s elektrickým zařízením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnostní pravidla při práci s elektrickým proudem
Advertisements

Bezpečnost při práci s elektřinou
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střídavý proud Zdeněk Hartman, V.B 2008.
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Bezpečnost práce z elektřinou
Manuál pro práci s elektrospotřebiči
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Vodiče elektrického proudu.
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
PRVNÍ POMOC PŘI ÚRAZU ELEKTRICKÝM PROUDEM
Přístroje nízkého napětí
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Elektrický obvod IV..
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Co už víme o elektrickém proudu
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Elektřina v domácnosti
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
strojů, přístrojů, spotřebičů
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Zkrat.
Informatika a výpočetní technika
Pojistky nízkého napětí
Vodiče elektrického proudu.
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Bezpečnost práce na počítači
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
VY_32_INOVACE_05-21 Ročník: VI. r. VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Bezpečnostní zásady.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od * všeobecná část *
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Jističe.
VY_32_INOVACE_05-38 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektřina v domě Jméno autora:Jaroslava.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.1 První pomoc při úrazu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
Elektřina v domácnosti
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Praktická měření Elektrikář – 2 ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
Zahřívání vodiče při průchodu el. proudu, pojistky
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

s elektrickým zařízením Bezpečné zacházení s elektrickým zařízením (Učebnice strana 147 – 148) Lidské tělo patří mezi vodiče elektrického proudu. Při průchodu elektrického proudu některými orgány lidského těla může dojít k jejich vážnému poškození, které může mít i smrtelné následky. Proto dodržujeme následující pravidla: Nikdy se nedotýkáme vlhkou rukou vypínačů elektrických spotřebičů nebo el. šňůry připojené k zásuvce. Nikdy se nedotýkáme vypínačů elektrických spotřebičů připojených k el. zásuvce, jsme-li ve vodě nebo stojíme-li na vlhké podleze nebo na vlhkém povrchu země.

Připojujeme-li elektrický spotřebič k el Připojujeme-li elektrický spotřebič k el. zásuvce, dbáme, aby byl vypínač spotřebiče vypnut. Je nebezpečné dotýkat se jednou rukou el. šňůry spotřebiče zapojeného v zásuvce a druhou rukou třeba vodovodního kohoutku nebo radiátoru, které jsou vodivě spojené se zemí. Nikdy nestrkáme drobné předměty do elektrické zásuvky. Vyměňujeme-li vadnou žárovku ve stolní lampě, nejprve odpojíme lampu od zásuvky. Při výměně žárovky ve stropním svítidle nestačí jen vypnout vypínač, kterým se příslušné svítidlo ovládá, ale je třeba vypnout jistič v bytě. Výměnu žárovky ve stropním svítidle ponechte na dospělých.

Nikdy nepoužíváme spotřebič se šňůrou, u níž je poškozená izolace Nikdy nepoužíváme spotřebič se šňůrou, u níž je poškozená izolace. Vadné el. šňůry musí dospělí nahradit novými. Při vytahování přívodní šňůry ze zásuvky ji vždy držíme za zástrčku, nikoli za šňůru. Nikdy nelezeme na sloupy nebo stožáry elektrického vedení, v blízkosti elektrického vedení si nehrajeme ani nepouštíme draka.

ŽIVOTU NEBEZPEČNO DOTÝKAT SE ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ ! Nikdy se nedotýkáme přetrhaných drátů venkovního elektrického vedení, nosných stožárů ani jakýchkoliv předmětů, které jsou označeny varovnou značkou. Dbáme nápisů a značek na elektrických rozvodech nebo dalších elektrických zařízení. POZOR ! vysoké napětí VÝSTRAHA ŽIVOTU NEBEZPEČNO DOTÝKAT SE ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ ! Nepřibližujme se k zadní stěně televizního přijímače, je-li v provozu. Vadné elektrické spotřebiče svěříme do opravy odborníkům, vystříháme se jakéhokoliv zásahu do přístroje. Nikdy nevyměňujeme vadné vložky tavných pojistek na přívodních vodičích do domu ani neupravujeme automatické jističe v bytě. Tuto práci přenecháme dospělým. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 148 – 149.

ŽIVOTU NEBEZPEČNO DOTÝKAT SE ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ ! První pomoc při úrazu elektrickým proudem (Učebnice strana 150) Při práci s elektrickým zařízením vždy dodržujeme bezpečnostní předpisy. Jestliže došlo k úrazu, poskytneme první pomoc, a to rychle, účelně a uváženě, bez vlastního ohrožení. POZOR ! vysoké napětí Postiženého vyprošťujeme přerušením elektrického obvodu vypnutím příslušného vypínače, vytáhnutím zástrčky ze zásuvky, vypnutím jističe… Není-li to možné, snažíme se odsunout vodič suchým dřevem nebo jiným izolantem nebo postiženého odtáhnout. Těla postiženého, vlhkých částí jeho oděvu ani kovových předmětů s ním spojených se nedotýkáme holou rukou. Dbáme, abychom se sami nestali součástí elektrického obvodu. VÝSTRAHA ŽIVOTU NEBEZPEČNO DOTÝKAT SE ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ !

Po vyproštění zraněného z dosahu proudu mu uvolníme oděv, zkontrolujeme tep a dech. Je-li třeba, ihned zahájíme masáž srdce a umělé dýchání. Pokračujeme, dokud postižený nejeví známky života. Přerušíme je jen na příkaz lékaře. Zavoláme záchranou službu – tel. 155, při požáru hasiče – tel. 150 nebo tísňovou linku 112. Jde-li o úraz vysokým napětím, je riziko ohrožení pro záchrance velké, a proto by první pomoc měl provádět jen odborník. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 150.