Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika Zkrat.
Advertisements

Elektromagnetická indukce
Bezpečnost při práci s elektřinou
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
Elektrický obvod III..
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Elektromagnet a jeho užití - test
Elektromagnet a jeho užití
Magnetické pole elektrického proudu
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Elektrický obvod IV..
Magnetické pole cívky s proudem
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Co už víme o elektrickém proudu
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Využití elektromagnetu
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Ochrany proti nadproudům
Elektřina v domácnosti
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
s elektrickým zařízením
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Elektromagnetismus V./2./81.
Elektromagnetická indukce
zpracovaný v rámci projektu
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet a jeho užití
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Zkrat.
ELEKTROMAGNET.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
Elektrický proud.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Elektřina v domácnosti
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Základní škola Čelákovice
Magnetické pole cívky.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
FYZIKÁLNÍ KUFR Elektrický obvod (6. ročník)
Elektromagnet a jeho využití
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Elektromagnetické jevy
Magnetické pole cívky Elektromagnet
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může vzniknout též poškozením izolace vodičů a jejich následným dotykem - vodiče v obvodu se zahřívají - dochází ke zničení elektrického zdroje, spotřebiče - zkrat může být příčinou požáru Obr. 131/3.19a,b Pojistky chrání před zkratem. Hlavní součástí pojistky je tavný drátek, který se při zkratu přepálí a obvod se rozpojí. Obr. 131/3.20 a,b,c

+

Před zkratem nás dále chrání jističe

Rozvětvený elektrický obvod Elektrický obvod dvou a více spotřebičů může být sestaven jako sériový (za sebou) - nerozvětvený, nebo paralelní – rozvětvený (vedle sebe) Sériový obvod - nerozvětvený 1 2 I U nerozvětveného obvodu jsou spotřebiče řazeny za sebou (sériově) I I I + - Ve všech místech nerozvětveného elektrického obvodu je stejný elektrický proud

I>I1 I>I2 Paralelní obvod - rozvětvený Větve Uzel Spotřebiče jsou řazeny vedle sebe na jinou větev. V uzlech A a B dochází k rozvětvení obvodu. 2 A B I2 I I + - V nerozvětveném elektrickém obvodu prochází kteroukoli větví menší elektrický proud než nerozvětvenou částí elektrického obvodu I>I1 I>I2

Bezpečné zacházení s elektrickým zařízením Lidské tělo je elektrický vodič => člověk se nesmí dotýkat neizolovaných částí elektrického obvodu. Mohlo by dojít k úrazu elektrickým proudem nebo smrti. Pravidla pro dodržování bezpečnosti: Nedotýkat se vlhkou rukou vypínačů Nedotýkat se vypínačů, el. spotřebičů zapojených v síti, jsme-li ve vodě Připojujeme-li el. spotřebič, dbáme na to aby byl jeho vypínač vypnutý. Nedotýkat se jednou rukou elektrické šňůry a druhou rukou vodovodního kohoutku, nebo radiátoru, které jsou vodivě spojeny se zemí. Nedotýkat se přetrhaných drátů venkovního elektrického vedení Při výměně žárovky nevypínáme pouze vypínač osvětlení, ale také jistič, nebo spotřebiči vytáhneme el. šňůru ze zásuvky. (tuto práci necháme pro dospělé) Nepřibližujeme se k zadní stěně televizoru, je-li zapnutý. Nestrkáme předměty do elektrické zásuvky. Nikdy nepoužíváme spotřebiče s vadnou elektrickou šňůrou. Nikdy nevyměňujeme vadné vložky tavných pojistek.

První pomoc při úrazu elektrickým proudem Při úrazu elektrickým proudem je třeba postiženému okamžitě poskytnout pomoc: Vyprostit postiženého z elektrického obvodu (pomocí nějakého izolantu např. plastovou tyčí, suchým dřevem) Nikdy se postiženého, pokud jím prochází el .proud, nedotýkáme rukou. Nedýchá-li, ihned zavést umělé dýchání Přivolat lékaře

Magnetické pole elektrického proudu Kolem vodiče, ve kterém prochází elektrický proud vzniká magnetické pole Obr. 133/3.21 Cívka – smotaný vodič do několika závitů. Magnetické pole cívky s proudem je podobné magnetickému poli tyčového magnetu. Magnetické pole je nejen vně cívky, ale i uvnitř cívky, kterou prochází elektrický proud. Na jednom konci cívky s proudem je severní a na druhém konci jižní pól. Vyměníme-li svorky zdroje elektrického napětí v elektrickém obvodu, vymění se magnetické póly cívky.

Galvanometr Galvanometrem zjišťujeme, zda elektrickým obvodem prochází nebo neprochází elektrický proud. Čím je větší výchylka ručky galvanometru od nulové čárky, tím větší proud prochází elektrickým obvodem. Z výchylky galvanometru lze také zjistit, v jakém směru prochází elektrický proud obvodem. Obr 136/ 3.24 a,b

Užití elektromagnetu Elektromagnet vzniká vložením magneticky měkké oceli dovnitř cívky s elektrickým proudem. Čím větší je proud procházející cívkou, tím silnější je i magnetické pole elektromagnetu. Trvalý magnet Elektromagnet Kdy je kolem magnetu magnetické pole? Stále Jen pokud cívkou prochází elektrický proud 2. Můžeme měnit póly magnetu? Ne, jsou stálé Ano, vyměníme-li svorky zdroje napětí 3. Můžeme zesílit nebo zeslabit účinky magnetického pole? Ne Ano, změnou proudu procházejícího cívkou elektromagnetu

Příklad pro užití elektromagnetu – elektrický zvonek palička elektromagnet Jádro cívky kotva pružinka Po sepnutí obvodu začne obvodem procházet proud. Z cívky s jádrem se stane elektromagnet, který k sobě přitáhne kotvu s paličkou. Palička praští do zvonku. Po přitažení se obvod rozpojí mezi šroubkem a kotvou. Přestane účinkovat elektromagnet. + šroubek Pružinka vrací kotvu do původní polohy. Tento děj se opakuje.