Programy sociální integrace. Začátky společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku 2001 započala s nabídkou terénních programů ve městě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

KONFERENCE K PROJEKTU ALTERNATIVNÍ PROGRAM NA PODPORU RODINY POŘADATEL: o.s. MOSTY PŘÍSPĚVEK: Diakonie ČCE – SSP v Mostě.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Kariérové poradenství
Zákon o sociálních službách
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Farní charita Litomyšl
Sociální rehabilitace pro děti, mládež a mladé dospělé, ohrožené společensky nežádoucími jevy.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Plánovaný rozvoj služeb
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Ing. Stanislava Správková
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Individuální projekt Karlovarského kraje. Financování: Financování: ESF – OP LZZ prioritní osa 4.3 sociální integrace a rovné příležitosti, oblast podpory.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Sociální služby poskytované ohroženým rodinám (na příkladu Slezské diakonie)
ohroženým domácím násilím
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku Prvním městem v Karlovarském.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
SOS dětské vesničky.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
PŘEDŠKOLNÍ KLUBY Člověk v tísni, o. p. s. PŘEDŠKOLNÍ KLUBY Člověk v tísni, o. p. s.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
PROGRAMY SOCIÁLNÍ INTEGRACE Pobočka Liberec ČLOVĚK V TÍSNI, o.p.s.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Programy sociální integrace
Programy sociální integrace
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociálně aktivizační služby
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Programy sociální integrace

Začátky společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku 2001 započala s nabídkou terénních programů ve městě Sokolov, terénní pracovníci pracovali samostatně, řízeni centrálou v Praze zaměření na na pomoc lidem ze sociálně vyloučených lokalit, mapování lokalit a problémů jednotlivých klientů i lokalit později se poskytované služby rozšířily o další podpůrné programy pro jedince i rodiny postižené sociálním vyloučením

Vznik pobočky Sokolov zájem o terénní programy se stále zvyšoval proto společnost Člověk v tísni zřídila regionální pobočky v několika krajích, včetně Karlovarského to vše v rámci Programů sociální integrace pobočka Sokolov vznikla v roce 2006, má samostatné vedení podléhající centrále v Praze počet zaměstnanců pobočky se ustálil na 13 zaměřujeme se na větší flexibilitu služeb, spolupráci s dalšími institucemi a zároveň i na rozvoj našich poskytovaných služeb v rámci komun. plánů v obcích

Kde působíme pobočka Sokolov má nyní 13 zaměstnanců, z toho 9 v přímé péči s klienty terénní pracovníci působí vedle Sokolova v Kraslicích, Rotavě, Oloví, Karlových Varech, Chodově, Nejdku, Jáchymově, Ostrově, Žluticku a v dalších menších obcích na základě zvyšující se poptávky po našich službách dochází k rozšiřování do dalších měst a obcí v Karlovarském kraji

Naše služby a další projekty Sociální služby dle zák. č.108/2006 Sb.: Terénní programy Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Další projekty: Podpora vzdělávání v rodinách Předškolní klub a Klub matek Kariérní a pracovní poradenství Volnočasové aktivity Pořádání besed, workshopů, dobročinných koncertů

Terénní programy (TP) TP byly první poskytovanou službou (r.2001) služba se zaměřuje na jednotlivce starší 18 let v současnosti dochází k rozšiřování cílové skupiny v důsledku ekonomické krize a k rapidnímu růstu zakázek s dluhovou problematikou

Hlavní rozdíly služeb TP x SAS TP: zaměření na jednotlivce předpoklad větší fluktuace klientů řeší aktuální (akutní) zakázky klientů dluhy, bydlení, zaměstnání a další SAS: zaměření na rodinu jako celek předpoklad dlouhodobé spolupráce a větší důvěry v pom.vztahu řeší aktuální zakázky s ohledem na další cíle rodiny sociálně právní poradenství, hospodaření rodiny, sanace rodiny, dluhy, bydlení, vzdělávání dětí, volný čas dětí a rodiny a další

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (SAS) službu poskytujeme od roku 2009 zaměřuje se na rodinu jako celek, přičemž je veliká pozornost věnována dětem, aby nebyl ohrožen vývoj dítěte (pověření k SPOD) spolupráce se uzavírá na šest měsíců a poté ji lze dále prodloužit

Podpora vzdělávání v rodinách zvyšování kompetencí rodičů i dětí ze soc. znevýhodněných rodin v oblasti vzdělávání v rodinách se věnují dětem proškolení dobrovolníci zpravidla 2 hodiny týdně důraz na pedagogizaci rodinného prostředí, zapojování a motivaci rodičů cílem této činnosti je zlepšení školního prospěchu, docházky dětí, změna přístupu celé rodiny ke vzdělávání (vzdělání = zásadní klíč pro výstup ze sociálního vyloučení)

Předškolní klub pro předškolní děti ze sociálně znevýhodněných rodin ve věku 3 – 6 let od května 2010 prošlo klubem 46 dětí, všichni předškoláci nastoupili v září do 1.ZŠ metoda Grunnlaget cílem je rozvoj sociálních a obecných dovedností, rozvoj sebeobsluhy, jazykových dovedností, schopnost zapojení do kolektivu vrstevníků a respektování autority učitele

Klub matek klub matek byl otevřen současně s předškolním klubem v květnu 2010 v Sokolově pravidelně dochází 7 matek a 1 otec matky zde tráví čas diskusemi, vzdělávacími semináři i kreativním tvořením cílem je rozvoj rodičovských kompetencí s důrazem na vzdělávání

Kariérní a pracovní poradenství PP – od r. 2006, pracovně-právní vztahy, zprostředkování zaměstnání KP – rozšíření programu od r KAPPO, prevence předčasného ukončení procesu vzdělávání (8.a 9. tř. ZŠ) Prospěchová retrostipendia – od r. 2011, partneři projektu Unicredit Foundation, Patria Finance

Volnočasové aktivity výlety – od 2009, po okolí, rozhledna Diana, ekofarma Kozodoj, ZOO Chomutov a další letní tábor – od r v Březové u KV, r hrad Hartenberg sportovní turnaje – od r fotbalové turnaje napříč Karlovarským krajem inspirované projektem „Fotbalem k sobě blíž“ Lesní maratón v Jáchymově – od r. 2011, zaměření na celou komunitu – stezka s úkoly, žonglování, romská kapela, graffiti, taneční skupina, ohnivá show, tombola a jiné aktivity

Volnočasové aktivity

Jak jsme financováni MPSV ČR ESF (SROP, OPLZZ, OPVK) dotace Karlovarského kraje, měst a obcí, kde působíme sponzorské dary fyzických a právnických osob V průběhu let se poměry financí jednotlivých donátorů mění.

S kým spolupracujeme s úřadem vlády, jednotlivými ministerstvy, městskými a obecními úřady OSSZ, ČSSZ školami, středisky výchovné péče, pedagogicko- psychologickými poradnami, diagnostickými a výchovnými ústavy, dětskými domovy lékaři, zdravotními pojišťovnami, probační a mediační službou, soudy majiteli nemovitostí, exekutory, bankami, nebankovními peněžními institucemi jinými neziskovými organizacemi, atd.

Kontakty Sokolov: Nádražní Sokolov Karlovy Vary: Blahoslavova 5/ Karlovy Vary Chodov: Školní Chodov Ostrov: Klínovecká Ostrov Jáchymov: Mincovní Jáchymov Ředitel pobočky Němeček Jan , Administrátorka Dolečková Lenka , Nejdek: Husova Nejdek