Pojištění v mezinárodním obchodním styku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
Advertisements

Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Evropská soukromá společnost s r. o
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Pojištění v ZOB. Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Cestovní kanceláře a agentury
Komerční pojišťovna.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Právní procesy.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_18.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Komerční pojišťovna.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Další vnitrostátní předpisy
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Transkript prezentace:

Pojištění v mezinárodním obchodním styku zákon č. 185/1991 Sb. o pojišťovnictví č. 320/1993 Sb č. 60/1995 Sb. č- 149/1995 Sb. vyhláška č. 52/1994 Sb. tvorba, použití a způsob umístění prostředků technických rezerv pojišťoven občanský zákoník vyhláška č. 492/1991 Sb. rozsah a podmínky zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobené motorovým vozidlem novely vyhláška č. 98/1996 Sb. odpovědnost zaměstnavatele za škodu a ublížení na zdraví vyhláška č. 125/1993 Sb. podmínky a sazby pojištění

Česká asociace pojišťoven zájmové sdružení pojišťoven založené podle občanského zákoníku dne 8.12.1996 zapsáno do registru sdružení soustřeďuje kolem 35 pojišťoven zakládající pojišťovny - 14 členů sdružení

Právní formy pojišťoven pro české osoby - a.s., družstva, státní podnik pro zahraniční osoby - pouze a.s. Předmět podnikání pojišťovací činnost - záchranná - zprostředkovatelská zajišťovací činnost související činnost Předpoklady k podnikání v pojišťovnictví kauce 10 mil. Kč obchodně podnikatelský plán všeobecné pojistné podmínky specifikace pojistné události splatnost pojistného a jeho výpočet

dodržování pravidla solventnosti Fondy pojišťoven životní pojištění neživotní pojištění zábrany - např. příspěvky na hasičské vybavení dodržování pravidla solventnosti Dozorčí orgány státní instituce - Státní kontrolní úřad Ministerstvo financí

Formy pojištění smluvní zákonné dobrovolné povinné civilní letectví pro provozovatele myslivost advokacie notáři autorizovaní pracovníci členové lékařské komory zákonné na skutečnosti, na které zákon pojištění ukládá dle právních předpisů s určením pojišťovny, která bude úkol plnit

Cíl pojištění EKONOMICKÝ VÝZNAM A PŘÍNOSY chránit pojištěného před finančními důsledky vzniklé škody, ke kterým došlo u pojištěných rizik je nástrojem pro vytváření devizových rezerv EKONOMICKÝ VÝZNAM A PŘÍNOSY Vytváří pojistnou rezervu na krytí nahodilých událostí Krytím rizik z předem vytvořeného pojistného fondu vytváří předpoklady k plynulosti reprodukčního procesu Napomáhá rozvoji podnikatelského klimatu Zdroj devizových příjmů prodejem svých služeb do zahraničí Vytváří možnosti pro hladký a bezrizikový průběh obchodních operací se zahraničím

Základní pojmy Pojištění karga pojištění zboží Pojištění kaska pojištění dopravního prostředku /zejména námořního a leteckého/ Pojistný fond slouží pro odstranění nebo zmírnění následků škody – pojistné události. POJISTITEL každá pojišťovna, která se v pojistné smlouvě s pojistníkem zavazuje nahradit škodu způsobilou nahodilou událostí pojistníkovi nebo třetí osobě v jejíž prospěch byly pojistná smlouva uzavřená – pojištěnému POJISTNÍK fyzická nebo právnická osoba, která uzavře nebo v čí prospěch je uzavřena s pojistitelem pojistnou smlouvu za účelem pojištění určitého zájmu. CEDENT zajistník

SPEKULACE Pojmy Pojistná hodnota Pojistná částka Hodnota pojištěné zásilky v okamžiku sjednání pojistné smlouvy Hodnota zboží + dopravné + náklady spojené s přepravou + náklady na pojištění + clo + očekávaný zisk (10 %) Pojistná částka Částka, na kterou je zásilka pojištěna, měla by být totožná s pojistnou hodnotou. SPEKULACE Nadpojištění Podpojištění

Pojmy Pojistná událost = škoda, která se bezprostředně týká pojistného zájmu pojistníka Objektivní – přírodní vlivy, nelze předpovídat Subjektivní – škoda, způsobená selháním lidského faktoru Pojistník je povinen oznámit pojistné události včas pojistiteli a zajistit zjištění příčiny a rozsah škody havarijním komisařem. Zanedbání výše uvedených povinností může mít za následek krácení pojistné náhrady nebo její úplné odmítnutí. Likvidace škod Ukončení řešení pojistné události. Zjištění havarijním komisařem není pro pojistitele závazná !!! Konečný názor vyjadřuje pojistitel.

Pojistné podmínky Vztah mezi pojistitelem a pojistníkem je upraven v pojistné smlouvě: Výhradně písemná Základem jsou pojistné podmínky, které vydal pojistitel Dokladem o uzavření pojistné smlouvy – pojistka je legitimačním dokumentem Pojistný certifikát Pouze potvrzení pojistitele o hlavních ustanoveních pojistné smlouvy Obsah – pojistné podmínky+pojištěná rizika+pojistná částka slouží jako prokázání existence pojistky např. v souvislosti s plněním akreditivů Pojistka se v některých zemích považuje za cenný papír v ČR cenným papírem není ! Pojistný poměr mezi pojistitelem a pojistníkem vzniká formou příkazu k pojištění a jeho přijetí pojistitelem.

Příkaz k pojištění FORMA Hromadné pojistné smlouvy předmět pojištění, balení, hmotnost, signo místo odeslání,druh dopravy, trasa, místo určení v příp. námořní dopravy – jméno lodi a datum vyplutí požadovaný rozsah pojistného krytí, pojistná částka zvláštní požadavky Hromadné pojistné smlouvy nahradily jednotlivé smlouvy na každou expedici (obchodní případ)

Rozsah pojistného krytí AAR („againts all risks“) proti všem nebezpečím WPA („with particular average“) včetně zvláštní havárie FPA („free of particular average“) s vyloučením zvláštní havárie VÝLUKY z pojištění: absolutní nelze je nahradit žádným připojištěním (např. škody způsobené pojistníkem nebo jeho zaměstnanci, následky působení jaderné energie, a radioaktivních materiálů) relativní způsobené přirozenou povahou zboží (např. rozbití křehkého skla, okysličení, hmyz,…) vzniklé následkem válečného konfliktu, protiprávního zabavení věci, zasažení dopravního prostředku,…)

Příklady pojištění zahraničních zájmů zahraniční přepravy zboží – pojištění karga námořní, říční a letecké dopravní prostředky – pojištění kaska vývozní úvěry investiční celky speciální rizika pojištění odpovědnosti Časový rozvrh pojistného krytí je závislý na dopravním prostředku. platí po dobu trvání přepravy a končí dodáním do místa určení nejpozději však uplynutím 60 dnů po vylodění z námořní lodi 30 dnů po vyložení z posledního dopravního prostředku Pojištění zaniká – před uplynutím této lhůty dodáním do skladu příjemce.

Stanovení místního rozsahu pojištění sjednání pojištění zásilky bez porušení platnosti od okamžiku expedice zboží ze skladu v místě odeslání až do složení z dopravního prostředku ve skladu v místě určení. „pojištění ze skladu do skladu“ Při kombinované dopravě, kdy dochází k překládání zboží z jednoho dopravního prostředku na druhý a jednotlivé úseky jsou pojištěny u různých pojistitelů „lomené pojištění“ Např. při CIF, kdy přechod nákladů a pojištění končí v okamžiku vyložení zboží z lodi. Je nutné potom výslovné připojištění.

Společná havárie Pojistná událost v námořní dopravě účelem je spravedlivé rozvrh obětí a výloh, k nimž došlo ve snaze zachránit loď a náklad ze společného nebezpečí každý z účastníků nese důsledky vzniklých škod sám všichni členové plavebního společenství původ v římském právu - musí být uhrazeno všechno co bylo obětováno pro všechny úkon, který má za následek společnou havárii a byl záměrný mimořádná oběť společné nebezpečí pro loď a náklad - terorismus společná záchrana svržení nákladu do moře hašení požáru odsekání trosek přepětí hnacích zařízení poskytnutí pomoci vlečnými loděmi uchýlení se do přístavu útočiště, … apod.

Dispaš a dispašní řízení Konstatování vzniku nebo vyhlášení výsledku společné havárie a určení jejího rozsahu obsahuje výčet škod a jejich ocenění výpočet příspěvků jednotlivých členů plavebního společenství k jejich úhradě věřitelská podstata souhrn škod, které mají být jednotlivým účastníkům uhrazeny škody na lodi, nákladu, ztráta přepravného, finanční oběti dlužnická podstata souhrn zachráněných hodnot těch, kteří mají povinnost uhradit pohledávky zjištěné z věřitelské podstaty společné havárie

Příspěvek Dispašní řízení může probíhat i několik let Dispašér Souhrn obětí a nákladů je rozvržen v poměru k záchranným hodnotám je stanoven podílem v % z příspěvkové hodnoty a v dispaši je vyjádřen absolutní částkou Dispašní řízení může probíhat i několik let Dispašér odborníkem na společné havárie je jmenován provozovatelem lodi soukromá osoba - anglo-americké právo polooficiální osoba - v ČR, musí být zapsán do seznamu dispašérů

Pojištění odpovědnosti za škodu kryje jednání pojistníka, které s sebou nese rizika vůči třetím osobám a vůči nimž je povinen náhradou za utrpěnou újmu odpovědnost smluvní DRUHY POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI: dopravce zasílatele (z volby dopravce) při provádění prací za věci svěřené (např. v cestovním ruchu) za výrobek (v USA) mohly by ohrozit zdraví spotřebitelů

Zajištění a zajišťovny faktor pomáhající pojišťovnám přijímat zejména velké rizika opakované nebo druhé pojištění, kterým se pojistitel chrání zcela nebo z části proti riziku, které převzal do pojištění. vzniklé škody a jejich následky činí pro pojišťovnu ekonomicky stabilnějšími rozdrobení a rozložení velké pojistné částky do pokud možno většího prostoru tak, aby podíly pojistitele a jednotlivých pojistitelů v případě pojistné události nemohly ohrozit stabilitu jejich hospodaření ZAJISTITEL - ten, kdo přejímá do zajištění od klienta část rizika a dále přejímá i odpovídající část pojistného =zajistného, sníženou o provizi skonta. Zajištění aktivní - převzaté (pojistitel) zajištění pasivní - odevzdané (cedent-zajistník)