* 16. 7. 1996 Středová souměrnost Matematika – 7. ročník *

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osová souměrnost Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky? B A
Advertisements

Shodná zobrazení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Obecné řešení jednoduchých úloh
Otáčení roviny.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Osová afinita.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Shodnost v rovině Autor: Marie Stejskalová
Téma: Shodnosti a souměrnosti
Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová.
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Zkvalitnění kompetencí pedagogů
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Vytvořila Helena Černá
Jak zjistíme, co jsou to shodné útvary ?
Obsahy základních obrazců
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Kótované promítání – zobrazení roviny
Osová souměrnost – pojmy, postup konstrukce
VY_42_INOVACE_417_OSOVÁ SOUMĚRNOST 1
SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronická učebnice - II
Osová afinita. je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je určena osou a dvojicí.
Středová kolineace.
Shodná zobrazení Středová souměrnost Matematika 7.ročník ZŠ
Středová souměrnost.
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Shodná zobrazení Osová souměrnost Matematika 6.ročník ZŠ
Osová souměrnost.
Osová souměrnost.
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
21.1 Útvary souměrné podle osy
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_178
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
VY_42_INOVACE_115_STŘEDOVÁ, OSOVÁ SOUMĚRNOST
Posunutí.
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
30.
24..
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
FUNKCE, KONSTRUKČNÍ ÚLOHY Převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Zobrazení bodů, útvarů v osové souměrnosti, osově souměrné útvary
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Shodnost geometrických obrazců
TÉMA: Osová souměrnost
Soustava souřadnic Oxy
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_Mil_II_08 Osově souměrné útvary
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Útvary souměrné podle osy, osa úsečky, osa úhlu
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová.
Soustava souřadnic Oxy
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_Inovace_4C_12
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

* 16. 7. 1996 Středová souměrnost Matematika – 7. ročník *

Osová souměrnost zobrazení bodů . A o a X C´ A´ a B c C c Y b b B´ Obrazem bodu A je bod A´. o . Obrazem úsečky AB je shodná úsečka A´B´. a X C´ Obrazem trojúhelníku ABC je shodný trojúhelník A´B´C´. A´ B a c C c Body, které se zobrazí „sami do sebe“ se nazývají samodružné. Y b b B´ Samodružné jsou všechny body, které leží na ose o.

Osová souměrnost Osová souměrnost je dána osou souměrnosti. Osová souměrnost je shodné zobrazení tj. vzor i obraz jsou shodné geometrické útvary. Osová souměrnost má nekonečně mnoho samodružných bodů (bodů, které se zobrazí samy do sebe). Všechny tyto body tvoří přímku – osu souměrnosti.

rovnoramenný trojúhelník rovnostranný trojúhelník Osová souměrnost osově souměrné útvary Osově souměrný útvar je takový, který má alespoň jednu osu souměrnosti. Osově souměrný útvar se v osové souměrnosti s osou o zobrazí sám na sebe. Přímka o je osa souměrnosti osově souměrného útvaru. Kolik os souměrnosti mají následující obrazce? rovnoramenný trojúhelník rovnostranný trojúhelník obdélník čtverec kruh 1 2 3 4 ∞

Středová souměrnost zobrazení bodů C A c S B´ a b c b A´ B a C´ Obrazem bodu A je bod A´ - body A a A´ jsou souměrně sdružené podle středu S. C Obrazem úsečky AB je shodná úsečka A´B´ - úsečky jsou souměrně sdružené podle středu S. A c Obrazem trojúhelníku ABC je shodný trojúhelník A´B´C´ - trojúhelníky jsou souměrně sdružené podle středu S.. S B´ a b Body, které se zobrazí „sami do sebe“ se nazývají samodružné. c b A´ B a Samodružný je jediný bod – střed souměrnosti. C´

Středová souměrnost Středová souměrnost je dána středem souměrnosti. Středová souměrnost je shodné zobrazení tj. vzor i obraz jsou shodné geometrické útvary. Středová souměrnost má jediný samodružný bod (bod, který se zobrazí sám do sebe). Tímto bodem je střed souměrnosti. Úsečka a její obraz ve středové souměrnosti jsou shodné a rovnoběžné úsečky.

rovnoramenný trojúhelník rovnostranný trojúhelník Středová souměrnost středově souměrné útvary Středově souměrný útvar je takový, který má střed souměrnosti. Středově souměrný útvar se ve středové souměrnosti se středem S zobrazí sám na sebe. Bod S je střed souměrnosti středově souměrného útvaru. Jsou následující obrazce středově souměrné? Pokud ano, urči střed souměrnosti. rovnoramenný trojúhelník rovnostranný trojúhelník obdélník čtverec kruh ne ano ne ano ano