Management cestovního ruchu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka Klubu českých turistů na roky 2008 a 2009 EUROBEDS.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio – CZ.1.07/2.2.00/ "InoBio - Inovace biologických a lesnických.
CESTOVNÍ RUCH Přednáška Cestovní kanceláře
ST LUCIA ČESKO – NĚMECKÉ CENTRUM PROVOZNÍ ŘÁD. Zřizovatelem KC je společnost B O H E M I A S, s.r.o. Tento provozní řád vydává vedení společnosti za účelem.
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
cestovné tuzemské cestovné zahraniční
CK – činnosti touroperátora
ZÁJEZD DO ANGLIE NE – PÁ Odjezd: 19:00 Příjezd: 14:00 Sraz u školy nejpozději 18:30!
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_01_12 Zpracovala:Mgr. Petra Velebová Datum:1.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Vítáme vás na semináři vedoucích klubů Asociace malých debrujárů ČR – Hotel Ogar Luhačovice-Pozlovice.
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Destinační management TO Jeseníky-východ
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
S námi si konečně odpočinete…
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_99.
Pojištění v CR = placená služba proti nahodilým a nepředvídatelným událostem = právo účastníka na výplatu peněžních prostředků souvisejících s úhradou.
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Management cestovního ruchu
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Cestovní kanceláře a agentury
Anglie a Paříž pro základní školy
Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006
Pracovní cesty a cestovní náhrady
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
VY_32_INOVACE_CER_4 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Povinnosti průvodce během zájezdu - řešení Jméno.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_16.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
1. Úvodní hodina – Postavení a činnost CK. Činnost CK a CA Zákon o živnostenském podnikání Podmínky provozování CK Podmínky provozování CA.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Veřejná služba 2017.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
NABÍDKA ZÁJEZDŮ LÉTO 2007 vlastní spací pytel a karimatka
MAP – Místní akční plán ORP RK
Odjezd: 19:00 Příjezd: cca13:00
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Kalkulace ceny zájezdu
Trasování a sestavení programu zájezdu
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Povinnosti průvodce CR při vzniku mimořádných situací
Písemnosti při organizaci a řízení podniku III
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Postavení CR v hospodářství
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Průvodcovské služby Vachová 4.B.
Organizační pokyny: Odjezd ve sobotu v 7:45 od školy (u bazénu)
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Management cestovního ruchu Služby průvodce cestovního ruchu 7. Přednáška Ing. Ida Vajčnerová, Ph.D. idava@mendelu.cz

Služby průvodce CR Kvalita průvodce je jedním z měřítek hodnocení standardu služeb CR Odborná připravenost Fyzické dispozice Osobnost

Živnostenské oprávnění dle novely Zákona o živnostenském podnikání z 1.7.2008 Živnost volná Provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu Původně vázané živnosti: Provozování CA, Průvodcovská činnost v oblasti CR, Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb

Průvodcovská zkouška Není povinná, lze ji vykonat u vybrané organizace (2001-2008 stanovena vyhláškou 259/2001 Sb.) Kvalifikační zkouška Jazyková zkouška Kurz průvodce CR Kurz průvodce pro region

Norma EU pro služby cestovního ruchu Vedoucí zájezdu(tour manager) Doprovod zájezdu(tour escort) Místní zástupce(local representativ) Průvodce cestovního ruchu(tourist guide) Animátor, koordinátor(animateur/activity) Hosteska(host) Horský vůdce(mountain guide) Sportovní instruktor(sports instructor) Vedoucí okružní plavby(cruise director)

Předmět činnosti průvodce CR Opakovaný doprovod skupin účastníků CR, případně i jednotlivců, zajištění dodržování dohodnutého programu a sjednaného standardu služeb, poskytování informací.

Funkce průvodce Organizátor Informátor Tlumočník Zprostředkovatel

Příprava průvodce CR na zájezd Přidělení zájezdu (pobytu) průvodci Zpracování informačního minima Topografická příprava Psychologická příprava Chronologická příprava Příprava slovního projevu (výkladu)

Pracovní agenda průvodce při převzetí zájezdu Spolupráce průvodce s CK Převzetí zájezdu v CK Seznamy účastníků (zasedací pořádek, struktura ubytování) Vouchery Finanční prostředky, jízdenky, vstupenky,.. Formuláře Informace o dohodách s partnery Kontakty Materiály pro klienty Osobní vybavení průvodce- mapy, léky,..

Pracovní agenda průvodce v průběhu zájezdu Manipulace s doklady, peněžními prostředky a pomůckami během zájezdu Plnění programu Organizace účastníků (příjezd, odjezd, výlety,..) Zajišťování realizace služeb Kontrola rozsahu a kvality služeb Řešení mimořádných událostí (ztráta dokladů, pojistná událost, stávka, havárie,..) Poskytování informací

Vyhodnocení a vyúčtování zájezdu Písemně Nejpozději do tří pracovních dnů po ukončení akce Závazné poznatky ihned Vyhodnocení zájezdu Vyúčtování výdajů Odevzdání ostatních dokladů a pomůcek Odměna průvodce

Psychologické aspekty v činnosti průvodce CR Styl práce průvodce Skupiny účastníků Formální, smíšená, neformální Typologie účastníků Podle temperamentu Podle individuálních rysů Podle provenience Společenský protokol průvodce

Asociace průvodců ČR Vznik roku 2001 jako občanské sdružení průvodců v oblasti cestovního ruchu. Členy asociace jsou kvalifikovaní průvodci: doprovázející zájezdy cizích i domácích turistů u nás, doprovázející zahraniční zájezdy, místní odborní průvodci, průvodci v památkových objektech naší země.

Kalkulace nákladů na průvodce Odměna - denní smluvená částka Stravné(diety)- zákon č.119/1992 Sb., o cestovních náhradách (novela z roku 2004 stravné v ČR při cestě delší než 5 hodin 58-165 Kč) Vyhláška MF ČR č.435/2003 Sb. o poskytování stravného v cizí měně při služebních cestách do zahraničí EU 40-45 EUR Ostatní země 35-60 EUR Částečné stravování Snídaně-20% Oběd nebo večeře-40%

Kalkulace nákladů na průvodce Ubytování průvodce-obvykle každá 21 osoba zdarma Vstupné do objektů-obvykle zdarma Akce za pevné ceny-divadlo,.. Mimořádné jízdné-lanovka, loď,.. Odměna pro průvodce s licencí