Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České stavovské povstání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České stavovské povstání"— Transkript prezentace:

1 České stavovské povstání
Dějepis 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_České stavovské povstání

2 Přiřaď událost: nástup Habsburků nástup Jagellonců nástup Lucemburků
1526 nástup Habsburků 1471 nástup Jagellonců 1310 nástup Lucemburků 1306 vymření Přemyslovců

3 Rozsah habsburské říše
Učebnice zadní strana obálky Které země tvořily habsburské království? české země Uhry rakouské země

4 Kteří Habsburkové u nás vládli do r. 1618?
Prostuduj: Učebnice str. 57 obrázek v liště Dokument Přiřaď 1. odboj proti Habsburkům Majestát Matyáš Rudolf II. Maxmilián HROCH, Miroslav, et al. Dějepis : Středověk pro základní školy 3. díl. Praha : Práce, s. Ferdinand I.

5 Po Rudolfovi II. Rudolf nemocný, neschopný vlády 1611 vystřídán – Matyáš Rudolf zemřel v lednu 1612

6 Matyáš

7 Matyáš po volbě odjel z Čech, sídlil ve Vídni
neměl dědice – už za svého života prosadil, že po něm bude vládnout jeho příbuzný Ferdinand II. slíbil, že bude uznávat Majestát (náboženskou svobodu) sliby neplnil prosazování katolického náboženství, boření nekatolických kostelů správa v českých zemích v rukou místodržících (slovníček str. 60) HROCH, Miroslav, et al. Dějepis : Středověk pro základní školy 3. díl. Praha : Práce, s.

8 1618 květen 1618 čeští nekatolíci nespokojení delegace na Pražský hrad
jednání s místodržícími Jaroslav Bořita, Vilém Slavata neúspěšné jednání defenestrace

9 (2.) pražská defenestrace 23. 5. 1618
Kdy byla 1. defenestrace? Další defenestrace málo známá – vyhození konšelů pražských z oken radnic za Jagellonců místodržící Jaroslav Bořita, Vilém Slavata a písař Fabricius

10 Pražská defenestrace na vyobrazení dobového letáku

11 České stavovské povstání
Češi začínají otevřený boj proti Habsburkům – povstání zvolena vláda třiceti direktorů slovníček str. 60 – direktor zástupci tří stavů zároveň příprava vojska – najímání vojáků HROCH, Miroslav, et al. Dějepis : Středověk pro základní školy 3. díl. Praha : Práce, s.

12 Fridrich Falcký 1619 – Matyáš zemřel Češi odmítli uznat Ferdinanda II.
zvolen Fridrich Falcký nekatolík, příbuzný anglického krále prý vlídný, laskavý, ale nezkušený

13 Vojenská střetnutí čeští nekatolíci x Habsburkové
Učebnice str. 60 poslední odstavec Která armáda byla lépe placená? Kde a kdy se odehrála rozhodující bitva? Kdo zvítězil? Jaký byl osud Fridricha Falckého? HROCH, Miroslav, et al. Dějepis : Středověk pro základní školy 3. díl. Praha : Práce, s. – bitva na Bílé hoře

14 Dnes na bývalém bojišti – okraj Prahy

15 Více o bitvě Z Wikipedie
Fotografie z dobové ukázky bitvy na Bílé hoře konané 2. 9. 2006:

16 Události po bitvě Fridrich se vydal na bojiště. Cestou se setkal s knížaty, kteří utíkali z bitvy na uřícených koních. Ti sdělili smutnou novinu o prohrané bitvě. Král dojel k bráně a vystoupil na hradby, aby se přesvědčil sám. Král pochopil, že bitva je ztracena. Fridrich a jeho rodina odejeli z Hradu a ukryli se ve městě. Druhý den královna s malým synem vstoupila do vozu, král usedl na koně a za nimi jela řada vozů, na nichž bylo naloženo stříbro a jiné dražší věci královského dvora. Připojilo se několik nejvyšších zemských úředníků a jiných cizích šlechticů, odejelo asi 300 lidí. Nejvyšší zemští úředníci se snažili uklidnit lid, ale nakonec Prahu také opustili. Císařské vojsko vtrhlo do Prahy. Všechny tři stavy kapitulovaly.

17 Ztráty: Na české straně padlo v boji poměrně málo vojáků, mnoho však bylo pobito na útěku, nejvíce u letohrádku Hvězda. Počet padlých mohl být kolem 5000 mužů, ale údaje se rozcházejí. Češi ztratili všechna děla, zásobovací vozy, další zbraně a asi 5000 koní. Ztráty na straně habsburského vojska se také různí – vojáků.

18 České stavovské povstání
Matyáš prosadil, že jeho nástupcem bude Ferdinand II. Matyáš nedodržoval Majestát. Zástupci českých nekatolíků na Pražský hrad – jednání s místodržícími. pražská defenestrace – z oken Hradu vyhozeni místodržící Jaroslav Bořita a Vilém Slavata a jejich písař. Začal otevřený boj s Habsburky. Češi si zvolili svou vládu. Odmítli, aby po smrti Matyáše nastoupil Ferdinand II. a zvolili si svého krále – Fridrich Falcký (příbuzný angl. krále) – vládl jen 1 rok – nazýván „zimní král“ – boje na několika místech – bitva na Bílé hoře – rozhodující střetnutí – Češi poraženi.

19 Zdroje: HROCH, Miroslav, et al. Dějepis : Středověk pro základní školy 3. díl. Praha : Práce, s.


Stáhnout ppt "České stavovské povstání"

Podobné prezentace


Reklamy Google