Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA ZÁJMŮ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ NA ENERGETICKÉM TRHU Praha,Žofín.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Trh a jeho zákonitosti.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Inflace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Negativní vliv vysokých cen elektřiny na průmysl (ne)možnosti dalších aktivit SVSE listopad 07 K.Šimeček.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Finanční výkazy obchodních společností
II.PŘ Strategie podniku a růst hodnoty podniku 1.Strategie českých podniků v EU 2. Světové trendy podnikových strategií 3. Strategické podmínky konkurenceschopnosti.
Měnový kurz.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Index exportu
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Životní cyklus organizace
Příliv investic do České republiky
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08

Problémy světově konkurujícího energeticky intenzivního průmyslu v EU  Exportní invaze amerických firem – nízký dolar podporuje export,ekologická hnutí nesnižují konkurenceschopnost NA průmyslu, regulované ceny energií ve většině států USA  Exportní invaze asijských firem – regulované ceny energií,nízké či žádné ekologické náklady v nových ekonomikách,nízké fixní náklady  Pionýrské snahy EU o zlepšení klimatu jako atraktivní politický směr na úkor průmyslu  Nepovedená liberalizace trhu s energiemi vyvolala prudký růst jejich cen

Podnik „Případová studie 1“ Středně velký podnik – kvalifikovaná chemie Středně velký podnik – kvalifikovaná chemie Obrat 2,5mldKč/r,spotřeba energií 1,65milGJ/r Obrat 2,5mldKč/r,spotřeba energií 1,65milGJ/r Export 85%, podíl na světovém trhu 1% Export 85%, podíl na světovém trhu 1%

Stabilní podnikatelské prostředí

Kč = nejvíce posilující měna  Na posílení koruny má vliv: 1.spekulativní nákup a prodej Kč 1.spekulativní nákup a prodej Kč 2.Saldo zahraničního obchodu 2.Saldo zahraničního obchodu 3.zahraniční investice,výplaty dividend 3.zahraniční investice,výplaty dividend 4.ekonomické výsledky – růst HDP 4.ekonomické výsledky – růst HDP  Možnosti řešení a) přirozené jištění bilancí nákup/prodej a) přirozené jištění bilancí nákup/prodej b) časově omezený finanční hedging b) časově omezený finanční hedging c) Zásahy vlády a ČNB c) Zásahy vlády a ČNB

Vliv sílícího kurzu Kč vs. EUR a USD

Absence tržních i společenských principů při obchodování s energiemi  Náklady na elektřinu velkých průmyslových podniků představují 1- 8% tržeb, na plyn 0,5 – 6% tržeb  Trh s energiemi je ovládán dominantními dodavateli bez potřebného dohledu nad tvorbou cen.Spotřeba elektřiny a plynu je nejrychleji rostoucím nákladem průmyslových firem.  Energetické firmy přesunou veškeré ekologické přirážky a náklady na spotřebitele  Velcí průmysloví odběratelé v ČR nemají cenové zvýhodnění jako většina průmyslových států EU oproti maloodběru či obyvatelstvu

Vliv liberalizace cen energií

Evropská liberalizační perioda v ČR

České ceny bohužel kopírují vývoj na nedostatkových trzích

Sekundární vliv růstu cen energií  Růst cen surovin a polotovarů vyvolaný růstem energetických nákladů na jejich těžbu a výrobu  Růst fixních nákladů rostoucím tlakem na mzdy ke kompenzaci zvyšující se inflace vyvolané růstem cen energií a potravin obyvatelstvu  Růst dopravních nákladů

Vliv růstu cen energií a posilování Kč

Exportní podniky s energeticky intenzivní výrobou operující na globálním trhu nemohou vždy promítnout vyšší náklady do cen. Exportní podniky s energeticky intenzivní výrobou operující na globálním trhu nemohou vždy promítnout vyšší náklady do cen. Poklesu jednotkových marží čelí producenti snahou o růst tržních podílů, neboť potenciály úspor jsou již většinou vyčerpány. Zvyšování produkce však znamená i zvyšování poptávky po energiích Rostoucí ceny energií,nejsou proto světově exportní podniky vždy schopny kompenzovat (i vlivem silné koruny) a znamenají snížení ziskové marže a tím klesající potenciál na investice do růstu. Trvalý pokles ziskovosti je negativně vnímán investory,takže řada podniků přichází o možnost reinvestovat zisk ve prospěch investic do oblastí s perspektivnějším vývojem cen energií jako je Severní i Jižní Amerika,Rusko a Asie, zejména Čína a Indie.

Dopady nestabilního podnikatelského prostředí v ČR  Pravděpodobný úbytek kapacit energeticky intenzivních oborů: 1. Přesun do poboček velkých společností mimo území ČR a EU 2. Zánik malých a středních výrobců na území ČR a EU  Zúžení struktury průmyslu,což zvýší zranitelnost české ekonomiky při konjunkturálních a cyklických výkyvech trhů. Ztráta cenného výrobního know how  Růst závislosti na dovozu základních průmyslových polotovarů  Substituční investice do energetických zdrojů na úkor vlastního rozvoje

Očekávání spotřebitelů od ČEZ – stabilita podnikatelského prostředí  Plnění úlohy veřejné služby tzn. zabezpečení funkčnosti elektroenergetické infrastruktury na straně dodávky – bezpečnost,cena,kvalita  Reinvestice obrovských finančních prostředků od spotřebitelů do budoucí konkurenční výhody průmyslu v ČR  Podpora velkých průmyslových odběratelů selektivní tvorbou ceny  Sdílení kursových rizik:obchodování v Eur/USD  Společný postup v ekologické problematice