Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Rudolf II. rudolfínská doba rudolfínská Praha.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Rudolf II. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Císař Rudolf II. Habsburský
České stavovské povstání Bitva na Bílé hoře
Baroko v Čechách Dobové pozadí
České stavovské povstání
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
Jagellonci na českém trůně
České země v předbělohorském období
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
České stavovské povstání
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
České země od nástupu Habsburků po třicetiletou válku
Habsburkové na českém trůně
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Nástup Habsburků na český trůn
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCísař Rudolf II. – Praha centrum Evropy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Boj českých stavů proti Habsburkům
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
OPAKOVÁNÍ – POČÁTKY NOVOVĚKU
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Národní obrození – úvod
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Nástup Habsburků na český trůn
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Katedra historie FP TUL
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Počátek vlády Habsburků
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_13_RUDOLF II. TEMA:
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
NOVOVĚK Kapitola IV. ČESKÉ ZEMĚ PŘED BÍLOU HOROU.
JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ
Třicetiletá válka Období
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Habsburkové Do 17.Století
Bouřlivý rok 1848.
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
České stavovské povstání
Ferdinand I., Maxmilián II., Rudolf II. CLIL - ověřování
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rudolf II. Habsburský.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové na českém trůně

Ferdinand I. Habsburský

 Ferdinand I. se snažil upevnit panovnickou moc na úkor stavů.  Vytvářel nové úřady podřízené pouze své osobě.  Mezi panovníkem a stavy vládlo silné napětí.

 Napětí vyvrcholilo, když stavy odmítly pomoci Ferdinandovi I. při vojenském tažení.  Panovník nechal pro výstrahu popravit na Hradčanském náměstí dva šlechtice a dva zástupce městského stavu. na Hradčanském náměstí dva šlechtice a dva zástupce městského stavu. Potrestána byla i města. Ta musela platit panovníkovi posudné. Potrestána byla i města. Ta musela platit panovníkovi posudné. Posudné = poplatek z každého sudu piva

Jezuité  Roku 1556 pozval Ferdinand I. do českých zemí jezuity.  Jezuité šířili katolickou víru.  Křesťanství se snažili šířit zábavnou formou. (Pořádali například divadelní přestavení.)

Klady a zápory působení jezuitů  Jezuité podporovali vzdělanost, zakládali školy.  Neexistovala však svoboda náboženství.  Mnohé knihy byly zabavovány cenzurou a páleny.

Maxmilián II. (I.)

Maxmilián II. s rodinou  Vládl v letech  Choval sympatie k protestantům. k protestantům. Protestanti = vyznavači křesťanského, ale nekatolického vyznání

Česká konfese  Roku 1575 Maxmilián ústně schválil Českou konfesi.  Ta povolovala protestantské vyznání.  Panovník konfesi, kterou přijal pod tlakem, později odvolal. Konfese = náboženské vyznání

Rudolf II. ( ) Dílo Giuseppe Arcimbolda

Rudolf jako patnáctiletý  Ačkoliv Rudolf II. oplýval značnou inteligencí, nebyl duševně zdráv.  Své sídlo přenesl do Prahy.  Císař se přikláněl ke katolickému náboženství.  Měl spory se svým bratrem Matyášem, který toužil převzít vládu. 

Rudolfův Majestát  Rudolfa v boji s Matyášem podpořily nekatolické stavy.  Ten je roku 1609 odměnil vydáním Majestátu.  Majestát Rudolfa II. písemně stvrzoval Českou konfesi, tj. zrovnoprávňoval nekatolická vyznání s katolickým náboženstvím.

Majestát Rudolfa II. Majestát Rudolfa II.

Rudolfínská Praha  Rudolf II. podporoval umělce a učence.  Do Prahy zval významné astronomy a alchymisty.  V Praze shromáždil cenné umělecké sbírky.  K této době se váže pověst o vytvoření umělého člověka - golema. o vytvoření umělého člověka - golema. Golem, podoba z filmu Císařův pekař

Konec vlády  Rudolf byl donucen vzdát se vlády poté, co do Čech pozval vojsko Pasovských.  Ti svým hrůzným řáděním popudili nejen nekatolické obyvatele, ale i věrné katolíky.  Rudolf II. byl dokonce krátce vězněn na Pražském hradě.

Matyáš ( )

 Své sídlo přenesl zpět do Vídně.  Jeho vláda je obdobím pokatoličťování.  Dochází k porušování Rudolfova Majestátu.

Další Habsburkové Ferdinand II. Štýrský  Za jeho vlády došlo roku 1618 k defenestraci na Pražském hradě. Ferdinand III. Ferdinand III.

Josef I. Josef I. Leopold I. Leopold I.

Karel VI. ( )  Roku 1713 vydal Pragmatickou sankci.  Ta zaručovala nedělitelnost habsburské monarchie a v případě vymření Habsburků v mužské linii nástupnictví v linii ženské. v případě vymření Habsburků v mužské linii nástupnictví v linii ženské.  Na jejím základě nastoupila na český trůn Marie Terezie.

Procvičování  „My Rudolf Druhý činíme tímto listem: aby jak stav panský, rytířský, tak Pražané, horníci a jiná města s lidmi poddanými náboženství své pod obojí volně a svobodně beze všech překážek vykonávati mohli…“ aby jak stav panský, rytířský, tak Pražané, horníci a jiná města s lidmi poddanými náboženství své pod obojí volně a svobodně beze všech překážek vykonávati mohli…“ Z jaké listiny je tato ukázka?

Seřaď chronologicky panovníky:  Matyáš  Maxmilián II.  Karel VI.  Rudolf II.  Ferdinand I. Habsburský

Ke kterému panovníkovi se vztahují následující obrázky?

(Zdroj obrázků – )