Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Kultura francké říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Arabská říše … vznik a vývoj.
Shrnutí učiva raného středověku
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Franská říše a Karel Veliký
FRANSKÁ ŘÍŠE.
franský král, bavorský vévoda, římský císař
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Raný středověk 5. – 11. století
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
Franská říše 7. ročník.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název dokumentu: Francká říše Autor: PhDr. Jana Burianová
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Dějepis Raný středověk 2.
Středověká kultura Románský sloh
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Karel Veliký ( ) III-02.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Počátky Svaté říše římské
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Franská říše.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Francká říše.
Franská říše
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Svatá říše římská, Rusko
Franská říše 7. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Francká říše Petr Procházka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
FRANCKÁ ŘÍŠE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Francká říše Merovejské období
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Francká říše.
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Historické počátky středověké Evropy
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francká říše.
Franská říše opakování.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Evropa po pádu říše západořímské

Chlodvík (rod Merovejců) sjednotitel říše, první král Franků Frankové za Chlodvíka přijali křesťanství (jako jediní barbaři) po jeho smrti je království oslabeno a spravováno majordomy Křest Chlodvíka, jedna z událostí kladených na počátek francouzské historie

Hrad Altes Schloss založený roku 629 Dagobertem Bojoval mimo jiné se Sámem, kterým byl v bitvě u Wogastisburgu roku 631 poražen. Po jeho vládě nastává období vlády majordomů. Hrad Altes Schloss založený roku 629 Dagobertem

Karel Martel 732 porazil v bitvě u Poitiers Araby. Tím zastavil jejich postup a zachránil křesťanskou kulturu před náporem islámu. Náhrobek Karla Martela v St. Denis

majordomus, syn Karla Martela, Pipin Krátký (741-768) majordomus, syn Karla Martela, s podporou papeže sesazuje krále a sám se jím stává, porazil Lombarďany v Itálii a dal část jejich území kolem Říma papeži – vznik papežského státu. Ochráncem papežů přestává být Byzanc a stává se jím Franská říše. . Porazil Lombarďany v Itálii a dal část jejich území kolem Říma papeži – vznik papežského státu: Pipin se tak odvděčil papeži za uznání svého královského titulu. Tento stát zanikl až roku 1870 a byl 1929 obnoven v miniaturní podobě jako Vatikán.

Karel Veliký na malbě Albrechta Dürera nejvýznamnější franský král bojoval proti Arabům na Pyrenejském poloostrově – Píseň o Rolandovi vytváří obrovské impérium - pro lepší správu ho rozdělil na menší územní celky - hrabství (tam vládla hrabata) a pohraniční marky – okrajové oblasti s vojáky, kteří měli zadržet útoky nepřátel (v čele markrabata) Karel Veliký na malbě Albrechta Dürera

800 – Karel papežem (Lev III.) korunován císařskou korunou = obnovení západního císařství (položeny základy Svaté říše římské). Došlo k odtržení Byzance od západní Evropy. Korunovace Karla Velikého císařem

Franská říše okol roku 800 území platící mírovou daň Cáchy

Karolinská renesance – kultura doby Karla Velikého – inspirace antikou, kterou se snažila napodobit; položila základ k vytvoření románského slohu Jezdecká soška Karla Velikého, jediná bronzová plastika lidské postavy, která se dochovala z 8. století.

Jednou z mála dochovaných staveb doby karolinské je brána kláštera v Lorch.

Katedrála Panny Marie v Cáchách Katedrála Panny Marie v Cáchách. Její historie sahá do roku 786, kdy Karel Veliký založil kapli P. Marie, jež se později stala jádrem mohutnější církevní stavby. Zde byli v letech 936 až 1531 korunováni na římské krále panovníci Svaté říše římské.

oblíbeného sídla v Cáchách (Aachen, Německo) Trůn Karla Velikého sestavený z mramorových desek stojí v palácové kapli oblíbeného sídla v Cáchách (Aachen, Německo) Na tomto trůnu byli korunování římští králové.

Relikviáře s ostatky Karla Velikého z dómu v Cáchách

Ve Franské říši se setkáváme i s vytříbeným užitým uměním. Svědčí o tom i skleněné poháry pocházející ze 4. – 6. století.

Karolínská minuskule – písmo, z něhož vznikla v renesanci latinka Merovejské písmo Karolínská minuskule – písmo, z něhož vznikla v renesanci latinka

Karel Veliký a jeho syn Ludvík Pobožný

Ludvík Pobožný syn Karla Velikého opíral svou moc o rádce z řad církve mezi jeho syny propukly spory o dědictví 843 – verdunská smlouva = rozdělení říše mezi syny Ludvíka

Východofranská říše – Ludvík Němec (Německo) Západofranská říše - Karel Holý ( později Francie) Východofranská říše – Ludvík Němec (Německo) Lotharingie – Lothar (jednotný stát tam nevznikl) Byli slabými vládci a bojovali mezi sebou. Navíc čelili nájezdům Vikingů, Maďarů a muslimů. Západní Evropa je navždy roztříštěna mezi jednotlivé státy. Titul římského císaře zaniká.

Jedna z iluminací tzv. první Bible Karla Holého z 9 Jedna z iluminací tzv. první Bible Karla Holého z 9. století, která představuje vševládce obklopeného evangelisty a proroky.

Relikviář ze Sainte – Foy pochází z konce 10. století, jedno Lotharův kříž - pochází z doby kol. roku 1000, z pokladové sbírky dómu v Cáchách Relikviář ze Sainte – Foy pochází z konce 10. století, jedno z nejvýznamnějších děl francouzského zlatnictví všech dob

Franská říše Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Beneš, Zdeněk: Dějepis pro střední odborné školy 1. SPL-Práce, Praha 2001 Beneš, Zdeněk: Dějiny středověku. SPL-Práce, Praha 1994 Čapek, Vratislav, Pátek, Jaroslav: Světové dějiny I. Fortuna, Praha 1992 Čornej, Petr a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, SNP, Praha 2002 Pijoan, José: Dějiny umění 3. ODEON, Praha 1993 Sochrová , Marie: Dějepis v kostce pro střední školy, Fragment, Havlíčkův Brod 1997 http://cs.wikipedia.org/ http://de.wikipedia.org/ http://www.phil.muni.cz/ http://www.phil.muni.cz/muzeo/mui03obrazky/obr20.php@page=11.html