Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České stavovské povstání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České stavovské povstání"— Transkript prezentace:

1 České stavovské povstání
Dějepis 7. ročník

2 Časová přímka Jagellonci Habsburkové
Zařaď na časovou osu dobu vlády Habsburků. Po kterém panovnickém rodu přicházejí na trůn? 1526 Jagellonci Habsburkové

3 Kdo z uvedených osobností nepatří mezi Habsburky?
Maxmilián II. Přemysl Otakar I. Rudolf II. Karel IV. Vladislav II. Zikmund Sámo Matyáš II. Václav I. Ferdinand I. Václav IV. Ludvík II.

4 Vladislav II. Jagellonský
Králové českých zemí V českém království již vládli: Král cizinec Husitský král Král „Dobře“ Král železný a zlatý Doplň k nim správně jména a panovnické rody. . Jan Lucemburský Jiří z Poděbrad Vladislav II. Jagellonský Přemysl Otakar II.

5 ? Poznáš podle nápovědy, kdo jsem ?
Rudolf II. Habsburský Poznáš podle nápovědy, kdo jsem ? Jsem římský císař, král český, uherský a chorvatský! Zajímá mě umění a „přírodověda“ (tedy spíše alchymie). Sídlil jsem na Pražském hradě. Vydávám listinu, která potvrzovala svobodu náboženství v Českém království. Natočili o mně českou filmovou (dvoj)pohádku Císařův pekař a Pekařův císař.

6 ? Poznáš podle nápovědy, kdo jsem ?
Matyáš Habsburský Poznáš podle nápovědy, kdo jsem ? Po smrti bratra Rudolfa jsem byl uznán právoplatným dědicem. Se svým dvorem přesídlil do Vídně. Na Pražský hrad jsem dosadil královské úředníky – místodržící. Vydal jsem zákaz svolávat zemské sněmy a sjezdy nekatolíků.

7 Defenestrace se vůdcové české šlechty dohodli, že ráno půjdou na Hrad. Na hradě zastihli místodržící Viléma Slavatu z Chlumu a Jaroslava Bořitu z Martinic. Došlo k hádce a oba místodržící byli spolu s písařem Filipem Fabriciem vyhozeni z okna české kanceláře. Všichni spadli z výšky asi 16 metrů do hromady odpadků, a proto přežili.

8 Počátek českého stavovského povstání
Defenestrace r Vysvětli pojem: defenestrace

9 Kvůli své pouze roční vládě
Fridrich Falcký N Víš, jak se mu v Čechách říkalo? Jeho přezdívku vyluštíš v přesmyčce. Víš, proč se mu tak říkalo? Z Á M Í ZIMNÍ KRÁL K Kvůli své pouze roční vládě L I R

10 Bitva na Bílé hoře 8. listopadu 1620 konala bitva na Bílé hoře. Ta trvala přibližně 2 hodiny, účastnilo se jí bojovníků a znamenala faktický konec českého stavovského povstání. Na české straně padlo v řádném boji málo lidu, mnoho vojska však bylo pobito na útěku. Nejvíce pěchoty a jízdy zahynulo u letohrádku Hvězda.

11 Důsledky Na trůn nastoupil Habsburk – Ferdinand II. – začaly represe:
všem vzbouřencům zkonfiskovat majetek (vyvlastnit a zabavit majetek). vzbouřenou šlechtu zatknout, odsoudit a popravit z 90% našich nekatolíků udělat 100% katolíků

12 Dějiny českého udatného národa
.cz/ivysilani/ dejiny- udatneho- ceskeho- naroda/ bila-hora/

13 ……a teď si zopakujeme!!! Defenestrace Majestát: rekatolizace:
CERTEFEDANES vyhození z okna Defenestrace Majestát: rekatolizace: SJATEMÁT dokument Rudolfa II., zajišťující svobodu vyznání, 1609 KIZORATACELE snaha o navrácení věřících evangelíků do římskokatolické církve

14 Doplň správnou odpověď ANO -NE
1/ V době nástupu Habsburků existovaly v českých zemích 3 stavy 3/ Fridrichovi Falckému se říkalo „roční král“ 4/ Českým stavovským povstáním začala dvacetiletá válka 5/Bitvu na Bílé hoře vyhráli čeští stavové ANO NE NE NE

15 Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: enborch_003.jpg rz.1618.jpg Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)


Stáhnout ppt "České stavovské povstání"

Podobné prezentace


Reklamy Google