Jak můžeme popsat pohyb?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa opakování
Advertisements

Pohyb tělesa.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Pohyb rovnoměrně zrychlený Ročník:1. Datum.
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Co je pohyb?.
Posuvný a otáčivý pohyb
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Mechanika tuhého tělesa
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
7. Mechanika tuhého tělesa
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
Druhy pohybu – posuvný, otáčivý
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
Mechanika tuhého tělesa
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
Digitální učební materiál
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Jak můžeme popsat pohyb.
PaedDr. Jozef Beňuška
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Fyzikální veličiny - opakování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Trajektorie a dráha VY_32_INOVACE_FYZ_1_23
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Jak můžeme popsat pohyb? (Učebnice strana 10 – 12) Čáru, kterou těleso při pohybu opisuje, nazýváme trajektorie pohybu tělesa. Rozlišujeme – pohyb přímočarý – trajektorií pohybu tělesa je přímka – pohyb křivočarý – trajektorií pohybu tělesa je kružnice nebo jiná křivka. Přímočarý pohyb koná hrot tužky, když kreslíme přímku, vlak v úseku trati, kde jsou koleje přímé, automobil při jízdě po přímé silnici, ... Křivočarý pohyb koná hrot tužky, když kreslíme kružnici nebo jinou křivku, vyletující jiskry z ohně, automobil v zatáčce, ...

Délka trajektorie, kterou opíše pohybující se těleso za určitou dobu, se nazývá dráha tělesa. Dráha je fyzikální veličina. Označujeme ji písmenem s. Základní jednotkou dráhy je metr. Při měření užíváme i dílčí a násobné jednotky délky, centimetr, milimetr, kilometr. Při popisu pohybu se často užívá slovo „dráha“ nejen pro délku trajektorie, kterou těleso při pohybu urazí, ale i pro označení trajektorie, např. Země obíhá po eliptické dráze, automobil se pohyboval po přímé dráze, ...

Všechny pohyby těles jsou složeny ze dvou základních pohybů: Posuvný pohyb – všechny body tělesa se pohybují po trajektoriích stejného tvaru a proběhnou stejné dráhy. Posuvný pohyb může být přímočarý nebo křivočarý – všechny body tělesa se pohybují po přímkách – všechny body tělesa se pohybují po stejných křivkách

Otáčivý pohyb (kolem nehybné osy) – trajektorie všech bodů tělesa jsou části kružnic se středy na jedné přímce – ose otáčení, body různě vzdálené od osy otáčení proběhnou různě dlouhé dráhy. Otáčivý pohyb se liší od posuvného pohybu po kružnici Při posuvném pohybu po kružnici trajektorie jednotlivých bodů jsou kružnice stejných průměrů, nemají společný střed. Při otáčivém pohybu trajektorie jednotlivých bodů jsou soustředné kružnice různých průměrů v závislosti na vzdálenosti od osy otáčení.

Všechny pohyby jsou složeny z posuvných a otáčivých pohybů. Posuvný a otáčivý pohyb jsou pohyby základní. Příklad: Jaký tvar má při přímočarém pohybu autíčka trajektorie bodu K na jeho karoserii, středu kola S a bodu O na obvodu kola. Za dobu, za kterou se autíčko dostane z polohy I do polohy II, se kolo autíčka otočí dvakrát. K S O I II Body K a S se pohybují posuvným pohybem po přímce, bod O koná posuvný a zároveň otáčivý pohyb. Trajektorií bodu O je křivka. K S O Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 12 – 13.