUAL je založena na těchto principech n Partnerském přístupu n Inovativnosti řešení a výstupů rozvojového partnerství n Společném rozhodování (účast partnerů a cílové skupiny na vývoji a implementaci projektů) n Mezinárodní spolupráci n Mainstreamingu n Rovných příležitostech pro muže a ženy (Gender mainstreaming) n Tématickém přístupu

Iniciativa Společenství EQUAL4 Partnerský přístup n Princip partnerství představuje cílené seskupování organizací do celků, které nazýváme rozvojovým partnerstvím (RP). n RP je základním pracovním prvkem EQUAL n Představuje spolupráci klíčových subjektů v daném regionu nebo sektoru n Jedno partnerství je tvořeno subjekty s odpovídající zkušeností a pracuje na jednom tématu (viz dále) n Partnerství může být regionální nebo sektorové n Zapojení do sítě dalších rozvojových partnerství po celé Evropě (TCA)

Iniciativa Společenství EQUAL5 Inovativnost n Podpora průkopnickým způsobům řešení nerovností a diskriminace v práci a v přístupu k zaměstnání n Nové nebo vylepšené cesty realizace n Nové procesy nebo metody, nové cíle nebo změny systémů n Inovace zaměřené na postup, cíl nebo na kontext n Prostor pro experimentální řešení problematiky

Iniciativa Společenství EQUAL6 Společné rozhodování n V užším pojetí znamená participaci všech členů RP na realizaci a řízení projektových aktivit. n V nejširším pojetí představuje zahrnutí zástupců zvolených cílových skupin do procesu vytváření a realizace projektu. n To znamená změnu v obvyklém rozložení pravomocí a odpovědností – od vedoucích pracovníků směrem k cílovým skupinám. n Předpokladem je, aby tyto skupiny a jednotlivci měli přístup ke zdrojům informací a získali dovednosti pro tvorbu příležitostí, kterých budou moci sami využít.

Iniciativa Společenství EQUAL7 Mezinárodní spolupráce n Umožňuje společně využívat zkušeností a poznatků z různých zemí a současně zvyšuje pravděpodobnost na nalezení skutečně inovativního řešení ke konkrétnímu problému vyskytujícímu se na trhu práce. n Proces navazování mezinárodní spolupráce RP probíhá během Akce 1. Dohodnutá mezinárodní spolupráce RP se stvrzuje podpisem Smlouvy o mezinárodní spolupráci (Transnational Cooperation Agreement – TCA. n Každé RP musí spolupracovat s alespoň jedním partnerem.

Iniciativa Společenství EQUAL8 Mainstreaming n Komplexní proces, který má za cíl informovat, rozšiřovat zkušenosti a dosahovat změn jednak na trhu práce, dále ve strategii zaměstnanosti a v neposlední řadě zajištění dopadu a přenosu projektových výsledků do široké praxe. n Mainstreaming jako proces úzce souvisí s realizační fází Iniciativy Společenství EQUAL označovanou jako Akce 3.

Iniciativa Společenství EQUAL9 Gender mainstreaming (rovné příležitosti pro muže a ženy) Gender mainstreaming je jeden z možných způsobů, jakým lze předcházet vytváření diskriminace na základě pohlaví. n Gender mainstreaming je postup, ve kterém jsou všechny koncepční, rozhodovací a vyhodnocovací procesy ve všech fázích jejich přípravy a provádění podřízeny hledisku rovnosti příležitostí žen a mužů. n Princip gender mainstreamingu je proto nutné zahrnout jak do fáze tvorby a ustanovení RP tak do přípravy a realizace konkrétních projektových aktivit.

Iniciativa Společenství EQUAL10 Tématický přístup n Každé rozvojové partnerství se musí přihlásit k jedné vybrané podporované oblasti ze společného seznamu tématických oblastí. n Umožňuje nalézt partnery, zabývající se obdobnou problematikou jak v České republice, tak i v jiné zemi. n Vyhlášené tématické oblasti pro II. kolo Iniciativy Společenství EQUAL viz prezentace „Principy a opatření“.

Iniciativa Společenství EQUAL11 Akce Iniciativy Společenství EQUAL Implementace Iniciativy Společenství EQUAL probíhá ve třech etapách, tzv. Akcích: n Akce 1: upevnění rozvojového partnerství (RP) a navázání mezinárodní spolupráce n Akce 2: vlastní realizace pracovního programu RP n Akce 3: vytváření národních a mezinárodních tématických sítí, šíření zkušeností a výstupů

Iniciativa Společenství EQUAL12 Akce 1 n Cíle: - upevnění trvalých a efektivních RP - navázání mezinárodní spolupráce (min. 1 RP z členských zemí EU) - vypracování pracovního programu RP n Výstupy: na konci Akce 1 budou jednotlivá RP povinna předložit Řídícímu orgánu dva dokumenty: - Smlouvu o národní spolupráci - Smlouvu o mezinárodní spolupráci n Doba trvání: začátek - cca prosinec 2004 doporučený konec - 1. května 2005

Iniciativa Společenství EQUAL13 n Cíl: samotná realizace pracovního programu RP naplánovaného v rámci Akce 1 n Akce 2 navazuje na Akci 1: realizují se pouze ta RP, která byla vybrána do Akce 1 a zároveň v rámci Akce 1 splnila všechny požadavky n Doba trvání: 2-3 roky (zahájení je individuální pro každé RP, záleží na předložení Smluv o národní a mezinárodní spolupráci a jejich schválení Řídícím orgánem) Akce 2

Iniciativa Společenství EQUAL14 Akce 3 n Cíle: - vytváření národních tématických sítí - šíření dobrých zkušeností a výstupů - dosahování vlivu na národní, regionální i evropskou politiku n Účast v Akci 3 je pro všechna RP povinná n Doba trvání: shodně s Akcí 2

Iniciativa Společenství EQUAL15 Kontakty Národní kancelář EQUAL Denisa Faltová, MBA Ing. Alexandra Dubová