MAS Opavsko: Místní Integrovaná Strategie pro období MISTR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Školení členské základny MAS a dalších partnerů
CLLD v MAS Bohumínsko Lumír Macura, předseda programového výboru
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Místní akční skupina Rakovnicko
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Strategie spolupráce obcí (SSO) na platformě Místní akční skupiny Opavsko z.s MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Kulaté.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Konference Venkov Dříteč
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Příprava Regionálního akčního plánu Kraje Vysočina
Transkript prezentace:

MAS Opavsko: Místní Integrovaná Strategie pro období 2014+ MISTR Vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik 9. prosince 2014 Hotel Brioni, Ostrava Ing. Jiří Krist předseda MAS Opavsko

V čem vidíme největší potenciál ÚZEMÍ MAS OPAVSKO v oblasti integrace a inovace Pro Strategický cíl I.: Lidé a společnost Opavska stabilizovaný počet obyvatel na většině území celkový index stáří za celé území je menší než 100 – převládají mladí rostoucí podíl lidí s dokončeným SŠ a VŠ vzděláním tradiční schopnost venkovského společenství spolupracovat vazby na ostravskou aglomeraci (vzdělání, kultura, podnikání) integrující pozice mezi ostravskou aglomerací a západní částí kraje vhodné podmínky pro sladění profesního a rodinného života

V čem vidíme největší potenciál ÚZEMÍ MAS OPAVSKO v oblasti integrace a inovace Pro Strategický cíl II.: Ekonomika a podnikání řada malých a středních firem napojených na silná vývozní a inovační odvětví (automobily, strojírenství, farmacie, software) nové malé aktivní firmy v IT oborech silný a stabilizovaný sektor zemědělství s poptávkou na servisní služby tradice podnikavosti v části regionu s možností přenosu na celý region existence univerzit, především VŠB-TUO a spolupráce s nimi schopnost veřejné správy podporovat podnikání poptávka v oblasti nízkouhlíkových technologií, úspor energie a OZE

V čem vidíme největší potenciál ÚZEMÍ MAS OPAVSKO v oblasti integrace a inovace Pro Strategický cíl III. : Rozvoj území funkční propojení Opavska s Opavou a s celou Ostravskou aglomerací modernizovaná páteřní dopravní síť – I/11, elektrifikovaná trať OV-OP prostory a plochy pro rozvoj podnikání potenciál obnovitelných zdrojů energie – biomasa, slunce, vítr neexistence území s ekologickými zátěžemi dobré základy systému hromadné dopravy

V čem vidíme největší potenciál ÚZEMÍ MAS OPAVSKO v oblasti integrace a inovace Pro Strategický cíl IV. : Ochrana krajiny a přírodního dědictví pestrá a vyvážená krajina dostatek zdrojů vody čisté ovzduší dobře založený systém pro nakládání s odpady připravené záměry protipovodňové ochrany ohleduplnost obyvatel i podnikatelů k životnímu prostředí

V čem vidíme největší potenciál ÚZEMÍ MAS OPAVSKO v oblasti integrace a inovace Pro Strategický cíl V.: Bezpečnost, veřejná správa a spolupráce zkušenosti dlouholetých starostů, 5 DSO, NSZM, euroregion, MAS přeshraniční spolupráce s Polskem a Slovenskem homogenní území schopné společně řešit problémy nízký výskyt sociopatologických jevů, dobrá bezpečnost tradice charity, mezilidské pomoci

V čem vidíme Největší problémy ÚZEMÍ MAS OPAVSKO Pro Strategický cíl I.: Lidé a společnost Opavska narůstání počtu obyvatel nad 65 let věku, index stáří brzy větší než 100 špatná sociální situace v části území – zvl. nezaměstnanost, alkohol krize rodin a vysoká rozvodovost chybějící nájemní bydlení pro mladé rodiny ve venkovských obcích malá kapacita denních stacionářů a pobytových zařízení pro seniory vzdělávací systém neodpovídá poptávce společnosti a ekonomiky

V čem vidíme Největší problémy ÚZEMÍ MAS OPAVSKO Pro Strategický cíl II.: Ekonomika a podnikání malá schopnost MSP kooperovat vzájemně i se zahraničím nedostatek kapitálu pro rozvoj MSP – dotace, úvěry celospolečenské překážky v podnikání – korupce, právo, byrokracie těžkopádný přístup MSP k produktům vědy a výzkumu nevhodná struktura kvalifikace pracovníků na venkově naprostý nedostatek pracovních pozic pro VŠ kvalifikované pracovníky

V čem vidíme Největší problémy ÚZEMÍ MAS OPAVSKO Pro Strategický cíl III. : Rozvoj území ani jedna obec nemá vysokorychlostní internet chybí obchvaty obcí a měst na komunikacích I. třídy nevyhovující dopravní napojení západním směrem (Wroclav, VČ kraj) chybí kanalizace a ČOV u více než 60 % obcí vysoká energetická náročnost veřejných budov, malé využití OZE velké rozdíly mezi vybaveností Opavska a Vítkovska

V čem vidíme Největší problémy ÚZEMÍ MAS OPAVSKO Pro Strategický cíl IV. : Ochrana krajiny a přírodního dědictví znečištění vodních toků z komunálních i podnikatelských zdrojů znečištění ovzduší především v topné sezóně vysoká měrná produkce odpadů a malé využití vyseparované složky vysoký podíl orné půdy, málo rozptýlené krajinné zeleně malý podíl bezemisních zdrojů energie

V čem vidíme Největší problémy ÚZEMÍ MAS OPAVSKO Pro Strategický cíl V.: Bezpečnost, veřejná správa a spolupráce chybí systémové vzdělávání starostů, chybí moderní metody řízení strategické a finanční řízení je intuitivní, s krátkým horizontem malá míra sdílení agend mezi obcemi, slabá metodická pomoc ORP vysoká administrativní zátěž na všech stupních malé zapojení občanů do věcí veřejných růst napětí mezi majoritou a minoritami (Romové, imigranti)

Na co se chceme v MAS Opavsko zaměřit – co jsou naše priority Pro Strategický cíl I.: Lidé a společnost Opavska sociální služby jak pro seniory, tak pro mladé rodiny podpora moderního životního stylu (kultura, sport, volnočasové aktivity) a potlačování rizik spojených se závislostmi (např. alkohol) sociální začleňování a boj s chudobou vzdělávání a informace pro kvalitu života – jak formální na školách, tak další vzdělávání dospělých a specifické vzdělávání (etika, estetika, ekologie, náboženská výchova)

Na co se chceme v MAS Opavsko zaměřit – co jsou naše priority Pro Strategický cíl II.: Ekonomika a podnikání podpora malých a středních podniků, motivace k inovacím a ke kooperaci vyšší udržitelnost a odolnost regionální ekonomiky – úspory energie rozvoj lidských zdrojů pro regionální hospodářství systémová podpora inovací, aplikovaného výzkumu a vývoje, dále pak kooperace podniků navzájem i za hranicemi regionu sociální podnikání

Na co se chceme v MAS Opavsko zaměřit – co jsou naše priority Pro Strategický cíl III.: Rozvoj území infrastruktura pro udržitelnou dopravu technická infrastruktura pro odpady, energetiku a čištění vod kritická infrastruktura pro odolnost území vůči krizím a katastrofám podpora kvalitního a dostupného bydlení ochrana a obnova kulturního dědictví

Na co se chceme v MAS Opavsko zaměřit – co jsou naše priority Pro Strategický cíl IV. : Ochrana krajiny a přírodního dědictví obnova vodního režimu v krajině, zadržování vody v krajině a nakládání s dešťovou vodou v sídlech udržitelný systém nakládání s odpady – ekonomický a ekologický ochrana a zlepšování krajiny, jejich estetických hodnot i ekologické stability lepší životní prostředí v obcích – okrasná zeleň i řešení hygienických problémů udržitelné využívání energetických zdrojů – úspory, OZE, CO2 mínus

Na co se chceme v MAS Opavsko zaměřit – co jsou naše priority Pro Strategický cíl V.: Bezpečnost, veřejná správa a spolupráce územní a strategické plánování pro udržitelný rozvoj a bezpečnost udržitelnost veřejných financí rozvoj spolkové činnosti a dalších občanských aktivit, síťování bezpečnost – důraz na prevenci i posilování IZS (hasiči) globální odpovědnost a odpovědné chování v globálním měřítku podle Místní agendy 21, NSZM

Jaké připravujeme vlastní projekty a projekty spolupráce Geopark Jeseníky – 7 MAS od Opavy po Žamberk, návštěvnická infrastruktura a zaměstnanost, péče o přírodní a kulturní památky, spolupráce s VŠ Informační agentura dětí a mládeže – 3x 3 MAS z ČR, PL, Litva, mediální vzdělávání a dovednosti pro děti základních škol, propagace činnosti MAS Mobilní učebna polytechnické výuky - 3x 3 MAS z ČR, PL, Litva, vytvoření mobilních učeben pro polytechnickou výchovu s 3D tiskárnami, CAD/CAM systémy, laboratořemi a ICT

Jaké připravujeme vlastní projekty a projekty spolupráce Festival venkovských inovací a kreativity - 3x 3 MAS z ČR, PL, Litva, vzájemná výměna zkušeností a dovedností v oblasti kreativního průmyslu, soutěžní setkání vítězů národních kol Síť inkubátorů pro podporu venkovského podnikání - 3x 3 MAS z ČR, PL, Litva, každá z MAS zřídí jeden a více inkubátorů pro podniky v oblasti gastronomie, sociálního podnikání, řemesel, dále komunitní školu jako vzdělávací základnu pro inkubátory Zdravé Opavsko – souhrn projektů, kampaní, veřejných fór, národních i mezinárodních konferencí v rámci uplatnění Místní agendy 21 v MAS Opavsko, ve spolupráci cca 100 subjektů NSZM v ČR, ve prospěch zdravého životního stylu a aktivizace občanského sektoru

Jaké připravujeme vlastní projekty a projekty spolupráce Živá kultura – podpora a koordinace kulturních aktivit v obcích MAS Opavsko, koordinace kalendáře akcí, propagace chystaných akcí, podpora nových témat Památky – jejich ochrana a využití – skloubit kalendář kulturních akcí s využitím kulturních s využitím kulturních a přírodních památek OSTO6 – Opavské Slezsko turistická oblast – aktivní zapojení MAS Opavsko do aktivit destinačního managementu turistické oblasti Opavské Slezsko

Jaké připravujeme vlastní projekty a projekty spolupráce MAS Opavsko v klastru sociálních inovací a podniků SINEC – aktivní zapojení do práce klastru sociálního podnikání v MSK, podpora sociálních podniků na vlastním území Značka „Opavské Slezsko regionální produkt“ – pokračování aktivit k vlastní regionální značce, zapojení do Asociace regionálních značek Energyregion – aktivity v oblasti snižování energetické náročnosti, využití OZE, činnost energetického manažera, společný trh s biomasou, zavádění technologických inovací

Jaké připravujeme vlastní projekty a projekty spolupráce Udržitelná mobilita – cyklistická doprava, E-mobilita, CNG vozidla Krásné Opavsko - estetika sídel s důrazem na zeleň, krajinotvorba Meziobecní spolupráce DSO Opavsko, Vítkovsko – blok projektů Voda v krajině Opavska – zlepšení vodního režimu v krajině Houževnaté Opavsko – aplikace projektů na zvýšení resilience v území, propojení různých aktivit do inteligentního plánu Resilience ve strategických plánech MAS – 20 MAS z ČR, schválený projekt NS MAS, MAS Opavsko, Veronica Brno, VŠB-TUO, 9 mil. Kč, cílem je doplnit strategie MAS o opatření k vyšší resilienci – odolnost vůči katastrofám

Jaký máme harmonogram příprav Standartizace MAS – do 20. prosince 2014 (stav: po Členské schůzi jsou navoleny orgány, schváleny změny Stanov) Strategie MAS Opavsko (MISTR) – do 31. května 2015 (stav: schválena návrhová část Členskou schůzí, po zveřejnění operační programů dokončení 7 Programových rámců a implementace, evaluace na základě závěru projektu spolupráce 12ti MAS) Příprava vlastních projektů MAS Opavsko – od 04/2015, ihned po vyhlášení prvních vhodných Výzev (např. přeshraniční spolupráce) Realizace začíná už nyní, schválením projektu Resilience START

Jaký máme personální a finanční plán přímo v kanceláři MAS Opavsko by mělo pracovat 9 lidí: 3 projektoví manažeři pro IROP a OPZ 2 projektoví manažeři pro PRV a OPŽP 1 projektový manažer pro OP PIK a OP VVV 1 finanční manažer pro finanční řízení programu 1 vedoucí pracovník organizace – ředitel 1 předseda Výboru prostřednictvím DSO Opavsko bude založená Agentura rozvoje Opavska (ARO) se 3 – 5 zaměstnanci pro přípravu a realizaci projektů na financování mezd, režií a pro kofinancování projektů bude nutné zajistit 6 mil. Kč ročně: 2,2 mil. Kč z IROP, 1 mil. Kč příspěvky členů, 2,8 mil. Kč výkony ve vlastních projektech

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Krist předseda MAS Opavsko tel: 724 790 088 email: krist.jiri@gmail.com