Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
GENSETS CZECH REPUBLIC SE
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
B:POWER, a.s. Elektrárny s využitím ORC
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
SKUPINA ČEZ A ROZVOJ OZE Tisková konference Praha, 13.dubna 2006 Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ruská federace x WTO a OECD
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Teplárna Otrokovice a.s.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Energetická (ne)bezpečnost
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director XVIII. Seminář energetiků 2008, Jeleňovská,

Page 2 Obsah  Postavení skupiny E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů  Současné portfólio obnovitelných zdrojů E.ON ČR  Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR  Bioplyn – nejperspektivnější zdroj z pohledu společnosti E.ON v ČR  Spoluspalování biomasy

Page 3  Celkem 12 bioplynových stanic  1 stanice využívající biometan stanice v operačním režimu Plánovaná stanice nebo ve výstavbě. Očekávaný provoz nejpozději do 2008/ Bioplyn – zkušenosti z E.ON Německo Typ 1: Využití bioplynu pro produkci elektřiny a tepla

Page 4 Celkem 16 bioplynových stanic - 17,7 MW el  7 stanic v operačním režimu (8,8 MW el )  9 plánovaných stanic nebo ve výstavbě (8,9 MW el ) 1. Bioplyn – Zkušenosti z E.ON Německo Typ 2: Produkce bioplynu pro výrobu elektřiny a tepla na místě stanice v operačním režimu Plánovaná stanice nebo ve výstavbě. Očekávaný provoz nejpozději do 2008/2009

Page 5Bio(erd)gas - TG Inforunde TGT-Bo 1. Bioplyn – Zkušenosti z E.ON Německo Ketsin (Brandenburg): 200 m 3 /h, H-Gas, ve výstavbě Hardegsen (Lower Saxony): 500 m 3 /h, L-Gas, ve výstavbě Schwandorf (Bavaria): m 3 /h, H-Gas, ve výstavbě Typ 3: Produkce biometanu a následná dodávka do sítě plynovodů Hardegsen Ketzin Schwandorf

Page 6 2. E.ON ČR – Výroba elektřiny (2006)

Page 7 3. Strategie obnovitelných zdrojů Chceme na projektech OZE spolupracovat s ostatními partnery (zemědělci, obce…) Naším hlavním cílem je navýšit obnovitelnou energii v našem prodejním portfoliu BIOPLYN Chceme být číslo 1 v bioplynu v České republice Zavádění nových technologií Spolupráce na vytváření prostředí pro nové bioplynové technologie VÍTR Jsme otevřeni spolupráci na již rozpracovaných projektech BIOMASA Soustřeďujeme se zejména na navýšení spoluspalování v existujících a budoucích zařízeních Jsme otevření spolupráci na projektech zpracovávajících čistou biomasu VODA Jsme otevřeni akvizici již existujících projektů Důležitá podpora obcí

Page 8 4. Bioplyn jako nejefektivnější zdroj Bioplyn preferujeme kvůli menším dopadům na síť => znamená menší rezervovanou kapacitu (menší investice do distribučních sítí) Bioplyn je použitelný v několika různých odvětvích (kogenerace, doprava…) Ve srovnání s jinými biopalivy je bioplyn nejefektivnější v „litru dieselu na hektar“ Biodiesel l 2) BTL (Biomasa na kapalinu) l 2) Zdroj: 1) Berechnungen BASE Technologies GmbH 2) KWS Saat AG, Geschäftsbericht 2005/2006 Palivová výtěžnost: l/ha Dřevo l 1) Bioplyn l Bioethanol l 1) 2)

Page 9 4. Proč se chceme soustředit na rozvoj bioplynových stanic? E.ON region má vhodné klimatické podmínky, tradice a zkušenosti se zemědelstvím  Dlouhodobá tradice pěstování cíleně pěstovaných rostlin na území E.ON (dostatečný potenciál vstupních surovin)  Možnost čištění bioplynu na kvalitu zemního plynu a následná dodávka do naší plynové distribuční sítě  Využití zkušeností a implementace “best practice” ze zahraničí (Německo, Švédsko )

Page Hodnotový řetězec bioplynu Vstupní materiály Odvoz vyfermentovaných materiálů Čistý bioplyn Bioplyn Čistění bioplynu Bioplynová stanice Síť zemního plynu Kogenerační stanice Kogenerační stanice Teplo Elektrická energie Průmysl Domácnosti Průmysl Domácnosti Elektrická sít Bioplyn - palivo Čistý bioplyn prodávaný domácnostem a průmyslu Zemný plyn

Page Bioplynová stanice Otrokovice  V současné době největší plánovaný projekt na území ČR (3 MW e, 3 MW t )  Investor: - BioSolar Otrokovice s.r.o. - Podíl skupiny E.ON – 25% - Další podílníci ve společnosti – dodavatelé vstupních substrátů a strategičtí partneři  Vstupní materiál - Kukuriční siláž : t/ ročně - Prasečí kejda : t/ ročně  V budoucnu plán rozšíření bioplynové stanice zejména v závislosti na dostupnosti dalších vstupních substrátů  Plánovaný počátek výstavby: Červenec 2008  Plánované spuštění zkušebního provozu: Leden 2009

Page Teplárna Otrokovice – spoluspalování biomasy  Soustřeďujeme se zejména na navýšení spoluspalování (současný podíl 1,3 %, potenciál až 10 % ) Vhodná biomasa  Biomasa s nízkým obsahem vody (výhřevnost cca 15MJ/Kg) tvarově upravená do podoby pelet (prochází zauhlovacím procesem)  Biomasa s nízkým obsahem vody vhodné granulometrie (pneumatická doprava přímo do kotle)

Page 13 Shrnutí  Jsme ochotni spolupracovat s partnery, se zemědělci až po obce, průmyslové oblasti atd. - Podíl ve struktuře společnosti (zisku)  Náš záměr je zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů v našem prodejním portfóliu a ne přímo vlastnit aktivum  Za předpokladu příznivého trhu jsme připravený na rozvoj projektů  Čisté biomasy  Čištění bioplynu (dodávka do sítě)