BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Metody dělení složek směsí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Alkoholy.
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
SACHARIDY.
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
Alkoholy a fenoly.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Destilace Mgr. Helena Roubalová
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
Zdroje organických sloučenin
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
CUKRY = SACHARIDY.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Sacharóza – výroba cukru
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Transkript prezentace:

BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL

Výroba kvasného ethanolu C2H5OH použití: • surovina pro potravinářský průmysl, základ všech alkoholických nápojů • rozpouštědlo v lékařství a farmacií • desinfekční prostředek • surovina pro chemický průmysl

výchozí suroviny: • řepný cukr (melasa = roztok sacharózy odpadající při výrobě cukru) • rostlinný škrob (brambory, pšenice, kukuřice) • sulfitové výluhy (odpadají při výrobě celulózy ) • kulturní lihovarské kvasinky Saccharomyces

princip výroby: • složitější sacharidy se postupně štěpí na jednodušší a až na monosacharidy • monosacharidy jsou po přidání lihovarnických kvasinek, obsahujících enzym zymazu sledem biochemických reakcí enzymaticky přeměněny na ethanol a oxid uhličitý • další reakce vedou ke vzniku kyselin a vyšších alkoholů - vzniká tzv. přiboudlina, je tvořena hlavně isoamylalkoholem

postup: a) příprava zápary - roztok jednoduchých cukrů o vhodné koncentraci a pH melasa se ředí na 20%, přidává se roztok superfosfátu a síranu amonného, pH se upraví na 5 bramborový škrob: brambory se rozvaří, uvolněný škrob propere, přidá se rozdrcený naklíčený slad (enzym amyláza), při teplotě asi 58°C amyláza rozštěpí škrob na glukózu, další úprava jako u melasy zápara se mísí s lihovarnickými kvasinkami a vede do kvasných tanků

vzniklý oxid uhličitý se používá při výrobě nápojů b) lihové kvašení - probíhá kontinuálně v baterii kvasných tanků při teplotě 25 - 30°C po dobu 3 dnů reakce: C6H12O6 kvasinky (zymaza) 2 C2H5OH + 2 CO2 zkvašená zápara obsahující 8 – 10 % C2H5OH, čistý ethanol se oddělí od zkvašené zápary destilací vzniklý oxid uhličitý se používá při výrobě nápojů pevný zbytek + kvasinky: částečně se přidávají k novému roztoku, část se používá jako droždí  

c) I. fáze destilace = deflegmace   c) I. fáze destilace = deflegmace při destilaci v destilačních kolonách se oddělí ethanol od ostatních složek zápary (směs vody, nezkvašeného cukru,… surový líh obsahuje malé množství nečistot, které nepříznivě ovlivňují chuť a vůni destilátu, rafinace (čištění) se provádí rektifikací

d) II. fáze destilace = rektifikace oddělí se nízkovroucí podíl (aldehydy, organické kyseliny a jejich estery: acetaldehyd, ethylacetát, methanol - nevzniká při výrobě lihu z melasy) a výševroucí podíly tzv. přiboudlina (např. isoamylalkohol) získaný líh obsahuje 96 % ethanolu a 4 % vody a další destilací se složení azeotropní směsi nemění absolutní 100%ní ethanol se dá získat přidáním benzenu a další destilací vzniklé směsí

postupně nejprve vydestiluje voda s částí benzenu, potom benzen s částí lihu, na závěr destiluje čistý bezvodý líh (99,7 %) Poznámka:   Stejný princip se uplatňuje i při výrobách alkoholických nápojů (pivo, víno a ovocné destiláty).

Alkoholické nápoje výchozí suroviny: přírodní suroviny, obsahující sacharidy (ovocné šťávy, šťáva z vinných hroznů) zpracování: přímé zkvašování Hotové výrobky obsahují rozdílné procento alkoholu (pivo 2 – 5% výjimečně i více, vína asi 11,5 –13 obj %, silnější alkoholické nápoje (destiláty) nejčastěji 37, 40, 45 obj %, někdy i více).  Syntetická výroba: katalytická hydratace ethenu CH2=CH2 + H2O → C2H5OH Katalyzátor: kyselina fosforečná na oxidu křemičitém