ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Mezilidské vztahy na pracovišti
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Zvládání stresu ve firmě COMPUSMART Institute of Work, Health & Organisations (I-WHO) University of Nottingham, UK
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
ročního hodnocení personálu v Metrostav a.s.
Genderový audit v praxi
Analýza Centra ProEquality
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Management Ing. Jan Pivoňka.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Představení projektu ANIMA PLUS CZ – audit rodina a zaměstnání Marie Oujezdská Národní centrum pro rodinu.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Podpora částečných úvazků?
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Systém 360° zpětné vazby v Cabot Corp.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Audit rodina & zaměstnání ve VÚHŽ a.s.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Benefity.
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

ZAMĚSTNÁNÍ RODINA

Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky i pro muže a vedoucí pracovníky  Jobsharing  Telepráce Karenční doba a management návratu  Plánování karence od začátku těhotenství  Kvalifikace během karenční doby  Spolupráce na projektech a zastoupení při dovolené  Mentoring pro ženy vracející se do zaměstnání

Slučitelnost má mnoho faset Kultura a zásady vedení  Zakotvení „rodiny“ v podnikovém vzoru  Zohlednění vedení se smyslem pro rodinu v cílech  Smysl pro rodinu jako stavební prvek kvalifikace  Nápomoc zaměstnancům/kyním s povinností péče při úkolech řízení Péče o děti vede k efektivnímu snížení zátěže rodičů  Podnikové školky  Denní matky ve firmě  Flexibilní volný čas dobrodružné programy a programy péče  Podpora péče v naléhavých případech

Protože slučitelnost se vyplácí Good Practice: Count it Kompenzace personálu a IT s 80 zaměstnanci/kyněmi  Slučitelnost rodiny a zaměstnání je podnikovou zásadou je top down prožívána a podporována  Slučitelnost zaměstnání a rodiny se vyplácí 100 % návratnost z karenční doby průměrně 2 dny nemocnosti/rok

Společně utvářet Ne pro, nýbrž se zaměstnankyněmi a zaměstnanci jsou přesně na míru rozvíjeny rámcové podmínky vhodné pro rodinu. Ideálním nástrojem managementu je zde audit beruf und familie (zaměstnání a rodina).

Pozadí Východisko – historický vývoj  80tá léta - family friedly index USA  1995 vývoj v Německu  1998 adaptace v Rakousku  2001 aplikace v celé Evropě „european work & family audit“

Audit berufundfamilie (zaměstnání a rodina) je nástrojem managementu pro optimalizaci podnikové politiky se smyslem pro rodinu s cílem dosáhnout při vývoji a realizaci opatření se smyslem pro rodinu rovnováhy mezi zájmy firmy a potřebami zaměstnankyň a zaměstnanců Audit berufundfamilie (zaměstnání a rodina)

Zásady Individualita  Neexistuje žádný obecně platný koncept slučitelnosti rodiny a zaměstnání!  Rozhodujícím faktorem úspěšnosti jsou individuální cesty podniků Flexibilita  Výkyvy zátěže mohou vznikat z důvodu jak profesních, tak i soukromých situací  Flexibilita je žádána od obou stran Transparence  Transparence vytváří důvěru, porozumění a únosná řešení i v obtížných situacích  Vyskytující se potřeby se dle možnosti projednávají v týmu, tak je možno najít inovativní řešení Win-Win-Win situace  Dosažení stanovených podnikatelských cílů a podpory zaměstnanců/kyň s povinnostmi péče  Opatření a řešení musí být vyvážená a nelze je provádět v neprospěch pouze jedné skupiny zaměstnanců

Témata v auditu rodina & zaměstnání  podniková kultura  pracovní doba  rodičovství, karence a návrat do zaměstnání (opětovný nástup)  organizace práce  pracoviště  informační a komunikační politika  kultura vedení  vývoj personálu  složky platu/peněžní plnění  servis pro rodiny Oblasti jednání

Průběh procesu

Efekty auditu berufundfamilie (zaměstnání a rodina) Interní efekty: ujasnění potřeb zaměstnanců/kyň – feed back ke stávajícím rámcovým podmínkám a opatřením zvýšení motivace a spokojenosti zaměstnanců zvýšení loajality a vazby na firmu - snížení nežádoucí fluktuace pozitivní efekty na návratnost po pracovněprávní ochraně matek a rodičovské karenci kariéra také s rodinou díky jasnému plánování snížení (rodinou způsobené) stresové zátěže snížení absencí a nemocnosti obecně: zvýšení eficience

Efekty auditu berufundfamilie (zaměstnání a rodina) Externí efekty: pozitivní vliv na image firmy posílení pozice atraktivního zaměstnavatele zvýšení konkurenceschopnosti

Smysl pro rodinu se vždy ukazuje jako rozhodující faktor lokality: Čím více zaměstnavatelů se věnuje slučitelnosti zaměstnání a rodiny, o to atraktivnější je konkurenční výhoda celé oblasti. Audit berufundfamilie (zaměstnání a rodina) nejen pomáhá firmám rozvíjet personální politiku vhodnou pro rodinu, ale díky značce kvality toto také pro všechny zviditelňuje.