ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Jakub Nejepsa. - Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Předmět a prameny pracovního práva
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Institut veřejné služby
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Právní forma organizace
Odborové zväzy Čo je to a na čo to vlastne je (treba to vôbec?)
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Demokracie a její hodnoty
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Základní práva a svobody
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Právo sdružovací, kolektivní vyjednávání a sociální dialog v České republice Arnošt Blumentrit člen předsednictva OSD Subregionalní seminář MOP 16. – 17.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Institut ochránce práv dětí
Téma 7 Skončení pracovního poměru
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Správa sociálního zabezpečení
Živnostenský úřad.
Pracovně právní vztahy
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ekonomika malých a středních podniků
Sociální práce TEĎ a TADY II
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka

Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické, sociální a jiné zájmy. Definice: Odbory jsou organizace tvořené převážně ze zaměstnanců, jejichž hlavní aktivity zahrnují sjednávání mezd a zaměstnanecké podmínky pro své členy.

Historie ve zkratce Prvně se představa objevuje v 18. století v Evropě Církví schváleny na konci 19. století V ČR od roku 1870 – zákon o koaliční svobodě → Národní odborová ústředna zaměstnanecká (NOÚZ) + Ústředí veřejných zaměstnanců (ÚVZ) Po 2. světové válce NOÚZ → Revoluční odborové hnutí (ROH) Po sametové revoluci ROH → Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS)

Práva odborů Právo vykonávat kontrolu nad stavem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Právo vykonávat kontrolu nad dodržováním pracovně- právních předpisů Může zastupovat svého člena v pracovně-právním sporu se zaměstnavatelem Právo spolurozhodovat se zaměstnavatelem o: fondu kulturních a sociálních potřeb, kolektivní smlouvě, rozvázání pracovního poměru, dovolených,…

Povinnosti odborů Zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o nichž se dozvědí při výkonu své funkce, pokud by jejím porušením mohlo dojít k porušení oprávněných zájmů zaměstnavatele

Povinnosti zaměstnavatele Informuje odbory o vývoji mezd a ekonomické situaci podniku Musí projednat s odbory převod zaměstnance na jinou práci než odpovídá pracovní smlouvě Musí s odborovým orgánem předem projednat výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru V případě hromadného propuštění projednat s odbory možnosti řešení Působí-li u jednoho zaměstnavatele více odborů, musí informovat všechny odbory Musí na své náklady vytvořit vhodné podmínky k činnosti

Výhody odborů Mohou výrazně usnadnit zaměstnavateli informační povinnost vůči zaměstnancům Mohou ušetřit peníze tak, že upozorní na nedodržování nebo porušování pracovně-právních předpisů nebo povinností souvisejících s bezpečností práce a ochranou zdraví při práci

Jak založit odbory? Odborovou organizaci mohou založit již tři zaměstnanci, kteří nemusí pracovat pro jednoho zaměstnavatele, ale alespoň jednomu z nich musí být 18 let Mohou ji založit „na vlastní pěst“ nebo podáním přihlášky do profesního odborového svazu (snazší)

Seznam odborových organizací v ČR Českomoravská konfederace odborových svazů, ČMKOS Asociace samostatných Odborů, ASO Konfederace umění kultury, KUK Křesťanská odborová koalice, KOK Odborové Sdružení Čech, Moravy a Slezska, OSČMS Odborový svaz Rovnost, OSR