Předávání informací ve zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Systém zdravotních knížek na internetu IZIP
Bezpečná elektronická transportace zdravotní dokumentace (ZD)
Elektronický podpis.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Dokumentace k zajištění BOZP
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Zabezpečení emergentních přístupů do systému IZIP
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Pohled samosprávy na eHealth
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Seminární práce z předmětu SIPOL
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Kvalita v českém zdravotnictví
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Technické řešení PostSignum QCA
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Dokumentace k zajištění BOZP
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
(Praktický) lékař a eHealth MUDr. Cyril MUCHA, SVL ČLS JEP,ÚVL 1.LF UK, praktický lékař Praha
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk,
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Standardizace odborné zdravotní péče
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Předávání informací ve zdravotnictví Internet ve státní správě a samosprávě Předávání informací ve zdravotnictví MUDr. Tomáš Mládek Člen správní rady ČNFeH Výkonný ředitel IZIP Hradec Králové, 7. dubna 2008

Jak dochází k předávání informací ve zdravotnictví? Verbálně ZDRAVOTNÍK – PACIENT – ZDRAVOTNÍK: pacient sám popisuje svůj zdravotní stav a sám interpretuje nálezy a závěry jiných zdravotníků, Zdravotník sám informuje pacienta ZDRAVOTNÍK – ZDRAVOTNÍK: odborné konsilium V tištěné podobě ZDRAVOTNÍK – PACIENT – ZDRAVOTNÍK: lékový předpis, výměnný list, očkovací průkaz, vojenská zdravotní knížka, léková knížka HZP, těhotenský průkaz, apod. ZDRAVOTNÍK – ZDRAVOTNÍK: předávání vyžádaných zpráva a výsledků vyšetření Elektronicky ZDRAVOTNÍK – PACIENT – ZDRAVOTNÍK: prostřednictvím systému IZIP ZDRAVOTNÍK – ZDRAVOTNÍK: zasílání zpráv emailem nebo prostřednictvím portálů poskytovatelů zdravotní péče Jiná média: Grafická a audiovizuální ZDRAVOTNÍK – PACIENT – ZDRAVOTNÍK: Role pacienta je omezena pouze na posla ZDRAVOTNÍK – ZDRAVOTNÍK: Fyzické předávání prostřednictvím posla či doručovatele Legislativa: Zdravotnická zařízení jsou povinna vést zdravotnickou dokumentaci a zajisti ochranu osobních údajů. Pacient má právo na poskytnutí veškerých informací shromážděných ve zdravotnické dokumentaci vedené o jeho osobě a v jiných zápisech. Bezpečnost Kvalita Integrita Prokazatelnost Přenositelnost

§ Předpoklady pro předávání zdravotnické dokumentace v elektronické podobě I. Právní vymezení prostředí Předávání a sdílení zdravotnické dokumentace v elektronické podobě dochází mezi zdravotnickými pracovníky a dále pak mezi subjekty vymezenými zákonem 20/1966 Sb. § 67b odst. 10 (např. revizními lékaři ZP, soudními znalci, lékaři správních úřadů a lékaři sociálního zabezpečení, pracovníky příslušných komor, apod.) Všechny samostatné části předávané zdravotnické dokumentace v elektronické podobě musí obsahovat zaručený elektronický podpis osoby, která zápis provedla, podle zvláštního právního předpisu, zákon č. 227/2000 Sb., Pacient má právo na poskytnutí veškerých informací shromážděných ve zdravotnické dokumentaci vedené o jeho osobě a v jiných zápisech, které se vztahují k jeho zdravotnímu stavu; Práva a povinnosti při zpracování osobních údajů souvisejících se zajišťováním zdravotní péče se řídí zvláštním zákonem, zákon č. 101/2000 Sb., Legislativní odkazy zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů §

Předpoklady pro předávání zdravotnické dokumentace v elektronické podobě II. Bezpečnost, kvalita a integrita Obecně platí, že sdílení a předávání dat v elektronické podobě při zajištění potřebných bezpečnostních kriterií je vždy významně bezpečnější dat než předávání dat a informací v tištěné podobě. Zároveň lépe zajišťuje integritu a možnost orientace v předaných informacích. Při porušení zákonů a zejména zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů mohou být zpracovatelé a správci těchto dat vystavení právním postihům Technologické předpoklady od současných technologií S ohledem na různou úroveň a heterogenitu informačních systémů a technologií používaných zdravotnickými pracovníky v ambulantní, nemocniční, laboratorní a lékárenské zdravotnické péči a z důvodu zachování integrity dat je nutné dodržovat jednotné podmínky pro formu a strukturu přenášených dat a informací. Datové standardy Ministerstva zdravotnictví České republiky Při Ministerstvu zdravotnictví ČR existuje „open source“ řešení DASTA, které vzniklo jako konsensus hlavních dodavatelů informačních technologií do zdravotnictví v české republice zohledňující existující fragmenty mezinárodních standard a potřeby poskytovatelů zdravotní péče v ČR. Normy a certifikáty používané ve zdravotnictví DASTA (datový standard Ministerstva zdravotnictví ČR) ISO 27000 (mezinárodní standard pro řízení bezpečnosti) ISO 9001/9002 (mezinárodní standard pro řízení kvality)

Sdílení informací mezi zdravotníky EMR – Electronic Medical Records Odborný lékař 1 Odborný lékař 2 Občan - Pacient Praktický lékař Laboratoř Zdravotnická záchranná služba Lékárna Nemocnice

Sdílení informací prostřednictvím pacienta E(P)HR – Electronic (Patient) Health Records Občan - Pacient Elektronický zdravotní záznam pacienta

Sdílení informací prostřednictvím pacienta E(P)HR – Electronic (Patient) Health Records Praktický lékař Odborný lékař 1 Odborný lékař 2 Občan - Pacient Lékárna Elektronický zdravotní záznam pacienta Laboratoř Zdravotnická záchranná služba Nemocnice

Přínosy elektronického sdílení informací Usnadnění práce - vyšší efektivita Předávání a sdílení zdravotnické dokumentace v elektronické podobě při využití standardizovaných informačních technologií (počítač se zabezpečením, odpovídající informační systém, zaručený elektronický podpis, konektivita /připojení k internetu/) umožní sdílení klinických dat potřebných k výkonu povolání zdravotníka: rychlost Výsledky indikovaných vyšetření jsou dostupná v reálném čase, bez potřeby dalšího zpracování (přepisování či zakládání dat kartoték) kvalita Zpracování, hledání a vytěžování elektronické zdravotnické dokumentace snižuje pravděpodobnost omylů a přehlédnutí podstatných informací v rámci poskytování zdravotní péče. Zároveň umožňuje nasazení mechanismů automatických připomínek /alertů/, odesílání zpráv /messaging/ a nástrojů pro podporu rozhodování /decission support/ bezpečnost Předávání zdravotnická dokumentace v elektronické prostřednictvím certifikovaných a standardizovaných služeb je lépe zdokumentováno a zabezpečeno vůči zneužití předávaných dat. Zdravotník minimalizuje nebo smluvně převádí riziko právních postihů.

Co je dnes k dispozici a co se připravuje? Existující kanály pro předávání zdravotnické dokumentace v elektronické podobě Integrované nemocniční informační systémy Vybrané informační systémy ve zdravotnictví odpovídající standardům – „paperless practice“ PACS Portály laboratorních výsledků, apod. Portály zdravotních pojišťoven podávání dávek přehledy nákladů čerpané péče ověření příslušnosti pojištěnce k pojišťovně Systém IZIP – sdílení klinických dat se souhlasem pacienta ambulantní a nemocniční záznamy, laboratorní výsledky, obrazová dokumentace, léky předepsané a vydané, emergentní údaje, anamnéza, přehled očkování, diagnózy, přehled nákladů čerpané péče Připravované kanály Předepisování léků - ePrescripce Podávání potvrzení o pracovní neschopnosti Lékařská posudková služba

Jak to může být jednoduché Co si musím pořídit Hardware – s odpovídající kapacitou pro zvolené softwarové řešení Software – upravený pro mou odbornost Zaručený elektronický podpis – od akreditované certifikační autority Internetové připojení – alespoň s rychlostí 256 kbit/s Zabezpečení – firewally, antiviry, spywary, (ochrana dat, počítače a uživatele) Pomoc s údržbou a aktualizacemi – „záplatování“, nové číselníky, sazebníky, přizpůsobování novým datovým rozhraním Servisní smlouvu - pro technickou podporu Smlouvu o zpracování osobních údajů - s poskytovatelem služby v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. Zaškolení a informační podporu Jednoduchost je základem úspěchu Zvolte služby agregované nejlépe od jediného dodavatele; vyhnete se tak zbytečným dohadováním a přehazování odpovědností. Práce s moderním počítačovým řešením nesmí být komplikovanější než na psacím stroji. Technologie zajišťuje dle Vámi zadaných pravidel předávání dokumentace ve správný čas a na určené místo. Počítač a informační technologie mají sloužit nám Nestaňme se sami otroky informačních technologií

Internet ve státní správě a samosprávě Děkuji za pozornost Tomas.Mladek@ehealthforum.cz